Blagdan Tijelova: Libanon slavi 199 godina čudesnog euharistijskog događaja
Europa

Blagdan Tijelova: Libanon slavi 199 godina čudesnog euharistijskog događaja

Zahle, Libanon, 31. svibnja 2024. / 19:12

Tisuće kršćana pohrlilo je u četvrtak 30. svibnja u Zahle u Libanonu, grad koji nosi nadimak “Grad 52 crkve”, kako bi proslavili blagdan Tijelova.

Ovogodišnja proslava imala je poseban značaj, obilježavajući 199. godišnjicu čudesnog događaja koji je zaslužan za spas Zahlea od izbijanja bubonske kuge.

Pripreme za blagdan počele su tjedan dana ranije, a kulminirale su pokretnom procesijom sa svijećama uoči blagdana Tijelova. Procesija je prolazila ulicama Zahlea, počevši od samostana St. Elias Al-Touak i završavajući u melkitskoj katedrali Naše Gospe od Izbavljenja. Vjernici su hodali i molili složno, vođeni razdraganim zvucima trublji. Procesija je kulminirala blagoslovom koji su udijelili melkitski patrijarh Youssef al-Absi i biskup Ibrahim Ibrahim.

Procesija u Zahleu, Libanon, za Tijelovo.  Procesija je prošla gradskim ulicama, počevši od samostana St. Elias Al-Touak i završivši u melkitskoj katedrali Naše Gospe od Izbavljenja.  Vjernici su hodali i molili složno, vođeni uzbudljivim zvucima truba i baza.  30. svibnja 2024. Zasluge: Marwan Semaan
Procesija u Zahleu, Libanon, za Tijelovo. Procesija je prošla gradskim ulicama, počevši od samostana St. Elias Al-Touak i završivši u melkitskoj katedrali Naše Gospe od Izbavljenja. Vjernici su hodali i molili složno, vođeni uzbudljivim zvucima truba i baza. 30. svibnja 2024. Zasluge: Marwan Semaan

Do zore u četvrtak, crkve diljem različitih kršćanskih zajednica u Zahleu bile su prepune vjernika koji su prisustvovali ranim jutarnjim misama. Nakon bogoslužja, ogromna procesija vijugala je gradskim ulicama, privremeno zaustavljajući promet zbog svoje veličine. Procesija je kulminirala kod Vladinog seraja, gdje su svećenici i biskupi raznih denominacija blagoslovili okupljeno mnoštvo.

“Ovaj dan ima ogroman značaj za nas u Zahleu”, objasnio je melkinski biskup Zahlea, Ibrahim Ibrahim. “Unatoč našim denominacijskim razlikama, mi kršćani okupljamo se kao jedno kako bismo proslavili Boga prisutnog u Kruhu i Vinu. U Zahleu je kršćansko jedinstvo bilo proživljeno iskustvo mnogo prije nego što je sam izraz postao popularan.”

Procesija u Zahleu, Libanon, za blagdan Tijelova, 30. svibnja 2024. Zasluge: Marwan Semaan
Procesija u Zahleu, Libanon, za blagdan Tijelova, 30. svibnja 2024. Zasluge: Marwan Semaan

Tradicija slavljenja Tijelova u Zahleu proizlazi iz ključnog trenutka u povijesti grada. Godine 1825. bubonska kuga, razorna bolest, harala je regijom. Na poticaj biskupa Ignacea Ajouryja, mještani Zahlea održali su procesiju i usrdno molili prije svete euharistije. Zanimljivo je da je grad bio pošteđen gnjeva kuge.

Dok je blagdan Tijelova nastao u Belgiji 1246., istočni su kršćani spremno prihvatili slavlje.

„Već gotovo dva stoljeća ta se tradicija pedantno prenosi s koljena na koljeno, otkako je euharistijsko čudo spasilo naš grad“, rekao je biskup. „Važnost svete Euharistije je od tog vremena usađena u naša srca.“

Mnoštvo se okupilo na procesiji Tijelova 30. svibnja 2024. u Zahleu u Libanonu.  Zasluge: Marwan Semaan
Mnoštvo se okupilo na procesiji Tijelova 30. svibnja 2024. u Zahleu u Libanonu. Zasluge: Marwan Semaan

U narodu umornom od raznih kriza, Ibrahim je naglasio trajnu ulogu Crkve u nuđenju molitava za “spasenje” Libanona od suvremenih “pošasti” poput korupcije.

“Molitvom je Zahle izbavljena od smrtonosne kuge prije dva stoljeća”, rekao je. “Danas se Libanon suočava s različitim vrstama pošasti…i Crkva ima ključnu ulogu u duhovnoj dobrobiti zemlje kroz molitvu.”

Ovaj je članak bio izvorno objavio ACI MENACNA-in partner za arapske vijesti, te je preveden i prilagođen za CNA.

Marguerita Kallassy

Marguerita Kallassy je višejezična komunikacijska stručnjakinja, tečno govori tri jezika (arapski-francuski-engleski). Magistrirala je konferencijsko prevođenje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Studijske skupine će ispitati 10 sinoda o temama sinodalnosti do lipnja 2025.

Katoličke vijesti

Koptska pravoslavna crkva potvrdila je da je dijalog s Katoličkom crkvom prekinut zbog istospolnih blagoslova

Katoličke vijesti

Irska vlada: Birači zadržavaju majčinstvo, tradicionalnu obitelj u ustavu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti