Zagrebačka nadbiskupija u 2023. godini darovala 71 tisuću eura mnogobrojnim obiteljima
Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija u 2023. godini darovala 71 tisuću eura mnogobrojnim obiteljima

Tradicija koja traje od 2001. godine kada je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj božićnoj poruci istaknuo da će biskupi zagrebačke Crkve, u cilju da i na vanjski način podrže i ohrabre obitelji s brojnijom djecom, nastojati osobno krstiti svako peto i sljedeće dijete u obiteljima Nadbiskupije, nastavljena je i prošle godine.

Tijekom 2023. godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji je po preporuci župnika iz 52 župe kršteno 91 dijete (43 djevojčice i 48 dječaka) iz brojnih obitelji:
 
46 krštenja 5. djeteta,
27 krštenja 6. djeteta,
12 krštenja 7. djeteta,
2 krštenja 8. djeteta,
3 krštenja 9. djeteta,
1 krštenje 10. djeteta u obitelji.
 
Uz prigodni dar (Bibliju), Nadbiskupija prigodom krštenja obiteljima daruje novčani iznos, koji od 1. siječnja 2023. iznosi 700 eura za krštenje petog djeteta, a za svako sljedeće dijete taj se iznos povećava za dodatnih 100 eura.
 
Ukupno je tako Zagrebačka nadbiskupija prilikom krštenja djece iz brojnih obitelji u 2023. godini darovala 71200 eura.

“U našemu narodu kulturu, povijest i običaje, ispravan odnos prema bližnjemu, društvene vrline, ljubav prema Bogu, prenosile su u prvome redu obitelji i Katolička Crkva. Hrvatski je čovjek uvijek visoko cijenio obiteljske vrijednosti, osobno je skrbio za najranjivije u obiteljima, tj. djecu, starije i bolesne. Stoga, ako želimo očuvati svoj identitet, to valja učiniti s pomoću sveopće skrbi za obitelj, i to društvo u svojemu području djelovanja, a Crkva u svojemu. Potrebno je prikladnim zakonima i drugim mjerama promicati i štititi tu temeljnu jezgru društvenoga života. Obitelji su potrebne naše pomoći i sveopćega zauzimanja.” (iz Homilije zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše na misnom slavlju prigodom Dana državnosti 30. svibnja 2023.)

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Otvoren 64. teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu

Katoličke vijesti

Biskup Šaško krstio 7. dijete obitelji Lovrić

Katoličke vijesti

Održan znanstveni skup o 100. obljetnici rođenja fra Bonaventure Dude

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti