Britanski katolički biskup poziva katolike da razmotre pitanja kraja života prije općih izbora
Europa

Britanski katolički biskup poziva katolike da razmotre pitanja kraja života prije općih izbora

London, Engleska, 7. lipnja 2024. / 13:27

Katolički biskup u Engleskoj pozvao je katolike da potpomognuto samoubojstvo i eutanaziju razmotre prije nego što glasaju na predstojećim općim izborima.

Nakon najave 22. svibnja da će se opći izbori održati 4. srpnja, biskup Mark Davies iz biskupije Shrewsbury izdao je pismo svojoj pastvi pozivajući ih da se sjete najranjivijih prije glasanja.

U svojoj predizbornoj izjavi od 5. lipnja, Davies se neizravno osvrnuo na člana parlamenta Keira Starmera, vođu oporbe, kada je napisao: “Najmanje je jedan čelnik stranke naznačio da će proaktivno dati parlamentarno vrijeme na raspolaganje za promjenu zakona. smatrati da će se ukloniti mnoga zakonska jamstva koja su dugo štitila neke od najranjivijih članova našeg društva.”

“Usred mnogih pitanja politike koja se razmatraju u tjednima koji dolaze, ovo sigurno mora biti središnje pitanje”, nastavio je.

Davies je nastavio tvrdeći da bi legalizacija potpomognutog samoubojstva i/ili eutanazije dodatno unaprijedila “kulturu smrti”, predstavljajući ozbiljnu prijetnju starijima, djeci i mentalno bolesnima.

Napisao je: “Svetost ljudskog života nadilazi stranačku politiku jer utječe na moralne temelje našeg zajedničkog života.”

„Otvaranje vrata eutanaziji promijenilo bi liječničke i njegovateljske profesije u njihovom odnosu prema bolesnima i starima; iskriviti način na koji se u društvu gleda na bolesne i starije osobe kada je manje skupo ubiti nego brinuti se; vršiti nepodnošljive pritiske na bolesne i stare, koji se osjećaju teretom; i unaprijediti kulturu smrti, koja se proširila na sve više i više ljudi u zemljama u kojima je eutanazija usvojena, čak se proširujući na mentalno bolesne i djecu,” rekao je.

Potpomognuto samoubojstvo trenutno je protuzakonito u Engleskoj i Walesu i kazneno je djelo za koje se može izreći do 14 godina zatvora.

Kampanja za legalizaciju potpomognutog samoubojstva dobila je novi zamah krajem prošle godine kada je britanska TV ličnost i aktivistica Esther Rantzen objavila da se pridružila Dignitasu i da bi tamo mogla završiti život nakon dijagnoze raka.

Dignitas je kontroverzni centar za samoubojstva sa sjedištem u Zürichu u Švicarskoj, gdje su neki Britanci odlučili rano okončati svoje živote, uključujući Sir Edwarda Downesa i njegovu suprugu Lady Downes 2009. godine.

Sir Edward nije bio smrtno bolestan, ali je odlučio umrijeti sa svojom ženom koja je imala terminalni rak.

Madeleine Teahan

Madeleine je bivša suradnica urednice Catholic Heralda. Doprinijela je Sky Newsu, BBC Newsu, Woman’s Houru, Beyond Belief i mnogim drugim programima. Također je stalna suradnica Pause For Thought na BBC Radiju 2.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Demokrati pokreću savezni zakon koji zabranjuje materijale o pobačaju u američkoj pošti

Katoličke vijesti

Papa Franjo posjetio bolnicu: Njegovi zdravstveni problemi kroz godine

Katoličke vijesti

Izrael će ‘od Irana tražiti točnu cijenu’, obećao ministar

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti