Vrhovni sud odbija žalbu centra za trudnoću da informacije o donatorima ostanu tajne
Europa

Vrhovni sud odbija žalbu centra za trudnoću da informacije o donatorima ostanu tajne

Washington, DC Newsroom, 15. svibnja 2024. / 15:26

Vrhovni sud ima odbijeno centar za trudnoću u New Jerseyju apelira da svoj popis donatora i drugu korespondenciju zadrži privatnom.

Ovo se događa nakon što je glavni državni odvjetnik New Jerseyja Matthew Platkin, demokrat, u studenom 2023. sudski pozvao First Choice Women’s Resource Centres zbog “mogućih kršenja” Zakona o prijevarama potrošača New Jerseyja u vezi s tim kako grupa postupa s podacima pacijenata i izjavama o poništenju tableta za pobačaj.

Putem sudskog naloga, Platkin je naredio First Choiceu da preda veliki dio svoje interne komunikacije, kao i komunikacije s pacijentima i donatorima, od kojih bi neke otkrile privatne podatke donatora.

Neposredno prije izdavanja sudskog naloga, Platkin je potpisao pismo u kojem su on i 15 drugih državnih odvjetnika optužili pro-life centre za trudnoću za širenje “štetnih” dezinformacija o skrbi za reproduktivno zdravlje. Pismo je također optužilo centre za trudnoću da koriste “prijevarne taktike za namamljivanje pacijenata”.

First Choice je kršćansko ministarstvo koje upravlja s pet centara za trudnoću u New Jerseyju koji nude testiranje na trudnoću, ultrazvuk, preglede i liječenje spolnih bolesti te savjetovanje.

Zastupan odvjetničkim društvom Alliance Defending Freedom, First Choice je u prosincu 2023. uložio protutužbu kako bi blokirao Platkinov sudski poziv. Ministarstvo je tvrdilo da sudski poziv krši njegova prava prema Prvom i 14. amandmanu te da je “selektivno i nezakonito” ciljano zbog svojih pro-life stavova.

“AG Platkin nikada nije citirao nikakvu pritužbu ili druge značajne dokaze o nedjelu kako bi opravdao svoje zahtjeve, ali je pokrenuo istražnu istragu o zakonitim aktivnostima, ustavom zaštićenom govoru, vjerskim obredima, ustavom zaštićenim udrugama i nejavnoj internoj komunikaciji i evidenciji neprofitne organizacije koja ima stajalište s kojim se ne slaže kao pitanje javne politike”, napisao je First Choice u svojoj protutužbi.

Zahtjev First Choicea da se blokira sudski poziv u međuvremenu je odbacio okružni sudac New Jerseyja, Prizivni sud trećeg okruga, a sada i Vrhovni sud.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo sastat će se s tisućama baka i djedova i njihovih unuka u Vatikanu

Katoličke vijesti

50 000 maršira za život dok poljski parlament razmatra legalni pobačaj

Katoličke vijesti

Zašto se današnji dan zove špijunska srijeda?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti