Najstarija cistercitska opatija na svijetu ima više od 100 redovnika
Europa

Najstarija cistercitska opatija na svijetu ima više od 100 redovnika

Djelatnici ACI Prensa, 15. svibnja 2024. / 06:00 sati

Cistercitska opatija Heiligenkreuz (Sveti Križ) u Austriji najstarija je na svijetu, stara je gotovo 1000 godina i trenutno u njoj živi više od 100 redovnika. Nikada nije imala “prekide” u svojoj povijesti i sada je oaza Katoličke crkve u Europi, s ljubavlju prema Bogu i drugima u središtu svog rada i s voljenim papom Benediktom XVI. kao “saveznikom”.

Heiligenkreuz se nalazi oko 28 milja od Beča, glavnog grada Austrije. Redovnici, objasnio je talijanski list Avvenireimaju prosječnu dob od 49 godina, što znači da su “mladi” u današnjem crkvenom smislu, posebno u Europi gdje je došlo do naglog pada broja zvanja.

Svake godine četiri ili pet muškaraca pridruži se povijesnoj opatiji, osnovanoj 1135. godine, prije gotovo tisuću godina, što je čini najstarijom cistercitskom opatijom na svijetu.

Među trenutna 103 redovnika opatije, 11 ih je s privremenim zavjetima i šest novaka, a sve predvodi opat Maximilian Heim.

Heiligenkreuz se nalazi oko 28 milja od Beča, glavnog grada Austrije.  Zasluge: Rudolf Gehrig/CNA Deustch
Heiligenkreuz se nalazi oko 28 milja od Beča, glavnog grada Austrije. Zasluge: Rudolf Gehrig/CNA Deustch

“Najvažnija je ljubav prema Bogu i drugima. U benediktinskom samostanu [the Cistercians follow the rule of St. Benedict]; to se ispunjava trijadom ‘ora, lege et labora’, odnosno moli, čitaj i radi”, objasnio je opat.

Za poglavara opatije također je važno “poštivati ​​Isusovu zapovijed ‘da svi budu jedno’: jedinstvo unutar zajednice bez egalitarizma i uz potrebnu slobodu za svakog pojedinca, kao i jedinstvo s Crkvom u praksi. , što znači jedinstvo unutar reda, kao i s papom i dijecezanskim biskupom.”

Spašavanje drugih samostana u Europi

21. studenoga 2021. napustile su posljednje dvije benediktinke iz samostana Sabiona u gradu Chiusa u talijanskoj pokrajini Bolzano nakon 335 godina prisutnosti reda.

Biskup Bolzano-Bressanonea Ivo Muser i opatica Maria Ancilla Hohenegger požalili su što se dogodilo i izrazili želju da samostan koji se nalazi u talijanskoj regiji i dalje bude mjesto hodočašća i središte kontemplativnog života. No, to je bilo moguće tek nešto kasnije, zahvaljujući opatiji Heiligenkreuz.

Nakon brojnih konzultacija, samostanski kaptol opatije Heiligenkreuz odlučio je 14. ožujka preuzeti samostan Sabiona s ciljem stvaranja “duhovnog središta” na takozvanoj “svetoj gori”, kako je poznato mjesto na kojem se nalazi. objasnio je otac Johannes Paul Chavanne da CNA DeutschCNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku.

Redovnici koji će ići u samostan Sabiona tamo će obavljati svoj pastoralni rad, ali će i dalje pripadati opatiji Heiligenkreuz.

Još jedan samostan koji je dobio pomoć od opatije Heiligenkreuz bio je cistercitski samostan koji se nalazio u njemačkoj biskupiji Görlitzer na granici s Poljskom.

Godine 2018. biskup Görlitza, Wolfgang Ipolt, zatražio je pomoć za cistercitski samostan Neuzelle i uspio natjerati opatiju Heiligenkreuz da tamo pošalje šest svojih redovnika u rujnu te godine.

Njihovom prisutnošću bilo je moguće vratiti kontemplativni život u regiju nakon 200 godina, kao CNA Deutsch izvijestio u to vrijeme.

Papa Benedikt XVI. i opatija Heiligenkreuz

Uz opatiju Heiligenkreuz nalazi se Teološka škola Benedikta XVI., koja je 2007. godine priznata kao papinska ustanova. U njoj su se našli i ugledni akademici poput Hanne-Barbare Gerl-Falkovitz, jedne od najvećih poznavateljica djela teologa Romana Guardinija i sv. Tu predaju Edith Stein i kanonist Alfred Hierold, bivši rektor Sveučilišta u Bambergu.

Škola trenutno ima 342 učenika iz 39 zemalja kao što su Njemačka, Austrija, Indija, Italija, Nigerija, Sjedinjene Države i Vijetnam.

Heim, opat Heiligenkreuza i član kruga bivših studenata pape Benedikta XVI., dobio je nagradu Zaklade Joseph Ratzinger-Benedict XVI. 2011. godine.

“Osim što je redovnik i teolog, bavi se temama koje se tiču ​​vjere i teologije kroz konferencije i objavljivanjem niza knjiga: obje inicijative se zovu ‘Auditorij’”, objasnio je tada kardinal Camillo Ruini.

Misa Uskrsnog bdijenja u cistercitskoj opatiji Heiligenkreuz.  Zasluge: Stift Heiligenkreuz
Misa Uskrsnog bdijenja u cistercitskoj opatiji Heiligenkreuz. Zasluge: Stift Heiligenkreuz

Dana 9. rujna 2007. papa Benedikt XVI obratio redovnicima Heiligenkreuza, podsjetivši da su živjeli u „najstarijem cistercitskom samostanu na svijetu koji je nastavio bez prekida djelovati. Htio sam doći na ovo mjesto bogate povijesti, skrenuti pozornost na temeljnu zapovijed svetog Benedikta, po čijem pravilu žive i cisterciti.”

Tajnik Benedikta XVI. i kardinal Koch

U travnju je u opatiji održana konferencija pod nazivom “Ljepota, zahtjevi i kriza svećeništva” na kojoj su sudjelovali nadbiskup Georg Gänswein, bivši tajnik pape Benedikta XVI., kao i kardinal Kurt Koch, prefekt Vatikanskog dikasterija. za promicanje jedinstva kršćana.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Prema CNA Deutschkardinal je govorio o važnosti euharistije za Crkvu, također i za prve kršćane, dok je Gänswein istaknuo potrebu promicanja “čvrste teologije svećeništva koja se može oduprijeti nesporazumima suvremenog svijeta”.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hod za mučenike podiže svijest o progonjenim armenskim kršćanima i još mnogo toga

Katoličke vijesti

Katolička crkva u brojkama: više katolika, a manje zvanja

Katoličke vijesti

Španjolski biskup Bidenu: Zazivanje Isusa Krista u znak podrške pobačaju je svetogrđe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti