Vrhovni sud Teksasa potvrdio je zakon koji zabranjuje pobačaj čak i u takozvanim ‘teškim slučajevima’
Europa

Vrhovni sud Teksasa potvrdio je zakon koji zabranjuje pobačaj čak i u takozvanim ‘teškim slučajevima’

Osoblje CNA, 31. svibnja 2024. / 18:15

Vrhovni sud Teksasa podržao je državni zakon koji zabranjuje gotovo sve pobačaje, odbacujući izazov temeljen na teškim komplikacijama u trudnoći.

“Povijest regulacije pobačaja u Teksasu pokazuje nepogrešivu predanost zakonodavca zaštiti života trudnica koje doživljavaju komplikacije opasne po život, a istovremeno cijeni i štiti nerođeni život”, rekao je viši sud. rekao je u presudi 9-0.

Biraju se suci Državnog vrhovnog suda u Teksasu. Sva devetorica su republikanci.

Pobornici pobačaja kritizirali su presudu koja u središte pažnje stavlja takozvane “teške slučajeve”.

“Kao što žene diljem zemlje shvaćaju, iznimke od zabrane pobačaja su iluzorne i opasno je biti trudna u bilo kojoj državi koja zabranjuje pobačaj”, rekla je predsjednica Centra za reproduktivna prava i glavna izvršna direktorica Nancy Northrup u pismena izjava.

Predsjednik Teksaškog prava na život John Seago pohvalio je državni vrhovni sud “zbog poštivanja naših zakona za život”.

“Tijekom posljednjeg desetljeća teksaško zakonodavstvo marljivo je radilo kako bi osiguralo da naše definicije ‘pobačaja’ i ‘hitne medicinske pomoći’ budu dostatne za zaštitu djece kojoj prijeti pobačaj, kao i majki koje bi se mogle suočiti s tragičnim okolnostima, poput izvanmaternične trudnoće, pobačaja, i hitne medicinske slučajeve”, rekao je Seago u pisanoj izjavi.

Dodao je: “Kako bismo uklonili zabunu među liječnicima i bolnicama, podržavamo stalne napore da se medicinski stručnjaci u cijeloj državi u potpunosti educiraju o točnom značenju teksaškog zakona i najboljih praksi u složenim okolnostima.”

Teški slučajevi

Državni vrhovni sud priznao je da je pravno osporavanje državnog zakona protiv pobačaja usredotočeno na “situacije ispunjene ogromnim osobnim slomljenim srcem”.

Glavna tužiteljica u slučaju, Amanda Zurawski, svjedočila je na prvostupanjskom sudu prošle godine da je pretrpjela prijevremeno pucanje ovoja prije porođaja za koje su liječnici rekli da je učinilo pobačaj neizbježnim i izložilo je riziku od infekcije, ali da su liječnici odbili ukloniti bebu koja nije sposobna za život jer je bebino srce još kucalo. Nakon što je Zurawski pao u septički šok, liječnici su inducirali porod mrtvorođene djevojčice.

“Ožiljci od infekcije bili su toliko ozbiljni da je zahtijevala kiruršku rekonstrukciju maternice i izgubila je mogućnost korištenja jednog od jajovoda”, rekao je sud u svojoj odluci.

Državno zakonodavno tijelo donijelo je a račun u svibnja 2023 dodajući prijevremeno pucanje ovoja prije porođaja i ektopičnu trudnoću kao izričite iznimke od državne zabrane pobačaja.

Druga žena, Ashley Brandt, posvjedočila je da je, kada je bila 12 tjedana trudna s blizancima, jednoj od beba dijagnosticirana akranija, smrtonosno stanje u kojem lubanja ne uspijeva srasti. Kada bebino srce stane, rekli su joj liječnici, to će vjerojatno izazvati trudove, uzrokujući i smrt zdravog blizanca. Otputovala je izvan države kako bi pobacila oboljelu bebu i rodila zdravu, stoji u sudskoj odluci.

Druga žena, Samantha Casiano, požalila se da mora nositi svoju djevojčicu kojoj je 20 tjedana trudnoće dijagnosticirana anencefalija, stanje u kojem beba nema veliki dio mozga i stoga ne može živjeti dulje od kratkog vremena nakon rođenja. Beba je umrla četiri sata nakon poroda, stoji u odluci.

Podijelni izazovi

Teksas je zabranio pobačaj nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio slučaj Roe protiv Wadea u lipnju 2022., vrativši zakon o pobačaju zakonodavnim tijelima i državnim referendumima. Od tada su pobornici abortusa pokušavali oboriti zakon.

Prošle je godine Centar za reproduktivna prava, koji podržava pobačaj, podnio tužbu protiv zakona u ime nekoliko žena koje su imale teške komplikacije u trudnoći i tri liječnika.

Državni Zakon o zaštiti ljudskih života dopušta pobačaj ako liječnici koristeći “razumnu medicinsku prosudbu” utvrde da trudnica “ima fizičko stanje opasno po život pogoršano trudnoćom, uzrokovano njom ili proizašlo iz trudnoće koja dovodi ženu u opasnost od smrti ili predstavlja ozbiljan rizik od značajnog oštećenja glavne tjelesne funkcije osim ako se pobačaj ne izvrši ili izazove.”

U kolovozu 2023., sudac okružnog suda okruga Travis u Austinu, glavnom gradu države, izdao kratkotrajan zabrana koji je liječnicima nastojao ponuditi iznimku “prosudbe u dobroj vjeri”. To bi omogućilo pobačaje u slučajevima kada komplikacija u trudnoći “predstavlja rizik od infekcije ili na neki drugi način čini nastavak trudnoće nesigurnim za trudnu osobu”, gdje se “stanje pogoršano trudnoćom … ne može učinkovito liječiti tijekom trudnoće” i gdje “fetalni stanje u kojem fetus vjerojatno neće preživjeti trudnoću i održati život nakon rođenja.”

Državni zakon o pobačaju ne sadrži takve iznimke.

Tijekom usmenih argumenata u studenom 2023., sudac vrhovnog državnog suda pitao je odvjetnika iz ureda glavnog državnog odvjetnika koji brani državni zakon protiv pobačaja ne vrijedi li zahtjev statuta da liječnici koriste “razumnu medicinsku prosudbu” kako bi utvrdili je li pobačaj neophodan dovesti liječnike u tešku situaciju.

Odvjetnik je rekao ne.

“Dopušteno im je koristiti razumnu medicinsku prosudbu, što je vjerojatno prosudba koju koriste kada liječe pacijenta u bilo kojoj danoj okolnosti. I tako je opcija, pretpostavljam, suočena sa zakonodavnim tijelom – možete ili povući crtu i dopustiti im da koriste svoju razumnu liječničku prosudbu, ili možete učiniti ono što je prvostupanjski sud učinio i u biti eliminirati granicu tako da doista nikada neće postojati okolnosti u kojima žena ne može izvršiti pobačaj,” rekao je Pomoćnica glavnog državnog odvjetnika Beth Klusmann.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“I tako, uvijek će biti težih poziva na rubu te linije, ali jedina druga opcija je potpuno eliminirati liniju”, rekla je.

Slučaj, koji je odlučen u petak, 31. svibnja, poznat je kao Država Teksas protiv Zurawskog.

Matt McDonald

Matt McDonald je zaposlenik izvjestitelja za National Catholic Register i urednik New Boston Posta.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bocvanska biskupija oplakuje gubitak biskupa koji se srušio tijekom mise

Katoličke vijesti

Pro-life pregled: Louisiana donosi zakon o prijevarama s pobačajem, Kalifornija poziva abortuse iz Arizone

Katoličke vijesti

Hongkonški kardinal poziva na oprost na 35. obljetnici Trga Tiananmen

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti