Katoličke škole u Torontu dopuštaju zastavu ponosa, odbijaju zastavu za život
Kršćanski život

Katoličke škole u Torontu dopuštaju zastavu ponosa, odbijaju zastavu za život

Ne radi se samo o zastavi – radi se o stavovima koji se uče u katoličkim školama.

Postoje neke ideje koje su tako temeljne za katoličko učenje da ih katolici moraju prihvatiti bez pitanja. Protivljenje pobačaju i protivljenje eutanaziji dva su takva temeljna učenja koja se ne dovode u pitanje.

Ova pro-life uvjerenja daju ključ za bolje razumijevanje onoga za što se Crkva zalaže. Ako Crkva nije za život, nije za mnogo toga.

Ipak a nedavna epizoda u Torontu pokazuje što se događa kada sekularizam inficira teologiju i u tom procesu ruši temelje svega što katolici smatraju svetim. Također pokazuje da oni koji su zaduženi za poučavanje nove generacije mladih katolika u Torontu trebaju pregledati Katekizam ili pronaći drugi posao.

Ono što se dogodilo dovodi u pitanje koliko su te škole zapravo katoličke.

Prošlog mjeseca povjerenici školskog odbora Katoličkog okruga Toronta glasovali su za odbacivanje prijedloga da se nad školama izvjesi pro-life zastava. Odbor, međutim, dopušta da se zastave ponosa vijore nad njegovim školama u lipnju, takozvanom Mjesecu ponosa.

“Povjerenici školskog odbora Katoličkog okruga u Torontu ponovno su pogazili prava roditelja da im se djeca obrazuju u skladu s katoličkim učenjima kada su glasali 8-2 protiv prijedloga da se u školama vijori zastava za život”, rekla je dr. Teresa Pierre , predsjednik Parents as First Educators, nacionalne kanadske skupine koja podupire prava roditelja u odnosu na sekularnu liberalnu ideologiju vlada i školskih odbora.

“Budući da je svetost ljudskog života prvi dio katoličke moralne misli, mogli biste pomisliti da je ovo bezrazložno. Pa, griješili biste.”

Odluka o vijorenju zastave Pridea donesena je 2021. s 8-2 glasova, unatoč prigovorima kardinala Thomasa Collinsa, tadašnjeg nadbiskupa Toronta.

“Stvari su doista u rasulu kada katolički školski odbor dopušta rupu u zakonu za LGBTQ+ aktiviste, ali odbija ponuditi isto poštovanje prema stvarnim učenjima Crkve”, dodao je Pierre.

Povjerenik Markus de Domenico rekao je za novine Toronto Star da se protivi isticanju zastave koja se zalaže za život jer je povezana s koalicijom Campaign Life, grupom koja se ne ispričava za život i podržava Nacionalni marš za život koji se svake godine održava u Ottawi.

De Domenico je rekao da me koalicija “stvarno uznemiruje (jer) nije bila ništa drugo nego vrlo anti-Pride, kodeks protiv ljudskih prava.”

Koalicija nije skupina koja mrzi niti se protivi ljudskim pravima – naprotiv, podržava crkveno učenje.

Pro-life zastava je gotovo otkačena u svom bezopasnom, dječjem dizajnu. Na bijeloj podlozi nalaze se dvije vodoravne crte, jedna plava i jedna ružičasta – jer “muško i žensko stvori ih” (Postanak 1:27). U sredini su dva dječja stopala, također ružičasta i plava, unutar bijele kugle. Stopala su zaštićena rukom iznad i ispod kugle.

U članku u (Toronto) Catholic Register, član odbora Michael Del Grande objasnio je zašto je glasanje protiv isticanja pro-life zastave uvreda za ono što Crkva zastupa:

Del Grande je podijelio ono što Katekizam Katoličke Crkve i nedavni Dignitas Infinita Deklaracija koju je objavio Vatikanski dikasterij za nauk vjere govori o svetosti života i pobačaju. Dignitas Infinita upozorio da je ‘danas, u savjesti mnogih ljudi, percepcija njegove težine postala progresivno zamračena. Prihvaćanje pobačaja u svijesti, u ponašanju, pa i u samom zakonu, rječit je znak krajnje opasne krize moralnog osjećaja, koji postaje sve nesposobniji razlikovati dobro od zla, čak i kada je temeljno pravo na život je u pitanju.’

Del Grande je rekao da se ‘ne može sjetiti nikakvog legitimnog razloga zašto ovaj prijedlog ne bi prošao jednoglasno. Mi smo odbor koji se zalaže za život i očekujem da ćete glasati za moj prijedlog tako da (odbor) učini svoj dio energične obrane najmarginaliziranije i najviktimiziranije skupine u ovoj zemlji, naime djece u utrobi koja su ubijena po stopi od 100.000 godišnje.’

Naravno, ne radi se samo o zastavi – radi se o stavovima koji se uče u katoličkim školama. Na primjer, već nekoliko godina mnogi učitelji katoličkih školskih odbora marširaju u godišnjoj Povorci ponosa.

Čini se da sve to dovodi do stvarne zabrinutosti o tome što će buduće generacije katolika vjerovati i prihvatiti. Dobra pretpostavka je da neće imati nikakve veze s Katekizmom Katoličke Crkve.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

USKRSNA DUHOVNA OBNOVA

Katoličke vijesti

Sveti Polikarp je svetac veza

Katoličke vijesti

Kako meditirati o krunjenju trnjem

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti