Papa Franjo: Pjevanje može dirnuti srca i produbiti molitvu
Papa

Papa Franjo: Pjevanje može dirnuti srca i produbiti molitvu

Papa Franjo susreće se s mladim pjevačima Federacije Pueri Cantores, te hvali zborsko pjevanje kao radosnu pratnju molitve Crkvene zajednice.

Autor: Devin Watkins

“Pjevanje i glazba mogu dirnuti srca, dati ljepotu i vratiti polet i nadu.”

Papa Franjo iznio je to razmišljanje u subotu susrevši se s članovima Međunarodne federacije Pueri Cantores.

Skupinu je 1950. godine u Francuskoj utemeljio pater Fernand Maillet, a kasnije je prerasla u federaciju zborova djece i mladih koja broji preko 1000 članova iz 25 zemalja. Federacija svake godine okuplja djecu iz cijelog svijeta kako bi pjevala za mir, slavila Gospodina i zabavljala se stvarajući glazbu zajedno, navodi se na njezinoj web stranici.

U svom obraćanju Papa je pohvalio njihovo prekrasno zborsko pjevanje koje ga je dočekalo u dvorani u Vatikanu.

Također im je zahvalio na njihovom trudu da pomognu ljudima da mole i otvore svoja srca Gospodinu.

Radosna harmonija

Papa Franjo osvrnuo se na tri ključne riječi: radost, molitva i poniznost.

“Pjevanje je radost, pogotovo kada se izvodi u zboru”, istaknuo je, dodavši da su bezbrojna druga djeca i odrasli pjevali iste note, prenoseći vlastitu radost pjevanja.

Rekao je da su ta djeca bila baš poput njih, “puna života i snova, koja su se voljela igrati i biti zajedno, te koja su velikodušno posvetila vrijeme i trud učenju, izvođenju i predaji onoga što su primila.”

Papa je dodao da glazba ima moć dotaknuti ljudske živote i trgnuti ih iz njihove nesreće ili dosade.

“Kada uložite entuzijazam u svoje pjevanje, dajete veliki dar onima koji vas čuju”, rekao je. “Koliko nam treba radosti u našem svijetu!”

Molitvena pratnja

Osvrnuvši se na molitvu, papa Franjo podsjetio je mlade pjevače da oni nisu “izvođači” nego pomoćnici koji svojim pjevanjem pomažu drugima u molitvi.

“Ako vam je srce puno ljubavi prema Isusu, to blista u vašim glasovima”, rekao je. “To je kao strijela koja pogađa metu, dosežući ljudska srca.”

Podsjetio je na izreku svetog Augustina da oni koji pjevaju dvostruko mole, napomenuvši kako je pjevanje čin ljubavi kada se radi s predanošću i umijećem.

“Pjevajući i moleći zajedno, u harmoniji, slušajući jedni druge, čekajući jedni druge, dodajući svoj vlastiti glas i pokret glasovima svih ostalih, pomažete široj zajednici da učini isto”, rekao je. “Učiš kako je dobro hodati i rasti zajedno.”

Ponizne sluge Božje

Papa se zatim osvrnuo na temu poniznosti, istaknuvši da je pjevanje “škola poniznosti” jer svatko mora biti na usluzi drugima, pa i ravnatelj.

“Vaše je pjevanje tim skromnije jer je u službi Božjoj”, rekao je. „Dok pomaže drugima u susretu s Gospodinom, također je sposoban odstupiti u pravom trenutku, ostaviti mjesta za tišinu, tako da svatko može mirno slušati riječi koje samo Isus želi reći svakome od nas.“

Papa Franjo upozorio je mlade pjevače da svojim pjevanjem ne skreću pozornost na sebe jer time samo riskiraju pokvariti naporan rad cijelog zbora.

„Dakle, ne pokušavajte se isticati, nastojte pjevati kao jedan, s jedinstvom koje proizlazi iz poniznosti; na taj način vaše pjevanje može izraziti pravo prijateljstvo, s Bogom i međusobno.”

Pjevanje sa strašću

Na kraju je Sveti Otac rekao kako je za pjevanje potreban veliki trud kako bi se postigao sklad i ljepota.

Sveta glazba, dodao je, može poučiti kršćane mnogim stvarima, pogotovo jer je njezina “duša Božja riječ”.

I zaključio je potaknuvši djecu da pjevaju sa žarom, uz pomoć svojih učiteljica.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo poručuje mladima u Rimu da budu vjerni sebi – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa podsjeća na nevolje Rohingya, poziva na mir dok bjesne ratovi

Katoličke vijesti

Papa: Kršćani se moraju brinuti za Kristove rane u čovječanstvu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti