Proslava svetkovine Isusa Krista Velikog svećenika
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Proslava svetkovine Isusa Krista Velikog svećenika

Nekoliko biskupa zatražilo je dodavanje svetkovine Gospodina našega Isusa Krista, vječnog Velikog svećenika, a zahtjev im je uslišen 1987.

Nakon Duhova, postoji nekoliko pokretnih blagdana koji se javljaju svake godine, kao što su Tijelovo, Nedjelja Trojstva i Svetkovina Srca Isusova.

Posljednjih je desetljeća nekoliko biskupa zatražilo da se slavi još jedan blagdan Četvrtak nakon Duhova. Prvo odobrenje svetkovine za pojedine biskupije dano je 1987.

Blagdan je nazvan u čast “Gospodin naš Isus Krist, vječni veliki svećenik.” Slavi se lokalno u Engleska, WalesPoljska, Slovačka, Nizozemska i Španjolska.

The Liturgijski ured za Englesku i Wales ima objavljene sve liturgijske tekstove na svojoj web stranici, zajedno s pismom kojim se odobrava ovaj blagdan u 2013:

Na zahtjev Njegove Eminencije Vincenta G. Nicholsa, nadbiskupa Westminstera, predsjednika Biskupske konferencije Engleske i Walesa, izrečenog u pismu od 11. prosinca 2012., na temelju ovlasti koje je ovoj Kongregaciji dodijelio Vrhovni papa Benedikt XVI. , sa zadovoljstvom to odobravamo blagdan Gospodina našega Isusa Krista, Vječnog Velikog svećenika biti umetnut u odgovarajući kalendar Engleske i odgovarajući kalendar Walesa sa rangom blagdana u četvrtak nakon Pedesetnice.

Blagdan naglašava Isusovu ulogu svećenika, prinoseći sebe kao žrtvu za sve.

Isus Vječni Veliki Svećenik

Papa Pio XII pisao je o ovom aspektu Isusove službe u svojoj enciklici, Posrednik Dei:

Krist je doista svećenik; međutim, on nije svećenik za sebe nego za nas, budući da u ime cijelog ljudskog roda donosi naše molitve i vjerska raspoloženja vječnom Ocu; i on je žrtva, ali žrtva za nas, jer sebe zamjenjuje za grešnike.

Iako se ovaj blagdan slavi samo u određenim dijelovima svijeta, danas postoji Rimski misal a zavjetna misaGospodina našega Isusa Krista, vječnog velikog svećenika, koji se može slaviti tijekom običnog vremena kada nema obveznog spomendana na određeni dan.

Sabir za misu daje nam još jedan sažetak duhovne teme iza ovog slavlja:

O Bože, koji si za svoju slavu i spasenje ljudskog roda htio uspostaviti Krista kao vječnog Velikog svećenika, daj da ljudi koje je za tebe stekao svojom Krvlju mogu, kroz sudjelovanje u njegovu spomendanu, iskusiti snagu njegova Križa i uskrsnuća. Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog po sve vijeke vjekova.

Iako ovaj blagdan nije na univerzalnom kalendaru, ipak možemo sudjelovati u njemu ako se osjećamo privučeni poštovati Isusovu ulogu Vječnog Velikog svećenika.

PADRE CEPEDA
SVETO SRCE

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Čemu svi ti blagdani božićnog tjedna?

Katoličke vijesti

Četvrta korizmena nedjelja: Proročanstva ponovnog rođenja

Katoličke vijesti

Je li nebo fizičko mjesto gdje Bog živi?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti