Tražeći mir u Meksiku, četiri biskupa susreću se s organiziranim kriminalom
Svijet

Tražeći mir u Meksiku, četiri biskupa susreću se s organiziranim kriminalom

Osoblje ACI Prensa, 17. veljače 2024. / 08:00

Četiri biskupa iz meksičke države Guerrero nedavno su se sastala s pripadnicima organiziranog kriminala u nastojanju da traže mir u regiji potresenoj nasilnim sukobima i smrću.

Tijekom konferencije za novinare 14. veljače, biskup José de Jesús González iz biskupije Chilpancingo-Chilapa rekao je da su prelati tog područja “počeli tražiti dijalog s [crime] šefovi koji bi nam mogli donijeti mir.” Međutim, požalio se da njegov cilj “nije postignut”.

U pratnji Gonzáleza na susretu su bili nadbiskup Acapulca, Leopoldo González; biskup Tlape Dagoberto Sosa; i biskup Ciudad Altamirana, Joel Ocampo.

​Crkvena pokrajina četiriju biskupa u jugozapadnom Meksiku ima otprilike 4,8 milijuna stanovnika.

Glavna prepreka ovim pregovorima, prema Gonzálezu, jest to što kriminalci “žude za teritorijem”. Prelat je istaknuo da je u početku jedna od zločinačkih organizacija htjela “primirje sa svojim uvjetima”, ali za njihove suparnike “ti uvjeti nisu bili po volji”.

Posljednjih mjeseci u državi Guerrero učestalo je nasilje, a ubijaju se i taksisti i vozači kamiona.

“La Familia Michoacana” jedna je od skupina za krijumčarenje droge koja se bori za teritoriju u regiji zajedno s “Cartel del Sur” (“Južni kartel”). Suparničke bande uključuju kriminalne organizacije kao što je “Los Tlacos”.

Na ljestvici 50 najnasilnijih gradova na svijetu tijekom 2022. koje je pripremilo Građansko vijeće za javnu sigurnost i kazneno pravosuđe, postoji 17 meksičkih gradova. Acapulco je na 10. mjestu liste.

Prema Izvršnom tajništvu Nacionalnog sustava javne sigurnosti, 1398 ubojstava prvog stupnja zabilježeno je u Guerreru tijekom 2023. Od toga je 1026 izvršeno vatrenim oružjem.

Meksički predsjednik komentira sastanke

Na tiskovnoj konferenciji 15. veljače, predsjednik Meksika, Andrés Manuel López Obrador, upitan je o susretu biskupa s pripadnicima organiziranog kriminala.

López Obrador je primijetio da “svećenici, pastori, članovi svih crkava uvijek sudjeluju, pomažu, u pacifikaciji zemlje. Vidim to kao dobru stvar, mislim da svi moramo doprinijeti postizanju mira.”

“Naravno, odgovornost za jamčenje mira i spokoja pripada državi – to mora biti vrlo jasno”, dodao je.

Nakon što je izjavio da su “običaji” i “tradicije” koji postoje “duboko unutar Meksika” “spriječili potrošnju droga” u zemlji, López Obrador je naglasio da je “trgovina jedno, a konzumiranje drugo. Problem koji imaju naša braća u Sjedinjenim Državama, naši američki prijatelji, je konzumacija, zbog čega svake godine 100.000 mladih ljudi izgubi život od konzumacije fentanila.”

Predsjednik Meksika ponovio je da u njegovoj vladi “vidimo kao dobru stvar” dijaloge koje traži Katolička crkva, ali je zatražio da se “ne sklapaju sporazumi koji znače davanje nekažnjivosti, privilegija, dozvola za krađu”.

“Ali tko god želi napustiti taj pakao… tko god želi izaći iz toga, može to učiniti”, rekao je.

Nasilje zbog droga pogađa Katoličku crkvu

Biskup González rekao je da je nasilje u njegovom području izravno pogodilo članove Katoličke crkve: “Ubili su voditelje noćnog klanjanja, ubili su roditelje poslužitelja oltara.”

U listopadu 2023. Na oca Velázqueza Florencia pucano je od strane napadača zbog njegovog rada na ljudskim pravima dok je putovao autocestom koja povezuje gradove Tixtla i Chilpancingo u državi Guerrero.

Biskup Chilpancingo-Chilapa požalio se kako se čini da su vlasti “prepustile” stanovništvo na milost i nemilost nasilju. “Vjerujemo da vlada ima rješenje i također bismo željeli da ne bude korumpirana… oni imaju moć, imaju resurse, imaju sredstva.”

Unatoč neuspješnosti u pokušajima dijaloga s kriminalnim organizacijama, González je uvjeravao da će se “pokušaji Katoličke crkve da postigne mir nastaviti”.

“Morat ćemo nastaviti sa strategijama da dopremo do njihovih srca, da promijenimo mentalitet [of the criminals]“, rekao je prelat.

U tu je svrhu potaknuo vjernike na molitvu, post i djela milosrđa Bogu za obraćenje zločinaca, vjerujući da ti postupci mogu “ganuti umove i srca”.

“Kao Crkva [we are called] da ne budemo ravnodušni na ono što se događa, da ne zatvaramo oči, uši, da ne šutimo” i da budemo “uz najsiromašnije, uz one najteže, uz žrtve nasilja; jer ima puno boli”, rekao je.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Ova priča je prvi put objavljen od ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego López Colín

Diego López Colín diplomirao je na Školi novinarstva Carlos Septién García (Meksiko). Od 2023. dopisnik je ACI Prensa iz Meksika.

David Ramos

Diplomirao komunikologiju na Universidad Privada del Norte u Trujillu, Peru. Dio sam ACI Prensa tima više od 10 godina. Pokrivao sam putovanja pape Franje u Ekvador, Paragvaj, Meksiko, Kolumbiju, Čile i Peru. Pokrivao sam svečanost proglašenja blaženim današnjeg svetog Oscara Arnulfa Romera u San Salvadoru, El Salvador, 2015. Posebni izaslanik za istragu u Hondurasu 2016. Voditelj ureda ACI Prensa u Meksiku od 2018.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Čuvanje budućnosti: JRS štiti djecu izbjeglice u Etiopiji – Vatican News

Katoličke vijesti

Katoličke dobrotvorne organizacije traže donacije kako bi ponudile pomoć usred poplava u Kaliforniji i odrona blata

Katoličke vijesti

Angola – Nadbiskup Luande obilježio Veliki tjedan posjetom središnjem zatvoru i drugim ustanovama – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti