Papa: Države Palestina i Izrael mogu živjeti jedna uz drugu – Vatican News
Papa

Papa: Države Palestina i Izrael mogu živjeti jedna uz drugu – Vatican News

Obilježavajući 10. obljetnicu “Zaziva za mir” u Vatikanskim vrtovima s tadašnjim čelnicima Izraela i Palestine, papa Franjo otkriva da se svaki dan moli za prestanak rata u Svetoj zemlji i ponavlja svoje čvrsto uvjerenje da je riječ o prijevari misliti da rat može riješiti probleme.

Od Deborah Castellano Lubov

“Svaki dan se molim da ovaj rat konačno prestane…” rekao je papa Franjo tijekom događaja u spomen na povijesni “Zaziv za mir” u Vatikanskim vrtovima prije deset godina.

I govoreći tom prilikom u hladu masline od strane tadašnjeg predsjednika Države Izrael Shimona Peresa, predsjednika Države Palestine Mahmouda Abbasa i ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja I., zamolio je za molitve zamoliti Gospodina “da vođe naroda i strana u sukobu pronađu put do mira i jedinstva”.

“Svi mi moramo raditi i posvetiti se postizanju trajnog mira, gdje Država Palestina i Država Izrael mogu živjeti jedna uz drugu, rušeći zidove neprijateljstva i mržnje. Svi moramo njegovati Jeruzalem kako bi postao grad bratskog susreta kršćana, Židova i muslimana, zaštićen posebnim međunarodno zajamčenim statusom“, rekao je.

“Svi mi moramo raditi i posvetiti se postizanju trajnog mira, gdje Država Palestina i Država Izrael mogu živjeti jedna pored druge.”

Događajem je obilježen povijesni skup 8. lipnja 2014., kada su papa Franjo, tadašnji predsjednik Države Izrael Shimon Peres, predsjednik Države Palestine Mahmoud Abbas i ekumenski patrijarh Carigrada Bartolomej I. povijesti zajedničkom molitvom i zasadili maslinu za mir.

Papa Franjo ispod masline

Papa Franjo ispod masline

Obnovljena obveza

Papa ih je tom prigodom također podsjetio da “poziva na hrabrost reći da susretu, a ne sukobu: da dijalogu i ne nasilju; da pregovorima i ne neprijateljstvima”. Ranije te godine, Sveti je Otac 24. i 26. svibnja hodočastio u povodu 50. obljetnice susreta pape svetog Pavla VI. i tadašnjeg ekumenskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu, tijekom kojeg je – podsjetio je u petak – izrazio “veliku želju da se ova dva čelnika susretnu, kako bi napravili značajnu i povijesnu gestu dijaloga i mira”.

“U vrijeme obilježeno tragičnim sukobima”, nastavio je, “potrebna je obnova predanosti izgradnji mirnog svijeta”, apelirao je. “Svima vjernicima i ljudima dobre volje”, apelirao je, “ne prestanimo sanjati o miru i graditi odnose mira!”

“Nemojmo prestati sanjati o miru i graditi odnose mira!”

Nazočni s Papom u Vatikanskim vrtovima navečer 7. lipnja 2024. rabin Alberto Funaro i Abdellah Redouane, glavni tajnik Talijanskog islamskog kulturnog centra i veleposlanici Država Izrael i Palestina pri Svetoj Stolici.

Papa Franjo tijekom komemoracije Zaziva za mir

Papa Franjo tijekom komemoracije Zaziva za mir

Prestanimo se zavaravati

U svojim primjedbama, Sveti Otac je rekao da se samo “varamo” kada mislimo da “rat može riješiti probleme i donijeti mir”, i umjesto toga upozorio da “trebamo biti budni i kritični prema ideologiji koja je danas nažalost dominantna , koji tvrdi da su “sukobi, nasilje i raspad dio normalnog funkcioniranja društva.”

“Svi mi”, apelirao je, “moramo raditi i posvetiti se postizanju trajnog mira, gdje Država Palestina i Država Izrael mogu živjeti jedna uz drugu i rušiti zidove neprijateljstva i mržnje.”

Pozvao je sve aktere da “njeguju Jeruzalem” kako bi “on postao grad bratskog susreta kršćana, Židova i muslimana, zaštićen posebnim međunarodno zajamčenim statusom”.

Zaustavite krvoproliće u Gazi

Papa je rekao da misli na sve koji pate u Izraelu i Palestini, kršćane, Židove i muslimane, dok je obnovio svoje apele za prekidom vatre kako bi se okončao pokolj u Gazi i oslobodili izraelski taoci.

Ponavljajući svoj poziv na prekid vatre, rekao je “mislim koliko je hitno da se iz ruševina Gaze konačno pojavi odluka o zaustavljanju oružja”, i prisjetivši se obitelji izraelskih talaca, zamolio je “da biti pušten što je prije moguće.”

“Kako je hitno da se iz ruševina Gaze konačno pojavi odluka o zaustavljanju oružja.”

Također je pozvao na zaštitu palestinskog stanovništva, da “prime svu potrebnu humanitarnu pomoć”, te da se domovi nebrojenog broja raseljenih zbog borbi što prije izgrade, “kako bi se mogli vratiti njima u miru.”

Trenutak obilježavanja Zaziva za mir

Trenutak obilježavanja Zaziva za mir

Čuvanje nade u novi dan

Na poseban je način Sveti Otac ponudio svoju blizinu Palestincima i Izraelcima koji se, usred svojih suza i patnje, “i dalje nadaju dolasku novoga dana i trude se donijeti zoru mirnog svijeta”.

S tim je osjećajem Sveti Otac zamolio Gospodina da u svome milosrđu usliši molitvu okupljenih i udijeli im dar mira.

“Uistinu, mir se ne stvara samo pisanim sporazumima ili ljudskim i političkim kompromisima”, nego se “rađa iz preobraženih srdaca, a nastaje kada se svatko od nas susreće i dotakne Božja ljubav, koja rastvara našu sebičnost, razbija naše predrasude i daje nam okus i radost prijateljstva, bratstva i međusobne solidarnosti.”

“Ne može biti mira”, upozorio je, “ako ne dopustimo samom Bogu da najprije razoruža naša srca, učini ih gostoljubivim, suosjećajnim i milosrdnim.”

“Ne može biti mira ako ne dopustimo Bogu da razoruža naša srca.”

Trenutak obilježavanja Zaziva za mir

Trenutak obilježavanja Zaziva za mir

Zagrljaj mira

Sanjarenje o miru, potaknuo je Papa, daje nam neočekivanu radost da se osjećamo dijelom jedne ljudske obitelji, kako se prisjetio kada je, tijekom svog pastoralnog posjeta Veroni, radost na licima izraelskih i palestinskih očeva koji su se grlili u ispred svih.

“To je ono što Izrael i Palestina trebaju: zagrljaj mira!”

Sveti je Otac potaknuo nazočne da mu se pridruže u moljenju Gospodinova zagovora kako bi vođe naroda i sukobljene strane “našle put do mira i jedinstva”, te pozvao nazočne da izmole molitvu koja se može nalazi se u nastavku, a koja se molila na zazivu prije desetak godina.

Molitva za mir

8. lipnja 2014

“Gospodine Bože mira, usliši našu molitvu!
Pokušali smo toliko puta
i kroz tolike godine
da riješimo naše sukobe vlastitim snagama i snagom našeg oružja.
Koliko smo trenutaka neprijateljstva i tame doživjeli;
koliko je krvi proliveno;
koliko je života uništeno;
koliko je nada pokopano…
Ali naši su napori bili uzaludni.
Sada nam, Gospodine, priteci u pomoć!
Mir nam daruj, miru nas nauči; vodi naše korake putem mira.
Otvori nam oči i srca,
i daj nam hrabrosti da kažemo: “Nikad više rat!”;
“S ratom je sve izgubljeno”.
Usadi u naša srca hrabrost da poduzmemo konkretne korake za postizanje mira.
Gospodine, Bože Abrahamov, Bože proroka, Bože ljubavi,
ti si nas stvorio i ti nas pozivaš da živimo kao braća i sestre.
Daj nam snagu svakodnevno da budemo oruđe mira;
omogući nam da svakog tko nam prijeđe na putu vidimo kao brata ili sestru.
Učini nas osjetljivima na molbe naših građana
koji nas mole da svoje ratno oružje pretvorimo u oruđe mira,
našu strepnju u pouzdano povjerenje,
a naše svađe u oprost.
Održavaj u nama plamen nade,
tako da uz strpljenje i ustrajnost
možemo se odlučiti za dijalog i pomirenje.
Na taj način neka mir konačno pobijedi,
i neka riječi “podjela”, “mržnja” i “rat”
biti protjeran iz srca svakog muškarca i žene.
Gospodine, ublaži nasilje naših jezika i naših ruku.
Obnovi naša srca i umove,
tako da riječ koja nas uvijek spaja bude “brat”,
i naš način života će uvijek biti onaj: Shalom, Peace, Salaam!
Amen.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Papa traži hrabrosti za pregovore za Ukrajinu’

Katoličke vijesti

Papa brazilskim katolicima: Bratstvo može izliječiti svaku podjelu

Katoličke vijesti

Papa na Angelusu: ‘Doprite patnicima djelima, a ne riječima’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti