Vijetnamsko-vatikanska radna skupina održala je prvi sastanak od novog sporazuma
Kršćanski život

Vijetnamsko-vatikanska radna skupina održala je prvi sastanak od novog sporazuma

Vatikansko-vijetnamska zajednička radna skupina održala je svoj prvi sastanak od prošlogodišnjeg važnog sporazuma kojim je papinskom predstavniku omogućen boravak u Vijetnamu i osnivanje tamošnjeg ureda za potporu oko 6,5 milijuna katolika u Vijetnamu.

Sastankom, održanim u Hanoiju 17. svibnja, supredsjedali su Le Thi Thu Hang, zamjenik vijetnamskog ministra vanjskih poslova, i mons. Miroslaw Wachowski, vatikanski podtajnik za odnose s državama, koji je također bio na čelu vatikanske delegacije, objavio je Vatikan u pisanom priopćenju isti dan.

Rečeno je: “Sastanak je prvi koji će se održati nakon sklapanja, 27. srpnja 2023., sporazuma između Vijetnama i Svete Stolice”, koji je uslijedio nakon godina pregovora, i dopušta rezidentnog papinskog predstavnika.

Zemlje još uvijek nemaju potpune diplomatske odnose, ali Vatikan je imao nerezidentnog papinskog predstavnika u Vijetnamu počevši od 2011. Poljski nadbiskup Marek Zalewski, apostolski nuncij u Singapuru, imenovan je rezidentnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu 23. prosinca.

“Dvije su strane imale široku i temeljitu razmjenu mišljenja o odnosima Vijetnama i Svete Stolice, uključujući pitanja vezana uz Katoličku Crkvu u Vijetnamu”, navodi se u priopćenju o sastanku 17. svibnja.

„Dok ponovno potvrđuju slobodu Crkve da vrši svoju misiju za dobrobit cijelog društva, istaknuli su da će katolička zajednica u Vijetnamu i dalje biti nadahnuta crkvenim učiteljstvom u vezi s praksom ‘živjeti Evanđelje u svijeta’ i biti, u isto vrijeme, dobri kršćani i dobri građani”, navodi se.

“Dvije su strane potvrdile napredak u odnosima Vijetnama i Svete Stolice, zahvaljujući redovitim kontaktima i konzultacijama, razmjeni izaslanstava na visokoj razini i aktivnostima rezidentnog papinskog predstavnika, nadbiskupa Mareka Zalewskog”, dodaje se.

Vijetnamski predsjednik Vo Van Thuong otputovao je u Vatikan i sastao se s papom Franjom i drugim vatikanskim dužnosnicima 27. srpnja. Predsjednik je kasnije poslao pismo Vatikanu sredinom prosinca službeno pozivajući Franju da posjeti tu državu jugoistočne Azije.

Papa je rekao novinarima prošlog rujna da ako on ne ode, njegov nasljednik “sigurno hoće! Doista će biti posjeta, jer je to zemlja koja zaslužuje napredak i koja ima moju naklonost.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Slavimo lipanj kao mjesec Presvetog srca, a ne kao ‘mjesec ponosa’

Katoličke vijesti

Isus pomaže grešnicima primajući ih, a ne tjerajući ih, kaže papinski propovjednik

Katoličke vijesti

Istinska priroda Rima je biti gostoljubiv, brinuti se za sve, kaže papa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti