Rat Izraela i Hamasa: Biden detalji trofaznog sporazuma o taocima
Europa

Rat Izraela i Hamasa: Biden detalji trofaznog sporazuma o taocima

Američki predsjednik je rekao da će sporazum dovesti do oslobađanja preostalih talaca u Gazi i da bi mogao okončati mučni, gotovo 8-mjesečni rat na Bliskom istoku.

Biden je dodao da Hamas “više nije sposoban” izvršiti još jedan napad velikih razmjera na Izrael dok je pozivao Izraelce i Hamas da postignu dogovor o oslobađanju preostalih talaca za produljeni prekid vatre.

Demokratski predsjednik je u primjedbama iz Bijele kuće nazvao prijedlog “kartom puta prema trajnom prekidu vatre i oslobađanju svih talaca”.

Biden je rekao da će prva faza predloženog dogovora trajati šest tjedana i da će uključivati ​​”potpuni i potpuni prekid vatre”, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze i oslobađanje niza talaca, uključujući žene, staraca i ranjenika, u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Američki taoci koji bi u ovoj fazi bili oslobođeni, te posmrtni ostaci ubijenih talaca bili bi vraćeni njihovim obiteljima. Humanitarna pomoć bi se povećala tijekom prve faze, sa 600 kamiona koji bi svaki dan mogli ući u Gazu.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

“I sve dok Hamas ispunjava svoje obveze, privremeni prekid vatre bi postao, riječima izraelskih prijedloga, ‘trajni prekid neprijateljstava'”, rekao je Biden.

Treća faza poziva na početak velike obnove Gaze, koja se suočava s desetljećima obnove od razaranja uzrokovanih ratom.

Biden je to nazvao “doista odlučujućim trenutkom.” Dodao je da je Hamas rekao da želi prekid vatre i da je dogovor u fazama s Izraelom prilika da se dokaže “jesu li oni to stvarno misle”.

Izrael širi ofenzivu u Rafi

Primjedbe američkog predsjednika uslijedile su nakon što je izraelska vojska potvrdila da njezine snage sada djeluju u središnjim dijelovima Rafaha u svojoj sve većoj ofenzivi u južnom gradu Gaze, uzrokujući bijeg oko milijun Palestinaca.

Izjava izraelske vojske od petka sugerira da njezine snage djeluju u većem dijelu grada.

U prvih nekoliko tjedana izraelski napad bio je usredotočen na istočne okruge Rafe i na područja blizu granice s Egiptom.

Izraelske trupe zauzele su prijelaz Rafah u Egipat prvog dana ofenzive i od tada su preuzele kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, cestom koja prolazi duž granice Gaze i Egipta na strani Gaze.

Ranije ovog tjedna, izraelske trupe također su ušle u zapadni okrug Rafaha Tel al-Sultan, gdje su svjedoci izvijestili o teškim sukobima s borcima Hamasa.

U svom priopćenju od petka, vojska je rekla da su njezine trupe u središtu Rafaha otkrile Hamasove raketne bacače i tunele i demontirale grad za skladištenje oružja te skupine.

Nije precizirano gdje su se operacije odvijale u središtu Rafaha, ali prethodne izjave i izvješća svjedoka ukazivali su na racije u izbjegličkom kampu Shaboura i drugim mjestima u blizini središta grada.

Izrael je rekao da je ofenziva u Rafi ključna za iskorjenjivanje boraca Hamasa u kampanji njegove vojske za uništenje skupine nakon napada 7. listopada na južni Izrael.

Palestinci koji su pobjegli iz grada rasuli su se po južnom i središnjem dijelu Gaze, a većina ih živi u bijednim šatorskim kampovima.

Vjeruje se da je oko 300.000 ljudi ostalo u tom području, neki od njih još uvijek u središnjim urbanim dijelovima grada, rekao je dužnosnik UN-a.

Shaina Low, glasnogovornica Norveškog vijeća za izbjeglice, humanitarne skupine koja djeluje na tom području, rekla je da se većina pohrlila u ruralno područje zapadno od grada blizu obale – područje koje je prošlog tjedna doživjelo smrtonosne izraelske napade i granatiranja.

Više od milijun Palestinaca pobjeglo je iz grada od početka napada.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo će na skupu govoriti o rekordno niskoj stopi nataliteta u Italiji

Katoličke vijesti

Britanski katolički biskupi obeshrabruju medicinsku i društvenu rodnu tranziciju u pastoralnoj izjavi

Katoličke vijesti

Biskupija Buffalo najavljuje prodaju sjedišta za isplatu žrtava seksualnog zlostavljanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti