Katolik se povezuje s najpopularnijim imenom u SAD-u
Kršćanski život

Katolik se povezuje s najpopularnijim imenom u SAD-u

U 2023. ovo tipično irsko ime birano je najviše za novorođene dječake.

Impresivnih sedam uzastopnih godina ime s Emerald Islea bilo je najpopularniji izbor među Sjevernoamerikancima za njihove male paketiće radosti dječaka. I to sa samo četiri slova!

Nadimak pripada nekim vrlo poznatim licima: od irskog glumca Liama ​​Neesona, koji je glumio glavnog lika u inspirativnom filmu Schindlerova listaaustralskom glumcu Liamu Hemsworthu, poznatom po ulozi u Igre gladi.

Prema Irish CentralMartin O’Malley, povjerenik Uprave za socijalno osiguranje, objavio je 10. svibnja da je u Sjedinjenim Državama 2023. rođeno 20 802 Liama, što čini 1,136 % ukupnog broja rođenih muškaraca u 2023.

U samoj Irskoj, ime Liam je prilično popularno, dolazi na osmo mjesto najpopularnijeg imena za dječake rođene u Irskoj i 2023. i 2022. prema irskom središnjem uredu za statistiku (CSO). A ako se pitate, izbor broj jedan u Irskoj, također već sedam godina zaredom, je Jack za dječake, a Grace za djevojčice.

Zanimljiva katolička veza

Prvo, Liam je ime koje odiše snagom i toplinom i ima svoje korijene u katoličkoj vjeri. Iako je izvedeno iz irskog imena “Uilliam”, koje potječe od germanskog “Wilhelm”, što znači “kaciga volje” ili “čuvar”, u Irskoj također postoji mnogo dječaka krštenih kao William, poput Liama ​​Neesona, koji se zovu Liam ukratko.

Ime William ima mnogo deminutiva, kao što su Will, Willy ili Billy, međutim, prema mom starijem ocu katoliku Ircu i drugim starijim rođacima, Liam je bio popularniji nadimak među katoličkim obiteljima u Sjevernoj Irskoj kad je bio dječak (a prije dobrih 70 godina).

Očigledno, kao nadimak, Liam je zvučao udaljenije od Williama, imena koje je pripadalo Williamu Oranskom, protestantskom kralju Engleske, Irske i Škotske, koji nije baš bio obožavan među irskim katoličkim stanovništvom! Stoga je Liam postao popularna opcija za dječake katolike.

Možda se pitate zašto bi čak i izvedenica od Williama bila izbor za irske katolike u ovom slučaju. Međutim, ime nosi osjećaj postojanosti i zaštite. Također je pripadao nekim inspirativnim katoličkim svecima.

Dva dostojna sveca

Sveti William iz Vercellija bio je skroman, ali hrabar lik iz 11. stoljeća. Ovaj svetac posvetio je svoj život molitvi, pokori i služenju siromašnima, utjelovljujući duh suosjećanja i predanosti koje su vrline koje biste željeli da vaše dijete oponaša.

Također je bilo Sveti William od Yorka, još jedan svjetionik vjere i vrline, koji je živio u Engleskoj tijekom 12. stoljeća. Dvaput je obnašao dužnost nadbiskupa Yorka i suočio se s brojnim izazovima u vezi s autentičnošću svog izbora, što je rezultiralo time da je navodno otrovan iz vlastitog kaleža dok je držao misu.

Unatoč tome što je bio suočen sa stalnim protivljenjem, ostao je postojan u svojoj predanosti Bogu i svom stadu, ostavljajući za sobom naslijeđe pobožnosti i milosti.

novorođenče
NASMIJEŠENA DJEVOJKA

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Je li novi ateizam gotov? Britanski autor smatra da je kršćanstvo ponovno prihvaćeno

Katoličke vijesti

Što Sveta Gianna može naučiti našu kulturu

Katoličke vijesti

Poštujte život suprotstavljanjem ratu, kažu vatikanski dužnosnici u ramazanskoj poruci

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti