House predlaže rezoluciju za povećanje sankcija Nigeriji zbog progona kršćana
Svijet

House predlaže rezoluciju za povećanje sankcija Nigeriji zbog progona kršćana

Washington, DC Newsroom, 7. veljače 2024. / 16:00 sati

Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma iznio je rezoluciju o povećanju sankcija i pritiska na nigerijsku vladu zbog neobuzdanog progona kršćana i drugih manjina u zemlji.

Sponzorirao zastupnik Chris Smith, R-New Jersey, the rezolucija pozvao bi Bidenovu administraciju da Nigeriju označi kao “zemlja od posebne brige” (ZKP), oznaka koja dolazi s dodatnim sankcijama.

Rezolucija bi također pozvala administraciju da imenuje posebnog američkog izaslanika u Nigeriji koji će pratiti i izvješćivati ​​o slučajevima progona.

Smith i drugi zagovornici zakona, uključujući Savez Defending Freedom International (ADF)tvrde da bi dodavanje Nigerije na crnu listu CPC-a State Departmenta bilo učinkovito sredstvo pritiska na nigerijsku vladu da se pozabavi progonom.

Sean Nelson, pravni savjetnik ADF-a, ranije je rekao za CNA da je CPC lista “najmoćniji alat koji američka vlada ima za utjecaj na situaciju vjerskih sloboda u drugim zemljama”.

Grupe za vjerska prava već godinama smatraju Nigeriju jednom od najopasnijih zemalja na svijetu za kršćanstvo. Prema Open Doors International U Nigeriji je 2023. ubijeno 4998 kršćana, što znači da je 82% svih kršćana ubijenih zbog svoje vjere prošle godine bilo u Nigeriji.

Krajem siječnja, nigerijski biskup Wilfred Anagbe iz biskupije Makurdi rekao je za CNA da progon predstavlja Kršćanski “genocid” u kojoj je cilj radikalnih islamskih skupina “sustavno” eliminirati kršćansko stanovništvo iz Nigerije.

Unatoč tome, Bidenova administracija izostavila je Nigeriju s popisa CPC-a posljednje tri godine. Ovogodišnja odluka administracije da izostavi Nigeriju s popisa došla je samo nekoliko tjedana nakon serije napada na Božić ostavio više od 200 mrtvih nigerijskih kršćana.

Smith je u izjavi od srijede rekao da je nigerijska vlada “omogućila široko rasprostranjena ubojstva i nasilje ravnodušnošću i grubim neuspjehom u zaštiti žrtava i procesuiranju islamističkih terorista” te da američki State Department “ne koristi sve alate koji su mu dostupni da krivce pozove na odgovornost .”

“Nakon opetovanog neuspjeha Bidenove administracije da odredi Nigeriju kao zemlju od posebne zabrinutosti unatoč široko rasprostranjenom negodovanju, zahvalni smo članovima Kongresa koji poduzimaju ove vitalne korake kako bi povećali pritisak na Nigeriju zbog njezinih nečuvenih kršenja vjerskih sloboda,” rekao je Nelson u priopćenju za javnost u srijedu.

“Nijedna osoba ne smije biti progonjena zbog svoje vjere i imperativ je da američka vlada osudi ciljano nasilje, nepravedno zatvaranje i nečuvene zakone o bogohuljenju koji muče kršćane i vjerske manjine u Nigeriji”, dodao je.

Nelson je za CNA rekao da rezolucija “izlaže neporeciv slučaj da je Nigerija sudjelovala i tolerirala nečuvena, sustavna i stalna kršenja vjerskih sloboda, i neka od najgorih u svijetu, posebno za kršćane na sjeveru”.

Ako Kongres usvoji rezoluciju, Nelson je rekao kako se nada da će Bidenova administracija “poslušati i promijeniti kurs”.

“Što je još važnije”, rekao je, vjeruje da bi usvajanje rezolucije “poslalo ogroman signal potpore samim žrtvama progona u Nigeriji, koje su tražile od međunarodne zajednice da podigne svoj glas i izvršile bi pritisak na nigerijsku vladu da ozbiljno shvatiti progon, pozvati napadače na odgovornost i osloboditi one koji su bili zatvoreni i optuženi pod optužbama za bogohuljenje.”

“USCIRF i organizacije civilnog društva koje se usredotočuju na međunarodnu vjersku slobodu već su se pobunile zbog toga što Nigerija nije označena CPC-om”, rekao je. “Ako bi glas Kongresa ponovio te zabrinutosti, to bi također dalo zabrinutosti međunarodno pojačanje koje je prijeko potrebno.”

Prema Nelsonu, nigerijska rezolucija sada će krenuti naprijed za glasovanje u Zastupničkom domu. Međutim, nije određen datum kada će se glasovanje održati.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Žrtve progona svjedoče na Međunarodnom samitu o vjerskim slobodama

Katoličke vijesti

Sastanak naglašava ključnu vodeću ulogu koju žene imaju u suočavanju s globalnim izazovima

Katoličke vijesti

Kardinal Onaiyekan vidi znakove napretka, snage u Crkvi u Africi – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti