Chris Christie povezuje svoj zaokret u homoseksualnim brakovima s presudom Vatikana o blagoslovu istospolnih osoba
Svijet

Chris Christie povezuje svoj zaokret u homoseksualnim brakovima s presudom Vatikana o blagoslovu istospolnih osoba

Osoblje CNA, 29. prosinca 2023. / 17:30

Republikanski predsjednički kandidat Chris Christie, nekoć protivnik istospolnih brakova, rekao je u četvrtak da su se njegova stajališta po tom pitanju promijenila, navodeći nedavni dokument Vatikana o istospolnim blagoslovima kao dokaz da se “čak i Crkva mijenja”.

“I tako znate što se mene tiče, bio je to proces kroz koji sam morao proći kako bih promijenio način na koji sam odgajan iz perspektive obitelji i onoga što su me majka i otac učili i osjećali, a također i iz vjerske perspektive i… u što me moja Crkva naučila vjerovati,” rekla je Christie na događaju u gradskoj vijećnici u Eppingu, New Hampshire.

Bivši guverner New Jerseyja je nastavio: “Papa Franjo sada dopušta blagoslove istospolnih parova; čak se i Crkva mijenja.”

Christie, koja se identificira kao katolik, rekao je: “Društvo se promijenilo i ono što ljudi prihvaćaju u našoj zemlji sada je drugačije nego kad sam ja odrastao. I znaš da više nemam ništa protiv toga. Na kraju, mislim da sam se uvjerio.”

Christie je bio guverner New Jerseyja od siječnja 2010. do siječnja 2018. Kad se natjecao za guvernera 2009., podržavao je građanske sindikate u New Jerseyju, ali je rekao da će staviti veto na bilo koji zakon kojim se legaliziraju homoseksualni brakovi.

Godine 2013. Christie je progovorio protiv odluke Vrhovnog suda SAD-a da poništi Zakon o obrani braka, koji je brak definirao kao brak između jednog muškarca i jedne žene. On je nazvao presudu “loša odluka” i primjer “sudske nadmoći”.

Godine 2015. rekao je kako misli da bi o legalizaciji homoseksualnih brakova trebale odlučiti pojedinačne države, prema New York Timesu.

Christiejevi komentari o papi Franji i istospolnim blagoslovima referenca su na Fiducia Suplicans dokument vatikanskog Dikasterija za nauk vjere objavljen 18. prosinca.

U toj deklaraciji o crkvenom nauku stoji da su “blagoslovi među najrasprostranjenijim i najrazvijenijim sakramentima” te da je moguće davati “blagoslove za parove u neregularnim situacijama i za parove istog spola”.

Deklaracija jasno kaže da se crkveni nauk o braku između jednog muškarca i jedne žene nije promijenio i naglašava da se takvi blagoslovi “nikada” ne bi smjeli dogoditi unutar obreda građanske zajednice “pa čak ni u vezi s njima” kako bi se izbjegla zabuna ili sablazan. .

Dokument je uzrokovao podjelu među biskupima diljem svijeta, pri čemu su jedni kritizirali dokument, a drugi ga pozdravljali.

Bivši voditelj vatikanskog doktrinarnog ureda, kardinal Gerhard Müller, rekao je da bi svaki svećenik koji blagoslovi homoseksualnu zajednicu počinio “svetogrđe i bogohuljenje protiv Stvoriteljevog plana i protiv Kristove smrti za nas”.

“Blagoslivljati stvarnost koja je u suprotnosti sa stvaranjem nije samo nemoguće, to je bogohuljenje”, rekao je.

Katoličke biskupske konferencije i biskupi u Kazahstanu, Malaviju i Zambiji odbijaju provesti Fiducia Suplicans u svojim biskupijama.

Voditelj Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing, rekao je da je “zahvalan za pastoralnu perspektivu”, koja “ukazuje na pastoralnu važnost blagoslova koji se ne može odbiti na osobni zahtjev”.

Christie trenutno ima 9% glasova na nacionalnoj razini u republikanskoj predizbornoj utrci, daleko iza favorita, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji ima 51% u posljednjoj utrci prema Rasmussen Reports anketi.

Christie je bio najbolji u ranim predizborima u državi New Hampshire, gdje je prema anketama imao oko 10%, još uvijek daleko iza Trumpa i iza Nikki Haley.

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

House će razmotriti prijedlog zakona za zaustavljanje uskrate financiranja centara za kriznu trudnoću od strane Bidenove administracije

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE: 1000 mladih kršćana hoda Via Dolorosa u Jeruzalemu za mir

Katoličke vijesti

COMECE i CIDSE ponavljaju poziv na korporativnu odgovornost

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti