Zaposlenik crkve u Floridi priznao je krivnju za prevaru župe za 775.000 dolara
Europa

Zaposlenik crkve u Floridi priznao je krivnju za prevaru župe za 775.000 dolara

Osoblje CNA, 30. svibnja 2024. / 14:15

Bivši zaposlenik katoličke crkve na Floridi priznao je krivnju za krađu više od tri četvrtine milijuna dolara iz župe dok je tamo bio zaposlen.

Sudske podneske prikupio CNA pokazuju da je Heather Darrey prevarila Katoličku crkvu Krista Kralja u Tampi za 775.000 dolara dok je služila kao župna upraviteljica evidencije i financija.

Kao dio svojih dužnosti, Darrey bi “generirala tiskane bankovne čekove” plative prodavačima u župi, stoji u podnescima.

Nakon što su župni službenici potpisali te čekove, ona je “uništila ovlaštene tiskane bankovne čekove” i “pripremila nove rukom pisane bankovne čekove u istim iznosima kao i oni legitimni, ali plative na njezine osobne račune i vjerovnike.”

Zatim bi unijela lažne podatke u crkvenu evidenciju “kako bi izgledalo da je poslala tiskane bankovne čekove poštom”, stoji u sporazumu o priznanju krivnje.

Revizija financija župe na kraju je otkrila “iznos gubitka od 775.196,90 dolara u sredstvima koja je ukrao Darrey.” Krađe su se događale od otprilike listopada 2023. do ožujka ove godine.

Prije revizije, Darrey je prvotno priznao da je ukrao manju količinu novca iz župe; navodno je molila crkvu da “ne kontaktira vlasti i ne podiže tužbe”.

Ukradeni novac otišao je na “skupe kupnje ulaznica za koncerte i nastupe, luksuznu robu, plaćanje hipoteke na njezinu kuću i druge kupnje za sebe i druge”, rekli su tužitelji.

Sporazum o priznanju krivnje sa sobom nosi “maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora”, kao i maksimalnu novčanu kaznu od 250.000 dolara i “rok nadziranog puštanja na slobodu ne dulji od tri godine”.

Darreyju je također naređeno da vrati 775.000 dolara župi u Tampi, kao i “bilo kojoj drugoj žrtvi prema odluci suda”.

Državno tužiteljstvo SAD-a za Srednji okrug Floride, koje je procesuiralo slučaj, odbilo je komentirati nagodbu o priznanju krivnje. Biskupija Sankt Peterburga, u kojoj se nalazi župa Tampa, također je odbila komentirati.

U izjavi za CNA prošlog tjedna prije finalizacije nagodbe o priznanju krivnje, biskupija je rekla da je župa bila “žrtva složenog financijskog kriminala” i da “osobni financijski podaci nijednog župljana nisu bili ugroženi dok se odvijala ova kriminalna aktivnost”.

“Molimo za ozdravljenje, posebno za obitelj ovog bivšeg zaposlenika koji se pokušava pomiriti sa svime ovime”, poručili su tada iz biskupije.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan otkriva sveto koplje: svečana počast vojniku vjere sv. Longinu

Katoličke vijesti

Vatikan se priprema za ljetne Olimpijske igre konferencijom o vjeri i sportu

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE: Papa Franjo slavi liturgiju Velikog petka u Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti