Papa: Poticati dijalog i braniti žrtve rata
Papa

Papa: Poticati dijalog i braniti žrtve rata

Papa Franjo susreo se s trideset i pet studenata Papinske crkvene akademije, ustanove koja više od tri stoljeća obučava diplomate Svete Stolice.

Autor L’Osservatore Romano

Predstavljajući Zajednicu, predsjednik, nadbiskup Salvatore Pennacchio, izdvojio je četrnaest studenata koji se, nakon završenih akademskih studija, spremaju idućih mjeseci krenuti u misijsku godinu.

Saslušavši njihova odredišta, Papa je podsjetio na značenje ovog poslanja koje je prije četiri godine izrečeno tadašnjem predsjedniku Akademije mons. Joseph Marino: osposobiti buduće diplomate Svete Stolice za blizinu Božjeg naroda, osobito u najudaljenijim misijskim zemljama.

Ovo će, osim što će ponovno zapaliti njihova pastoralna srca, biti snažan protuotrov za duhovnu svjetovnost, rizik kojem ih diplomatska služba može izložiti.

Papa Franjo tada je savjetovao svim studentima, a posebno misionarima koji odlaze, da sa sobom na čitanje i meditaciju ponesu apostolsku pobudnicu Evangelii Nuntiandi njegovog prethodnika svetog Pavla VI., koji ostaje aktualan.

Osobine diplomata

Tijekom razgovora, potaknut nekim pitanjima studenata, Franjo je podijelio karakteristike diplomata pozvanog da ga zastupa mjesnim Crkvama i Obitelji naroda: uz bliskost opisanu na početku susreta, postoji potreba za lukavstvom, zahtijeva posao koliko nužan toliko i težak, uvijek praćen pobožnošću, odnosno intenzivnim odnosom s Gospodinom.

Svjetski rat vodio se usitnjeno

Među temama o kojima se razgovaralo bilo je i osvrta na kontekst “svjetskog rata koji se vodi po komadu” koji proživljavamo, pa iu Europi.

Papa je podsjetio na rad mnogih apostolskih nuncija u zonama sukoba na promicanju dijaloga među stranama i obrani žrtava rata, prema načelima humanitarnog prava.

Naknadna pitanja omogućila su Svetom Ocu da se vrati vještinama koje bi budući papinski diplomati trebali njegovati tijekom godina obuke u Rimu.

Na kraju, nadahnjujući se današnjom svetkovinom Presvetog Srca Isusova, Franjo je pozvao studente Papinske crkvene akademije da budu svećenici koji sve opraštaju vjernicima koji im se obraćaju u sakramentu pomirenja, kako bi jednoga dana postali apostolski. Nuncije, milosrdni dušobrižnici.

Nakon što je zamolio za molitveni spomen, Papa je zaključio susret blagoslovom i pozdravom svakoga od nazočnih ponaosob.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa dodjeljuje naslov blaženog Guidu iz Montpelliera

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se s predsjednikom Republike Latvije – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa s 35 svećenika posjetio župu sv. Henrika u Rimu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti