Zašto su se četiri meksička biskupa susrela sa šefovima organiziranog kriminala?
Svijet

Zašto su se četiri meksička biskupa susrela sa šefovima organiziranog kriminala?

Osoblje ACI Prensa, 23. veljače 2024. / 08:00

Četiri katolička biskupa nedavno su dospjela na medijske naslovnice nakon što se doznalo da su se susreli s pripadnicima organiziranog kriminala u meksičkoj državi Guerrero.

Biskup Chilpancingo-Chilapa, José de Jesús González, potvrdio je na tiskovnoj konferenciji prošlog tjedna da su prelati Crkvene provincije Acapulco “počeli tražiti razgovore s [crime] šefovi koji bi mogli donijeti mir” u regiji. Međutim, požalio se da taj cilj “nije postignut”.

Ostala tri prelata koji su sudjelovali u nastojanju bili su nadbiskup Acapulca, Leopoldo González; biskup Tlape Dagoberto Sosa; i biskup Ciudad Altamirana, Joel Ocampo.

Crkva ‘ne može ostati ravnodušna’ prema patnji

U intervjuu 21. veljače s ACI Prensa, CNA-ovim partnerom za vijesti na španjolskom jeziku, otac Mario Ángel Flores Ramos iz Meksičke biskupske konferencije i bivši rektor Papinskog sveučilišta u Meksiku, raspravljao je o tome što smatra dvama glavnim razlozima koji su doveli do susret biskupa s osobama organiziranog kriminala.

Flores je istaknuo da u prvom redu Katolička crkva “ne može ostati ravnodušna na patnju zajednice”. Meksički svećenik istaknuo je da su župnici, kao aktivni dio društva, “u izravnom kontaktu sa stvarnošću s kojom se suočava stanovništvo, što potiče Crkvu da nastoji prevladati sukobe i djelovati kao posrednik u kriznim situacijama”.

Naglasio je i da svećenici nemaju odgovornost “pronaći dubinsko rješenje”, već Crkva pokušava pridobiti suparničke skupine “da se međusobno dogovore kako se ne bi svađale i tako spriječile da problem raste”.

Drugi je razlog, objasnio je Flores, “nedostatak učinkovite akcije vlasti za održavanje reda” i “borbu protiv nekažnjivosti”.

“Čak i kada se uzme u obzir da postoji Zbor narodne garde, neka državna ili komunalna policija, nema nikakvog djelovanja, a još manje učinkovitosti. Dakle, postoji nekažnjivost”, požalio se.

Administracija predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora osnovala je Nacionalnu gardu 2019. Ona je zamijenila bivšu saveznu policiju Meksika i dobila je mandat da “jamči javnu sigurnost”.

Flores je rekao da razina nasilja u zemlji nadilazi svaku “osjetljivost i poštovanje prema ljudskom životu”. Ova situacija, istaknuo je, “vodi Crkvu da pokuša ovu situaciju učiniti malo manje opterećujućom za sve”.

Nadalje, svećenik je istaknuo da “religijske osobe još uvijek imaju veliku težinu kod kriminalaca” te “oni zadržavaju poštovanje i određeno povjerenje prema časnim sestrama, svećenicima i biskupima. To, rekao je, daje Katoličkoj crkvi “sposobnost da bude posrednik čak i u intenzivnim sukobima”.

Guerrero, ‘propala država’

Acapulco, najveći i najpoznatiji grad u Guerreru, nalazi se na popisu 50 najnasilnijih gradova na svijetu u posljednje dvije godine prema izvješću koje je sastavilo Vijeće građana za javnu sigurnost i kazneno pravosuđe. Grad je 2022. godine bio na 10. mjestu, a 2023. godine na 15. mjestu.

Razne kriminalne skupine kao što su Los Ardillos, Los Tlacos, Guerreros Unidos, La Familia Michoacana, Jalisco Nueva Generación Cartel i Sierra Cartel bore se međusobno u ratovima za teritoriju i za kontrolu ruta trgovine drogom u regiji.

U Guerreru se uzgaja mak od kojeg se proizvodi opijum i na kraju heroin. Korištenje ove tvari, zajedno s fentanilom i povremeno kokainom, rezultiralo je snažnom drogom poznatom kao China White.

Prema brojkama Izvršnog tajništva Nacionalnog sustava javne sigurnosti, 2023. godine u Guerreru je zabilježeno 1398 ubojstava prvog stupnja. Od toga je 1.026 izvršeno vatrenim oružjem.

Međutim, prema riječima stručnjaka za sigurnost, službene bi brojke mogle biti niže od stvarnih.

U izjavi za ACI Prensa, José Antonio Ortega Sánchez, predsjednik Građanskog vijeća za javnu sigurnost i kazneno pravosuđe, istaknuo je kako je “vrlo vjerojatno da su brojke o učestalosti ubojstava u Meksiku veće.” Tvrdi da “postoji operacija koja se ne može sakriti kako bi se sakrile prave brojke.”

Ortega se osvrnuo i na ulogu Katoličke crkve u rješavanju nasilja u Guerreru.

Stručnjak za sigurnost opisao je Guerrero kao “propalu državu” u kojoj kriminalne organizacije “vrše dominantnu kontrolu”. Osim toga, rekao je da su “nerad” vlasti uz “nekažnjivost” čimbenici koji pridonose nasilju u regiji.

“S obzirom na bespomoćnost naroda Guerrera i moć kriminalnih organizacija, biskupi regije Guerrero odlučili su izravno intervenirati, nastojeći postići razumijevanje s vođama zločina kako bi zaustavili sukobe i zaštitili stanovništvo”, rekao je.

Predsjednik Građanskog vijeća za javnu sigurnost i kazneno pravosuđe istaknuo je kako poslovanje kriminalnih skupina “nije ograničeno samo na trgovinu drogom”, već pokriva i širok raspon kriminalnih aktivnosti, “kao što su prikupljanje novca za zaštitu, pljačke, otmice i iznuđivanje.” Ova situacija, rekao je, “navela je Crkvu da intervenira u potrazi za mirnim rješenjima”.

Ortega je istaknuo da jedino što Crkva traži je “mir, spokoj i sigurnost stanovništva, što je prva obveza vlasti prema građanima”.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Ne sastaje se radi dogovora

Biskup u miru Chilpancingo-Chilapa, Salvador Rangel, koji je održao slične sastanke s pripadnicima organiziranog kriminala, rekao je da nedavni sastanak prelata države Guerrero “nije bio dogovor, to je bio samo razgovor, dijalog”.

U intervjuu od 16. veljače za ACI Prensa, Rangel je požalio da su “oni koji su ovdje dobili bitku trgovci drogom.”

No, potaknuo je ljude da ne gube nadu i da, što god bude, rade na tome da sve bude na dobrobit ljudi: “Vjeru i nadu ne smijemo izgubiti”, rekao je.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego López Colín

Diego López Colín diplomirao je na Školi novinarstva Carlos Septién García (Meksiko). Od 2023. dopisnik je ACI Prensa iz Meksika.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički svećenik iz Orlanda među četvero ubijenih u pucnjavi u Palm Bayu

Katoličke vijesti

Američki i meksički biskupi iznose prijedloge za pomoć migrantima

Katoličke vijesti

Dvije navodne žrtve fra Rupnika prvi put javno govore

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti