Kardinal Parolin kaže da će Vatikan prisustvovati ukrajinskom mirovnom samitu
Kršćanski život

Kardinal Parolin kaže da će Vatikan prisustvovati ukrajinskom mirovnom samitu

Pomozite nam prikupiti 225.000 dolara za NCR!

Podigli smo 182 269 dolara od 1.060 simpatizera. Mi smo 81% na putu do našeg cilja!

Pucanje na slovačkog premijera i intenzivirani ruski napadi na sjeveroistok Ukrajine znakovi su općeg porasta nasilja i nedostatka stvarne predanosti dijalogu i miru, rekao je vatikanski državni tajnik.

Međutim, kardinal Pietro Parolin rekao je novinarima 15. svibnja da će Vatikan biti prisutan u Bürgenstocku u Švicarskoj od 15. do 16. lipnja na međunarodnom summitu organiziranom za rad na miru u Ukrajini.

“Veliki je problem pronaći prostore za dijalog, prostore za pregovore, koje u ovom trenutku ne vidimo. Naprotiv, čini se da postoji volja da se nastavi boriti”, rekao je Parolin novinarima na marginama Vatican Newsa. događaj u talijanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici.

Iako kardinal nije rekao tko će predstavljati Vatikan na mirovnom summitu, rekao je kako će Vatikan biti tamo kao promatrač i “prije svega usredotočen na humanitarne aspekte ovog mirovnog plana”.

Kardinal je također upitan je li javni apel pape Franje od 12. svibnja za sveobuhvatnu razmjenu zatvorenika između Rusije i Ukrajine polučio rezultate.

“Došlo je do razmjene popisa” između Rusije i Ukrajine, rekao je kardinal, ali “ne znam je li to popraćeno konkretnim djelovanjem”.

Iako je proces možda spor, rekao je, barem “postoji taj dijalog” na razini razmjene zatvorenika.

Kardinal se susreo s novinarima nekoliko sati nakon što je slovačkog premijera Roberta Fica u gradu Handlova pet puta upucao napadač; nakon hitne operacije, bio je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, izvijestio je BBC početkom 16. svibnja.

“Zaista smo zabrinuti zbog onoga što se događa; čini se da više nema granica”, rekao je kardinal, prenosi Vatican News. “Stvarno sve ovo dovodi do povećanja nasilja; odnosi postaju sve nasilniji i sve je manje nade za izgradnju mirnih odnosa.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kolumna iz Francuske: Što možemo učiniti za pridošlice s Tajlanda?

Katoličke vijesti

Djeca dobivaju životne lekcije od pape, talijanski strip na Svjetski dan djeteta

Katoličke vijesti

NATJEČAJ ZA LITERARNI RAD „DA IMAM MOĆ JEDAN DAN “

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti