Benediktinski biskup Dominicus Meier zamjenjuje Bodea u biskupiji Osnabrück u Njemačkoj
Europa

Benediktinski biskup Dominicus Meier zamjenjuje Bodea u biskupiji Osnabrück u Njemačkoj

Vijesti CNA, 30. svibnja 2024. / 13:45

Više od godinu dana nakon što je njemački biskup podnio ostavku pod pritiskom zbog svog postupanja sa svešteničkim seksualnim zlostavljanjem, Vatikan najavio nasljednik u utorak.

Biskupiju Osnabrück u sjeverozapadnoj Njemačkoj vodit će benediktinski redovnik i biskup: Dominicus Meier slijedit će stope Franza-Josefa Bodea, koji je podnio ostavku u ožujku 2023 nakon što je bio pod pritiskom preživjelih zlostavljanja.

Tada je predsjednik Njemačke biskupske konferencije i voditelj Sinodalnog puta biskup Georg Bätzing rekao da gubi bliskog suputnika.

Novi izabrani biskup trenutno služi kao pomoćni biskup u Nadbiskupiji Paderborn, CNA Deutsch, CNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku, prijavio.

Kao član njemačkog sinodalnog puta s pravom glasa, njemački redovnik stalno je glasovao za kontroverzne rezolucije.

Prema CNA Deutsch, Meier je podržao rezolucije koje zahtijevaju ženske đakone i omogućavaju ženama pristup sakramentalnoj službi. Također je podržavao redovito krštenje laika, laičko propovijedanje na misi i svećenički celibat kao neobavezan.

Što se tiče pitanja vezanih uz homoseksualnost, Meier je podržao uvođenje blagoslova za istospolne parove i zalagao se za procjenu pristupa zaređenim službama i pastoralnim profesijama za interspolne i transrodne osobe od slučaja do slučaja.

Među ostalim diplomama, Meier ima doktorat i habilitacija u kanonskom pravu i predavao je na Sveučilište Vinzenz Palloti. Meier je služio i kao opat Opatija Königsmünster od 2001. do 2013. godine.

Meier će u srpnju napuniti 65 godina, što mu daje otprilike 10 godina prije nego što dosegne obaveznu dob za umirovljenje za biskupe. Na vijest o imenovanju, on rekao katolicima proveo je “dvije besane noći” prije nego što je prihvatio ulogu “sretnog srca”.

Nakon javne objave svog imenovanja, Meier će sada položiti prisegu na vjernost – koju zahtijeva konkordat od 1965. godine — pred premijerom pokrajine Donje Saske.

Potom će novi biskup biti inauguriran na svečanoj ceremoniji u katedrali u Osnabrücku. Uvođenjem u službu službeno prestaje upražnjenost biskupije.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan imenovao novog upravitelja biskupije Steubenville usred mogućeg spajanja

Katoličke vijesti

Marš za život u Španjolskoj skida masku s kulture smrti

Katoličke vijesti

Riječ na vatri pokrenuti magistarski program evangelizacije sa St. Thomas-Houston

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti