Još jedan stariji pro-life aktivist osuđen na dvije godine zatvora
Europa

Još jedan stariji pro-life aktivist osuđen na dvije godine zatvora

Osoblje CNA, 31. svibnja 2024. / 18:40

Paulette Harlow, starija žena s iscrpljujućim zdravstvenim stanjem, osuđena je u petak na 24 mjeseca zatvora nakon što je prošlog studenog osuđena za sudjelovanje u pro-life blokadi klinike za pobačaje u Washingtonu, DC, 2020.

Harlow iz Kingstona u Massachusettsu, 75, osuđen je prema Zakonu o slobodi pristupa klinikama (FACE) i zavjeri o građanskim pravima, zakonu koji zabranjuje kršenje nečijih prava zajamčenih američkim Ustavom i zakonom.

FACE Act zabranjuje “nasilno, prijeteće, štetno i opstruktivno ponašanje s namjerom povrijediti, zastrašiti ili ometati pravo na traženje, dobivanje ili pružanje usluga reproduktivnog zdravlja.”

Harlowu je kaznu izrekla sutkinja Colleen Kollar-Kotelly koja je sjedila na Okružnom sudu SAD-a za Distrikt Columbiju, ista sutkinja koja je predsjedavala i osudila svakog od ostalih osam prosvjednika koji su proglašeni krivima u slučaju.

Za razliku od nekih njezinih suoptuženika, Harlow je dopušteno ostati u kućnom pritvoru do izricanja presude zbog zdravstvenih problema, rekao je njezin odvjetnik Allen Orenberg za CNA prošlog studenog.

U to vrijeme Orenberg je odbio precizirati Harlowove zdravstvene probleme. Orenberg nije bio dostupan za komentar u petak.

Blokada DC-a

Blokadu Washingtonske kirurške klinike snimio je 42-godišnjak Josh Darneljedan od prosvjednika koji je također osuđen i služi 34 mjeseca zatvora.

U više od sat i 30 minuta video prosvjeda, neki od onih koji su sjedili unutar klinike mogu se vidjeti vezani lancima kako mole krunicu i pjevaju pjesme Blaženoj Djevici Mariji dok odbijaju otići kada ih policija zamoli.

“Pro-life spasioci ulaze na vrata klinike za pobačaje i spašavaju bebe od smrti. Ovo je vrlo riskantno za spasioce, ali krajnje je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo ponovnim prekidom pobačaja”, stoji u opisu videa.

DOJ je u petak objavio izjavu u kojoj stoji: “Kao što su pokazali dokazi na suđenju, optuženici su se urotili da naprave blokadu klinike za reproduktivno zdravlje kako bi spriječili kliniku da pruža, a pacijente da primaju usluge reproduktivnog zdravlja.”

“Kao dio zavjere, mnogi od optuženika su putovali u Washington, DC iz raznih sjeveroistočnih i srednjozapadnih država, kako bi se sastali s Lauren Handy i sudjelovali u blokadi klinike koju je režirao Handy i koja je emitirana na Facebooku”, navodi se u priopćenju.

Pro-life prosvjednici “nasilno su ušli u kliniku i počeli blokirati dva vrata klinike koristeći svoja tijela, namještaj, lance i užad”, stoji u priopćenju.

Osim Harlowa i Darnela, Harlowina sestra Jean Marshall (74) osuđena je na 24 mjeseca zatvora. Također su osuđeni: Heather Idoni, 59 (24 mjeseca zatvora); Lauren Handy, 30; John Hinshaw, 69; William Goodman, 54 (27 mjeseci zatvora); Joan Bell, 76 (27 mjeseci zatvora); i Herb Geraghty, 27 (27 mjeseci zatvora).

Smith, 34, priznao je krivnju za kazneno djelo FACE Act u ožujku prošle godine i dobio je deset mjeseci zatvora.

Handy je dobio najstroža kazna na gotovo šest godina zatvora. Hinshaw je dobio najmanje zatvorske kazne. Izjasnio se nevinim i dobio kaznu od 21 mjeseca.

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva u Kirgistanu: ‘rascvjetali pupoljak’ raste na periferijama svijeta

Katoličke vijesti

Katolička crkva u Turskoj posvećena Presvetom Srcu Isusovu

Katoličke vijesti

Kršćanski vođe u Africi obilježavaju 30 godina od genocida u Ruandi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti