Vrhovni sud Pennsylvanije otvara vrata javnom financiranju pobačaja
Svijet

Vrhovni sud Pennsylvanije otvara vrata javnom financiranju pobačaja

Osoblje CNA, 30. siječnja 2024. / 17:05

Vrhovni sud Pennsylvanije u ponedjeljak je oživio tužbu iz 2019. koju su pokrenuli brojni pružatelji usluga pobačaja u državi, a kojom se, na temelju diskriminacije, osporava dugogodišnji državni zakon koji zabranjuje javno financiranje većine pobačaja.

U presudi na 219 stranica od 29. siječnja Državni visoki sud poništio je ranije odbacivanje tužbe, šaljući je natrag na Commonwealth Court, jedan od dva državna žalbena suda.

U pitanju je Zakon o kontroli pobačaja u Pennsylvaniji, koji je na snazi ​​od 1980-ih, a koji ograničava korištenje državnih i saveznih sredstava za pobačaj, osim “kada je potrebno spriječiti smrt majke” ili u slučajevima silovanja ili incesta.

Pružatelji usluga pobačaja koji su podnijeli tužbu tvrdili su, između ostalog, da politika Pennsylvanije u vezi s korištenjem federalnih sredstava nepravedno izdvaja žene, budući da “ne postoji zdravstveno stanje specifično za muškarce za koje medicinska pomoć uskraćuje pokriće.”

Sud Commonwealtha prethodno je odbacio tužbu 2021. s obrazloženjem da je bila vezana presedanom Vrhovnog suda Pennsylvanije; državni vrhovni sud prethodno je potvrdio ograničenja pobačaja 1985.

Ovotjedna odluka većine utvrdila je da zakon Pennsylvanije koji zabranjuje javna sredstva za većinu pobačaja “diskriminira one žene koje odluče iskoristiti svoje temeljno pravo na prekid trudnoće” i da pružatelji usluga pobačaja imaju pravo tužiti državu zbog takve politike.

Presuda ne mijenja odmah politiku pobačaja u Pennsylvaniji. Umjesto toga, odluka Vrhovnog suda države vraća slučaj sudu Commonwealtha na daljnju reviziju. Pobačaj je trenutno legalan u Pennsylvaniji do 24 tjedna trudnoće ili kasnije u trudnoći ako je život majke u opasnosti.

Sedamnaest država koristiti javna državna sredstva za plaćanje pobačaja, usprkos federalnoj politici poznatoj kao Hydeov amandman koji od 1976. zabranjuje korištenje federalnih poreza za plaćanje pobačaja. Države koje žele platiti pobačaj putem svog programa Medicaid mogu to učiniti koristeći vlastita sredstva i savezna vlada im ne nadoknađuje troškove.

Katolička konferencija Pennsylvanije, koja zagovara politiku u državi u ime katoličkih biskupa, rekla je da radi na službenom odgovoru na presudu Vrhovnog suda države.

U kratkoj izjavi za CNA u utorak, Eric Failing, izvršni direktor konferencije, istaknuo je da se radi o “složenom slučaju s puno odluka pa prolazimo kroz njega vrlo pažljivo”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kolekcija korizmene zdjelice riže daje ‘nadu koja mijenja život’, kaže filadelfijski nadbiskup

Katoličke vijesti

Škotska vlada predlaže zabranu ‘prakse pretvorbe’

Katoličke vijesti

Američki katolički i drugi kršćanski čelnici osuđuju ruske udare na ukrajinsku energetsku mrežu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti