‘Voljena, povijesna’ župa u Chicagu dobila je ključnu zaštitu od odbora za očuvanje grada
Europa

‘Voljena, povijesna’ župa u Chicagu dobila je ključnu zaštitu od odbora za očuvanje grada

Osoblje CNA, 7. lipnja 2024. / 15:45

Više od stoljeća stara katolička župa u Chicagu korak je bliže dobivanju statusa zaštite od gradskih vlasti, stavljajući ono što jedan zagovornik naziva “voljenom, povijesnom i izvrsnom kućom bogoslužja” na pravi put povijesnog očuvanja.

Društvo svetog Adalberta, skupina posvećena očuvanju župe svetog Adalberta u gradskoj četvrti Pilsen na donjoj zapadnoj strani, stoji u Facebook objavi u petak da je Komisija za znamenitosti Chicaga na svom sastanku u četvrtak “jednoglasno glasala za označavanje sve četiri zgrade na lokaciji St. Adalbert.”

Povjerenstvo za znamenitosti piše na svojoj web stranici da je “odgovoran za preporučivanje zgrada, mjesta, objekata i četvrti za pravnu zaštitu kao službenih znamenitosti Chicaga.” Odbor od devet članova sastaje se jednom mjesečno.

Župna zajednica datira iz 1874. i služila je poljskim imigrantima i njihovim potomcima, kao i meksičko-američkoj zajednici u novije vrijeme. Sadašnja visoka građevina u stilu gotičke katedrale – koju je dizajnirao poznati čikaški arhitekt Henry Schlacks – dovršena je 1914.

Grupa St. Adalbert rekla je u petak da postoje “još dva koraka” prije nego što župa dobije službeni zaštićeni status. Gradski odbor za prostorno planiranje mora dati odobrenje za prijedlog, nakon čega će gradsko vijeće od 50 vijećnika glasovati o imenovanju.

Puno glasovanje u gradskom vijeću moglo bi biti već u srijedu, 12. lipnja.

‘Bitka za spas sv. Adalberta’

Julie Sawicki, jedna od članica odbora Društva svetog Adalberta, rekla je za CNA u petak da je glasovanje “prvi veliki korak u zaštiti naše voljene, povijesne i izuzetne crkvene kuće za buduće generacije katolika”.

“Trebalo nam je pet godina da dođemo do ove točke i znamo da nas Bog drži za ruku”, rekla je.

Godine 2016. Čikaška nadbiskupija najavio da će zbog “opasnog stanja popravka i previsokih troškova popravka i održavanja”, župa biti “svedena na druge namjene osim božanskog štovanja”. Među potrebnim popravcima bila je strukturalna obnova dvaju tornjeva župe vrijedna 3 milijuna dolara, priopćila je nadbiskupija.

Godine 2019. nadbiskupije najavio da je zgrada “pretjerana u profanu, ali ne i prljavu uporabu”, što znači da župa “više neće biti sveti prostor i ne smije se koristiti za bogoslužje”.

Sawicki je rekao da se članovi župe godinama bore da je očuvaju. Grupa župnih društava 2017. predstavila je nadbiskupiji plan za spas župe, rekla je, uključujući njezino određivanje svetišta kao i pretvaranje samostana s 52 sobe na imanju u kuću za povlačenje s 40 soba.

Rozeta krasi vrh župe St. Adalbert u Lower West Sideu u Chicagu, lipanj 2018. Zasluge: Julię Sawicki/YouTube
Rozeta krasi vrh župe St. Adalbert u Lower West Sideu u Chicagu, lipanj 2018. Zasluge: Julię Sawicki/YouTube

Nadbiskupija je u rujnu te godine besplatno ponudila župu grupi za očuvanje, rekao je Sawicki. Ipak, nakon tri mjeseca posao je otkazan, rekla je, a nadbiskupija je navodno rekla da planira “tržiti” župu.

Nadbiskupija Chicaga u petak nije odgovorila na zahtjeve za komentar o župi i njezinoj interakciji s Društvom svetog Adalberta.

Župa sv. Adalberta u Chicagu korak je bliže statusu očuvanja povijesti nakon glasovanja Komisije za znamenitosti Chicaga 6. lipnja 2024. Zasluge: Gregg Nagel
Župa sv. Adalberta u Chicagu korak je bliže statusu očuvanja povijesti nakon glasovanja Komisije za znamenitosti Chicaga 6. lipnja 2024. Zasluge: Gregg Nagel

Sawicki je za CNA rekao da su zagovornici otkako je nadbiskupija navodno odustala od dogovora uključeni u “bitku za spas St. Adalberta od rušenja, kao i od bilo koje potencijalne, nekatoličke namjene”.

“Postojala su četiri kupoprodajna ugovora koji su se raspali” tijekom tog vremena, rekla je. “Bez sumnje je i ovdje djelovala Božja ruka.”

Sawicki je rekao da je “obeshrabrujuće” što crkveno vodstvo ne ulaže “razmišljanje i trud u pronalaženje kreativnih rješenja za naše crkve”.

Kritizirala je tekući plan nadbiskupije “Obnovi moju Crkvu”, koji je zatvorio i spojio desetke župa kako bi se riješilo sve manje proračune i nedostatak svećenika.

“Postoje rješenja za naše neželjene crkve”, rekla je. “Većina ljudi ne zna što se može učiniti da se spasi crkva i često ih obuze pomisao da se bore protiv moćne biskupije.”

Ali “situacija sa St. Adalbertom nas je ohrabrila i ostajemo postojani u našoj misiji”, rekla je.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Panel CUA: Prenatalno testiranje predstavlja jedinstvenu prijetnju nerođenoj djeci s Downovim sindromom

Katoličke vijesti

Filipinski kardinal osudio bombaški napad na kapelu kao ‘užasan svetogrdni čin’

Katoličke vijesti

Biden cilja na Trumpa u govoru o pobačaju na Floridi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti