Zašto Oče naš počinje s tri pohvale Bogu
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Zašto Oče naš počinje s tri pohvale Bogu

Molitva Očenaš pruža nam model koji trebamo slijediti jer počinje hvaljenjem Boga prije nego što ga ikada zamolimo za bilo što za sebe.

Obično kada se želimo moliti Bogu, skočimo odmah na svoje molbe, dajući Bogu čitavu listu zahtjeva.

Iako Bog rado sluša naše molitve, naučio nas je moliti na način koji prvo ispovijeda našu ljubav prema njemu, a ne naše osobne želje.

The Katekizam Katoličke Crkve razmišlja o ovom modelu molitve u svom dijelu o Oče naš:

Nakon što smo se stavili u prisutnost Boga našeg Oca obožavati i voljeti i blagoslivljati ga, Duh posinjenja pokreće u našim srcima sedam molbi, sedam blagoslova. Prve tri, više teološke, vuku nas prema Očevoj slavi…Prvi niz molbi vodi nas prema njemu, za njegovo dobro: tvoj Ime, tvoj kraljevstvo, tvoj htjeti! Za ljubav je svojstveno da prvo mislimo na onoga koga volimo.

CCC 2803-2804

Ako bolje razmislite, u našim ljudskim odnosima nismo skloni prema onima koje volimo postupati kao prema strojevima koji nam daju što god želimo.

Umjesto toga, mi prvo pokazujemo da ih volimo, iskazujući svoju ljubav i divljenje prema njima prije nego što ikada zatražimo njihovu ljubav zauzvrat.

Slavljenje Boga

Prikladno je da Oče naš započnemo slaveći Boga, umjesto da se usredotočimo na sebe:

Ni u jednoj od tri molbe ne spominjemo sebe; obuzima nas žarka želja, čak i tjeskoba, ljubljenog Sina za slavom njegova Oca: “sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja. . . . ” Ove tri molbe već su bile uslišane u Kristovoj spasonosnoj žrtvi, ali su od sada u nadi usmjerene prema svom konačnom ispunjenju, jer Bog još nije sve u svemu.

CCC 2804

Prve tri prošnje Oče naš također jačaju našu vjeru i ljubav prema Bogu, tražeći od njega podršku:

S trima prvim prošnjama, ojačani smo u vjeri, ispunjeni nadom i raspaljeni ljubavlju. Budući da smo stvorenja, a ipak grešnici, moramo moliti za nas, za one “nas” vezane svijetom i poviješću, koje prinosimo bezgraničnoj ljubavi Božjoj. Jer po imenu svoga Krista i vladavinom njegova Duha Svetoga, naš Otac ostvaruje svoj plan spasenja, za nas i za cijeli svijet.

CCC 2806

Ovaj oblik molitve može nas nadahnuti iu našim privatnim molitvama, prvo hvaleći Boga, prije nego što ga ikada pokušamo nešto zamoliti.

Čak i misa dijeli ovaj format, jer počinjemo sa Glorijom i tek na polovici mise dolazimo do prosnji.

Kroz ovaj model Bog nas vjerojatno pokušava naučiti ispravnom osjećaju poniznosti.

žena-moli-oltar-crkva-
DRUGI DOLAZAK

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Apostoli su bili najveći skeptici Isusova uskrsnuća

Katoličke vijesti

Kako ću znati je li to smrtni grijeh?

Katoličke vijesti

Zašto je Oče naš molitva smaka svijeta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti