Unatoč progonima, ‘Crkva je još uvijek živa u Nikaragvi’, kaže svećenik
Svijet

Unatoč progonima, ‘Crkva je još uvijek živa u Nikaragvi’, kaže svećenik

Osoblje ACI Prensa, 30. siječnja 2024. / 17:30

Unatoč tome što ju je godinama progonio režim Daniela Ortege, “Crkva je još uvijek živa u Nikaragvi”, rekao je svećenik iz te zemlje za ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku.

Svećenik, koji želi ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, rekao je da “župne zajednice i obitelji i dalje trpe zbog protjerivanja svojih župnika i rodbine”.

Požalio se da je “dodana patnja više od 90 političkih zatvorenika, među kojima su mnogi laici suradnici Katoličke crkve u zemlji”, koji su zatvoreni i podvrgnuti kontinuiranoj psihičkoj torturi.

“Protjerali su naše župnike, zamrznuli su župni i biskupijski novac, ali Crkva u Nikaragvi još uvijek živi i nastavlja”, rekao je.

Za nikaragvanskog svećenika to je zbog činjenice da je “Bog taj koji upravlja Crkvom, snagom svoga Duha i Bezgrešne Marije koja prati naš narod.”

Nadalje je naglasio da “Crkva nije nevladina organizacija [nongovernmental organization] niti je opozicija, kako vjeruje Ortegina vlada; to je nešto mnogo iznad toga.”

Živo svjedočanstvo biskupa Álvareza

Nakon 527 dana u zatvoru, biskup Rolando Álvarez od Matagalpe bio je pušten i deportiran 14. siječnja u Rim zajedno s biskupom Isidorom Mora i drugim svećenicima i sjemeništarcima.

“Iz tame svoje ćelije u ‘La Modelo’, zatvoru u kojem su bili zatvoreni i drugi svećenici i vjernici, Álvarez je bio živi svjedok vjere i svjetlo za sve katolike Nikaragve,” komentirao je svećenik.

Nakon deportacije prelata i svećenika, progon se i dalje nastavlja, požalio se. “Homilije su snimljene s izričitom naredbom da se ne moli za biskupa Rolanda Álvareza”, objasnio je.

Nikaragvanski klerik primijetio je da su, nakon što je Álvarez deportiran, nekoliko dana kasnije trojica svećenika iz kongregacije Posvećenih misionara Presvetog Spasitelja oteti i prognani u Meksiko.

“Svećenici i biskupi su ušutkani. Također su zabranjene pastoralne i duhovne aktivnosti koje se održavaju vani uz veliku prisutnost vjernika poput procesija, proslava blagdana zaštitnika i Velikog tjedna.”

“Međutim, svećenici nastavljaju svoj rad uz mnoga ograničenja, mnogi od njih su nadzirani iz dana u dan dok obavljaju svoje predviđene pastoralne aktivnosti”, požalio se.

Ovo je stvarnost Nikaragve, “koja već nekoliko godina prolazi kroz vjerski progon, sve sustavniji, koji je sandinistički režim pojačao posljednjih mjeseci.”

Ipak, istaknuo je da se “ljudi ne boje izraziti svoju vjeru” i istaknuo da je za vrijeme dok je Álvarez bio u zatvoru “danonoćno propovijedao” svojom patnjom za vjeru. Njegovo svjedočanstvo ohrabrilo je nadu, ojačalo nas i učinilo da diktatura zadrhti.

Ortega cilja na svećenstvo

Dana 4. kolovoza 2022., Álvareza, koji je također bio apostolski upravitelj biskupije Estelí, režimska je policija prisilno zatvorila u njegovu rezidenciju zajedno s četiri svećenika, jednim đakonom, dvojicom sjemeništaraca i jednim laikom koji su bili s njim u vrijeme.

Svi su ostali opkoljeni i nije im bilo dopušteno otići kada su u ranim satima 19. kolovoza prebačeni u Managuu, glavni grad. Svećenici su bili zatvoreni u zatvoru La Modelo izvan grada, dok je Álvarez stavljen u kućni pritvor u gradu.

U dogovoru s američkim State Departmentom, 9. veljače 2023., diktatura deportirao 222 politička zatvorenika u Ameriku, uključujući svećenstvo i laike.

Budući da je biskup odbio napustiti zemlju, odveden je u zatvor La Modelo i 10. veljače osuđen na 26 godina i četiri mjeseca zatvora, oduzeto mu je nikaragvansko državljanstvo i prava na skrb za kazneno djelo izdaje, kako je rekao Ortega. javnosti u govoru.

Biskup je ostao u zatvoru 527 dana dok nije prognan u Vatikan 13. siječnja zajedno s biskupom Isidorom Mora iz Siune, koji je uhićen 20. prosinca 2023. godine.

Prognano je i 15 svećenika iz različitih biskupija te dvojica sjemeništaraca koji su uhićeni između 20. i 31. prosinca 2023. To su uz Deportirano je i 12 svećenika u Vatikan 18. listopada 2023.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Almudena Martínez-Bordiú

Almudena Martínez-Bordiú je dopisnica iz Rima za ACI Prensa i EWTN.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sigurnosni problemi opasni po život drže katolike Burkine Faso podalje od nedjeljne mise

Katoličke vijesti

Notre-Dame de Paris dobiva još jedan križ natrag

Katoličke vijesti

Irski biskupi izrazili su zabrinutost zbog ustavnih amandmana na obitelj – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti