Biskup poziva katolike da ‘izgrade bolju Europu’ na izborima za EU u nedjelju
Europa

Biskup poziva katolike da ‘izgrade bolju Europu’ na izborima za EU u nedjelju

Djelatnici ACI Prensa, 7. lipnja 2024. / 14:45

Predsjednik Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) biskup Mariano Crociata potaknuo je sve europske građane, a posebno katolike, na sudjelovanje u izborima za Europski parlament koji će kulminirati ove nedjelje, 9. lipnja.

U njegovom nagovaranjeCrociata je pozvala birače da svoju građansku obvezu izvršavaju “odgovorno, birajući kandidate i stranke koje nastavljaju graditi bolju Europu za sve”.

“Europska unija (EU) nije savršena, ali je želimo unaprijediti zajedno koristeći demokratske alate koje imamo, počevši od našeg prava glasa”, rekao je Crociata.

Talijanski prelat koji predstavlja europske biskupe također je istaknuo važnost izgradnje “bolje Europe za sve sa zajedničkim i autentičnim vrijednostima”.

Bolja Europa, nastavila je Crociata, uključuje “zajedničke i istinske vrijednosti” koje “promiču mir, unutar našeg kontinenta i izvan njega” kao i “pravdu, ljudska prava, demokraciju, solidarnost i brigu za naš zajednički dom”.

Crociata također upućuje na opširnije izjava uoči izbora koje je COMECE objavio 13. ožujka pod nazivom „Za odgovoran glas koji promiče kršćanske vrijednosti i europski projekt“.

U tom dokumentu prelati su istaknuli da mnogi politički i pravni prijedlozi Europske unije “nisu u skladu s kršćanskim vrijednostima i očekivanjima mnogih njezinih građana”.

„Potrebni su nam hrabri, sposobni i vrijednosno vođeni političari koji pošteno teže općem dobru“, istaknuli su biskupi.

Osim toga, prošlog mjeseca COMECE je objavio dokument o stajalištu “Jačanje kulture demokracije kroz vrijednosti” zajedno sa deklaracija “Evropo, budi svoja!” koja poziva europske političare da kršćanske vrijednosti prepoznaju kao glavni temelj europskog projekta.

Kada izbori završe 9. lipnja, formirat će se Europski parlament i Komisija, a rezultati će utjecati na politiku koju će Europska unija provoditi sljedećih pet godina. Ovo su prvi izbori za Europski parlament nakon Brexita i podudaraju se s izborima u nekoliko drugih država članica Europske unije.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan će objaviti dokument o ‘moralnim pitanjima’ u vezi s ljudskim dostojanstvom, spolom, surogat majčinstvom

Katoličke vijesti

‘Opraštam onome tko je ovo učinio’: oglasio se australski biskup koji je preživio ubadanje

Katoličke vijesti

Pier Giorgio Frassati mogao bi biti proglašen svetim tijekom jubileja 2025., kaže kardinal

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti