​​​​​​​Župa Bistrica pokraj Žepča ugostila Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ iz Sarajeva
Biskupska konferencija BiH

​​​​​​​Župa Bistrica pokraj Žepča ugostila Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ iz Sarajeva

Župa Uzvišenja Sv. Križa u mjestu Bistrica pokraj Žepča, u nedjelju 14. siječnja 2024., na čelu s privremenim upraviteljem župe preč. Marko Zubkom, vrhbosanskim kanonikom i rektorom sarajevske katedrale, ugostila je članove Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ pod vodstvom maestra vlč. Marka Stanušića.

Na početku Euharistijskog slavlja preč. Zubak uputio je pozdrav svim članovim spomenutog Katedralnog zbora, na čelu s vlč. Stanušićem, koji su te nedjelje mogli doći u ovu župu napominjući da je župa osnovana 1996. kao samostalna kapelanija te godinu kasnije, odvajanjem od župe Žepče, postala i samostalnom župom. Župa Bistrica poznata je i po tome što je odmah nakon svršetka rata 1996. godine u toj župi boravila čudotvorna slika Gospe Kondžilske dok nisu stvoreni uvjeti da bude vraćena u srušenu i potpuno iseljenu obližnju Komušinu i brdo Kondžilo.

Preč. Zubak je također pozdravio predvoditelja Euharistijskog slavlja mons. Ivu Tomaševića, generalnog tajnika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koji već 25 godina pjeva u sarajevskom katedralnom zboru. Riječi dobrodošlice uputio je i svim okupljenim vjernicima među kojima je bilo i nekoliko sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo koji imaju svoj samostan u Žepču.

U prigodnoj propovijedi tajnik Tomašević se oslonio na nedjeljna misna čitanja među kojima je bio odlomak iz prve knjige o Samuelu. Podsjetivši da je Samuelova majka Ana od Gospodina izmolila sina Samuela i darovala ga da od malih nogu služi u njegovu svetištu, istaknuo je da je život Božji dar i da čovjek treba biti trajno zahvalan za taj dragocjeni dar i živjeti svoj život slaveći, služeći i ljubeći Boga i svoga bližnjega. Potaknuo je sve da im životi iz dana u dan budu sve više u skladu s odgovorom maloga Samuela, kada je čuo Božji poziv: „Govori, sluga tvoj sluša“ odnosno Blažene Djevice Marije: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“. Tumačeći misno odlomak te nedjelje iz Evanđelja pol Luki, mons. Tomašević je progovorio o učenicima Ivanu i Andriji koji, čuvši riječi Ivana Krstitelja upućene Isusa koji je tuda prolazio „Evo Jaganjca Božjega!“, odlaze k Isusu te postaju njegovi apostoli otvoreni, vjerni i poslušni Kristovoj riječi. Pozvao je sve nazočne da uvijek budu otvoreni i poslušni Kristu usklađujući svoje mišljenje, riječi i djelovanje s Isusom koji je prošao zemljom čineći dobro. Propovjednik se osvrnuo i na odlomak iz poslanice koju je sv. Pavao uputio kršćanskoj zajednici u Korintu. Podsjetio na Pavlov riječi: „Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem“ te pozvao sve da, pošto na Svetoj misi čuju Božju riječ i prime Tijelo Kristovo, budu na poseban način istinski Božji hram slaveći Boga i čineći Božja djela.

Nakon Svete mise sarajevski katedralni zbor održao je kraći koncert, a bariton Dragan Pavlović posebno lijepo otpjevao je poznatu skladbu Panis angelicus.

Preč. Zubak sa suradnicama u župi ugostio je članove Katedralnog zbora u župnoj kući na zajedničkom objedu, a pridružili su im se i žepački župnik i dekan preč. Predrag Stojčević, koji je u svojim bogoslovskim danima također bio član ovog zbora, i đakon na praktikumu u žepačkoj župi vlč. Nilson Gerarad Andrade Ibarra iz Kolumbije, član Neokatekumenskog puta i svećenički kandidat Vrhbosanske nadbiskupije. U ugodnom razgovoru primijećeno je da su se zajedno susrela čak tri Marka: preč. Marko Zubak, vlč. Marko Stanušić i dugogodišnji član Katedralnog mješovitog zbora gospodina Marko Rašić koji godinama redovito dolazi na probe zbora iz sarajevske četvrti Dobrinja. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Novi horizonti za mlade poduzetnike: Caritas i YourJob BiH pokreću natječaj za financiranje biznisa

Katoličke vijesti

Proslava sv. Josipa Radnika u Grljevićima

Katoličke vijesti

Sirija: Ponovno otvorena melkitska crkva u Alepu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti