Nadbiskupija u Kalkuti daje novi izgled jubilarnim svetim vratima – Vatikanske vijesti
Svijet

Nadbiskupija u Kalkuti daje novi izgled jubilarnim svetim vratima – Vatikanske vijesti

Nadbiskupija Calcutta, u istočnoj Indiji, obnavlja Sveta vrata uoči jubilarne 2025. godine.

Autor: Robin Gomes

S obzirom na proslavu jubilarne 2025. godine u Katoličkoj Crkvi diljem svijeta, Nadbiskupija istočnog indijskog grada Kolkate (bivše Kalkute) nedavno je otkrila svoja jubilarna Sveta vrata novog izgleda.

Mamata Banerjee, glavni ministar države Zapadni Bengal, pridružio se nadbiskupu Thomasu D’Souzi iz Calcutte na inauguraciji Svetih vrata u katedrali Presvete krunice tijekom ceremonije na Badnjak, 24. prosinca.

Nakon otkrivanja božićnih jaslica i odavanja počasti cvijeću Malom Isusu, nadbiskup D’Souza i glavni ministar Banerjee prerezali su vrpcu kako bi svečano otvorili Sveta vrata.

Glavna vrata katedrale veličine 3,7 x 2,5 metara sada imaju brončanu završnicu na temu Navještenja. Umjetničko djelo koje prikazuje najavu anđela Gabriela Djevici Mariji da će začeti sina, Isusa, snagom Duha Svetoga, osmislila je i izvela mlada studentica, Parthabrata Ganguly, crkvene umjetnosti, Kolkata- kreativna tvrtka sa sjedištem specijalizirana za izradu sakralne umjetnosti u skladu s crkvenim zakonima i tradicijom.

„U vremenima obilježenim sukobima i nasiljem, značaj Svetih vrata jubilarne godine poprima još dublje značenje. Ona stoji kao simbol nade, pomirenja, milosrđa i mira usred nemira”, rekao je katedralni vikar fra. Franklin Menezes.

Sveta vrata nadbiskupije Kolkata

Sveta vrata nadbiskupije Kolkata

Jubilarna godina

Tradicija jubilarne godine, ili Svete godine, ima židovsko podrijetlo kako je opisano u Levitskom zakoniku u Svetom pismu. Tekst Svetog pisma kaže da se svakih 50 godina mora slaviti godina odmora za zemlju (kako bi usjevi bili jači) i da je ljudima naređeno da oslobode robove kako bi vratili jednakost i zatvorili jaz između bogatih i siromašnih.

U zapadnom kršćanstvu, tradicija datira iz 1300. godine, kada je papa Bonifacije VIII. sazvao Svetu godinu, nakon čega su se obični jubileji općenito slavili svakih 25 ili 50 godina, uz Izvanredne jubileje dodatno, kada je to bilo prikladno.

Posljednji redoviti jubilej bio je 2000. godine za vrijeme pontifikata pape sv. Ivana Pavla II. Godine 2015. papa Franjo proglasio je Izvanrednu Svetu godinu milosrđa koja se obilježavala od 8. prosinca 2015. do 20. studenog 2016. godine.

“Želio bih da 2024., godinu koja prethodi događaju Jubileja, posvetimo velikoj ‘simfoniji’ molitve”, potiče papa Franjo, koji je za temu Jubileja odabrao “Hodočasnike nade”, s obzirom na turbulentna vremena u kojima se svijet nalazi.

Početak Jubilarne godine, događaja od velikog duhovnog, crkvenog i društvenog značaja za Crkvu, obilježava se širom svijeta otvaranjem Svetih vrata, obično 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Eutanazija za mentalno bolesne osobe u Kanadi i dalje je na stolu unatoč ‘pauzi’ u provedbi

Katoličke vijesti

Mladi svetog Franje gledaju u bolji svijet

Katoličke vijesti

SAD zahtijeva oslobađanje zatvorenog nikaragvanskog biskupa i drugih svećenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti