AŽURIRANJE: Nikaragvanska diktatura uhitila je 4 svećenika u 2 dana
Svijet

AŽURIRANJE: Nikaragvanska diktatura uhitila je 4 svećenika u 2 dana

Djelatnici ACI Prensa, 29. prosinca 2023. / 17:00 sati

Ukupno su četiri svećenika uhićena u samo dva dana u Nikaragvi. Od 28. do 29. prosinca sandinistički režim na čelu s Danielom Ortegom oteo je svećenike za koje se još uvijek ne zna gdje su.

Silvio José Báez, pomoćni biskup Manague koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama zbog progona od strane Orteginog režima, osudio je 28. prosinca X. otmicu tri od ovih svećenika.

Svećenici su: monsinjor Carlos Avilés, generalni vikar nadbiskupije Managua; o. Héctor Treminio, župnik župe Svetog Krista u Esquipulasu u istoj nadbiskupiji; i o. Fernando Calero, župnik župe Naše Gospe Fatimske u Rancho Grandeu u biskupiji Matagalpa. Ne zna se gdje su.

Báez je prosvjedovao na X: “Ogorčen sam nepravednom otmicom trojice voljenih svećenika iz Manague od strane kriminalne sandinističke diktature.”

Danas su nikaragvanski tisak i odvjetnica Martha Patricia Molina izvijestili o otmici još jednog svećenika, oca Marcosa Diaza Prada, vikara župe svetog Tome Apostola u Puerto de Corintu u biskupiji León.

Uz ova četiri nova slučaja, policija je 26. prosinca otela oca Pabla Villafrancu, pastora Našeg Gospodina od Veracruza u Nindiríju (Masaya), također u nadbiskupiji Managua. Do danas nema informacija o tome gdje se nalazi .

Sredinom prosinca, biskup Isidoro del Carmen Mora Ortega iz biskupije Siuna bio otet i zatvoren. Vlasti su također odvele dvojicu sjemeništaraca zajedno s Morom, a o njima nisu bile dostupne dodatne informacije. Osim toga, monsinjor Óscar Escoto, generalni vikar biskupije Matagalpa, uhićen je i zadržan u pritvoru nekoliko sati.

Još jedan svećenik, otac Jader Guido, uhićen je 24. prosinca i kasnije pušten.

Progon Katoličke crkve od strane režima Ortege i njegove supruge i potpredsjednice Rosario Murillo posljednjih se mjeseci intenzivirao. Najznačajniji slučaj je onaj biskupa Rolanda Álvareza iz biskupije Matagalpa, koji je otet i držan u kućnom pritvoru u kolovozu 2022. do veljače ove godine kada je konačno je osuđen na više od 26 godina zatvora, optužen kao “izdajica domovine”.

2023. bila je godina ‘najviše napada’ na Crkvu u Nikaragvi

Molina, nikaragvanski istraživač i autor studije “Nikaragva: Progonjena Crkva?”, rekao je 28. prosinca ACI Prensi, CNA-ovom partneru za vijesti na španjolskom jeziku, da su oni koji su uhićeni “svećenici s dugim životom pastoralne službe i vrlo voljen od laika«. Optužila je da ih je sandinistička diktatura uhitila “bez razloga, bez naloga za uhićenje i u privatnim paravojnim vozilima”.

“Od 2018. do 2023. godine Katolička crkva je pretrpjela 756 napada na nju. [in Nicaragua]. Samo u 2023. godini izveden je 291 napad. Ovu prošlu godinu možemo označiti kao godinu s najviše napada na Katoličku crkvu u posljednjih pet godina. Samo u mjesecu prosincu 2023. godine zabilježeno je 25 neprijateljskih akcija”, rekao je Molina.

Uz slučajeve prisilnih nestanaka, 177 redovnica i redovnica izravno je onemogućeno u vršenju svoje dušobrižničke službe, prisiljavajući ih na progonstvo.

Molina je podsjetio da je papa Franjo u nekoliko navrata govorio o ozbiljnoj krizi kroz koju prolazi Katolička crkva u Nikaragvi od travnja 2018. Sveti Otac usporedio sandinistički režim ove godine “vulgarnim” diktaturama s početka 20. stoljeća. Također je nazvao Ortegu kao nekoga tko je “nestabilan”.

Nikaragvanski istraživač primijetio je da “Sveta Stolica nastavlja svoje pregovore s diktaturom, ali ono što se događa jest da obitelj Ortega-Murillo želi imati apsolutnu kontrolu nad imenovanjem biskupa ili kardinala.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA. Ažuriran je 29. prosinca 2023. u 17:58 ET kako bi uključio uhićenje četvrtog svećenika.

Andrés Henriquez

Andrés Henríquez je venezuelanski pisac specijaliziran za religiju i politiku s više od pet godina iskustva u dvojezičnim medijima. Član je Regnum Christi Federation.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički volonter ubijen na putu kući s klanjanja bio je ‘stara duša’

Katoličke vijesti

Grupa za pomoć upozorava na nasilje nad kršćanima, vidi tračak nade u Mjanmaru

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Slijedi vođu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti