Papa Franjo podiže novu biskupiju, imenuje biskupa u zapadnoafričkoj državi Gvineji
Svijet

Papa Franjo podiže novu biskupiju, imenuje biskupa u zapadnoafričkoj državi Gvineji

Washington, DC Newsroom, 23. veljače 2024. / 13:40

Papa Franjo u četvrtak je podigao novu biskupiju Boké u zapadnoafričkoj državi Gvineji, a novi biskup dolazi s teritorija koji je prethodno bio pod jurisdikcijom nadbiskupije Conakry.

Prema podacima Tiskovnog ureda Svete Stolice, u novoj biskupiji ukupno živi 1.153.909 stanovnika, od čega 10.225 katolika. Bit će šest župa, 11 dijecezanskih svećenika, jedan redovnik, četiri sjemeništarca i 12 redovnica.

Na čelu nove biskupije bit će monsinjor Moïse Tinguiano, koji je od 2018. služio kao župnik crkve sv. Augustina de Taouyah u Conakryju.

Tinguiano je rođen 11. prosinca 1977., a svoje je svećeničke studije započeo u Malom sjemeništu sv. Ivana XXIII. u Kindiji. Nastavio je studirati filozofiju i teologiju na St. Augustin Samayah Major Seminary u Bamaku, Mali. Za svećenika je zaređen 26. studenoga 2006. i od tada je vršio razne pastoralne dužnosti.

Izabrani biskup doktorirao je katehetiku i pastoral mladih na Salezijanskom papinskom sveučilištu u Rimu, završivši studij 2017. godine.

Od 2018. služio je kao župnik župe sv. Augustina de Taouyah, kao profesor u Bogosloviji Benedikta XVI. te kao direktor Katoličke radio postaje La Voix de la Paix (Glas naroda).

Conakry je glavni i najnaseljeniji grad u pretežno sunitskoj muslimanskoj zapadnoafričkoj državi, s gotovo 89% stanovnika muslimana, dok se samo 7% identificira kao kršćani.

Bilo je više inicijativa poduzetih u Bokéu za promicanje vjerskog dijaloga u većinski muslimanskoj zemlji.

Godine 2022. novi guverner administrativne regije Boké, Mamadou Camara, pokrenut prvi u povijesti niz sastanaka čiji je cilj premošćivanje sektaških podjela između vjerskih skupina i izgradnja regionalnog i nacionalnog jedinstva.

Prema Camari, religija je odigrala neprocjenjivu ulogu u promicanju “društvenog mira”, a molitve vjerskih vođa “omogućile su Gvineji da izbjegne brojne društvene krize i političke napetosti”.

Prvi katolički misionari stigli su u Gvineju 1875., a 1890. osnovana je misija Conakry. Gvineja je postala apostolska prefektura 1897., a apostolski vikarijat 1920. Nadbiskupija Conakry podignuta je 14. rujna 1955.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Teksaški svećenik uhićen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnice

Katoličke vijesti

‘Trgovina ljudima događa se naočigled’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Kenijski biskupi osuđuju ubojstvo prosvjednika i pozivaju na smirivanje situacije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti