Vrhovni sud u Kansasu ukinuo je pro-life zaštitu protiv pobačaja rastavljanjem
Europa

Vrhovni sud u Kansasu ukinuo je pro-life zaštitu protiv pobačaja rastavljanjem

Osoblje CNA, 5. srpnja 2024. / 18:40

Vrhovni sud Kansasa u petak je oborio dva zakona vezana uz pobačaj: jedan koji je zabranjivao dilatacijski i evakuacijski pobačaji i drugi koji detaljno opisuje sigurnosne propise za klinike za pobačaj.

Sud je poništio zabranu dilatacije i evakuacije, ili “D&E”, pobačaja iz 2015., postupka koji je zabranjen u više od 30 država. Također poznat kao pobačaj s rasparčavanjem, ovaj se postupak obično izvodi u drugom tromjesečju trudnoće i rezultira rasparčavanjem nerođenog djeteta i drobljenjem njegove ili njezine lubanje.

Sud je također oborio zakon iz 2011. koji je detaljno propisivao sigurnosne propise i zahtjeve za licenciranje ustanova koje su pružale pobačaje u drugom ili trećem tromjesečju, ili više od četiri pobačaja u prvom tromjesečju u mjesec dana. Vrhovni sud Kansasa utvrdio je da se time krši pravo žena na tjelesnu autonomiju.

Presude su donesene 5-1, a jedan sudac bio je suzdržan. Dva su zakona već bila privremeno pauzirana zbog tužbi.

Godine 2019. Vrhovni sud Kansasa zaključio je da Ustav Kansasa daje “prirodno pravo osobne autonomije, što uključuje pravo na kontrolu vlastitog tijela”, napisali su suci u odlukanapominjući da to može uključivati ​​”treba li nastaviti trudnoću”.

Suci su nadalje napomenuli da je “državi zabranjeno ograničavati to pravo osim ako ne može pokazati da to čini radi promicanja uvjerljivog državnog interesa.”

“Grafički opis postupka D&E koji se spominje u SB 95 nije neophodan za rješavanje pravnih pitanja pred nama”, istaknuli su suci u svojoj odluci.

Sudac Caleb Stegall, koji se nije složio s tim, kritizirao je odluku, rekavši da “iz temelja mijenja strukturu naše vlade kako bi se povećala moć države” i “oslikava interes za nerođeni život koji zagovaraju milijuni stanovnika Kanzane kao ukorijenjen u ružnim predrasudama”.

Slučaj je poslan okružnom sudu koji je utvrdio da nema “razumnih” alternativa pobačaju rasparčavanja, a državni Vrhovni sud potvrdio je tu odluku.

“Dodavajući uvredu povredi, iznimno liberalni suci Vrhovnog suda Kansasa sada su poništili osnovne zdravstvene i sigurnosne standarde za ustanove za pobačaj kada je jedna od najvećih državnih franšiza za pobačaje nedavno radila nepoznato vremensko razdoblje bez medicinskog nadzora,” Danielle Underwood, Kansans for Life direktor komunikacija, rekao je u jednom od 5. srpnja izjava.

“Boli reći ‘Rekli smo vam’ mnogim Kansancima koji su bili zavedeni uvjeravanjima industrije pobačaja da će i dalje biti ‘strogo regulirana’ u našoj državi ako birači odbace amandman 2022.,” dodala je.

Kansas trenutno dopušta pobačaje do 22. tjedna trudnoće i zahtijeva od maloljetnica pismeni pristanak za pobačaj. Država također ima u tijeku tužbe na nižim sudovima koji osporavaju ograničenja pobačaja lijekovima.

Kansas je odredište za pobačaje za države koje štite nerođene živote, poput Oklahome i Teksasa. Pobačaji u Kansasu 2023. porasli su za 152% od 2020., prema Institutu Guttmacher.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Građanski rat u Sudanu: Što se događa i zašto?

Katoličke vijesti

Sud kaže da roditelji iz Marylanda nemaju pravo odustati od LGBTQ nastavnog plana i programa

Katoličke vijesti

Sjemeništari prve godine od jeseni će se isključiti iz tehnologije u sjemeništu u Detroitu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti