Papa će poslati kardinala Taglea kao posebnog izaslanika na Nacionalni euharistijski kongres u SAD-u
Svijet

Papa će poslati kardinala Taglea kao posebnog izaslanika na Nacionalni euharistijski kongres u SAD-u

Papa Franjo poslat će kardinala Luisa Antonia Taglea kao svog posebnog izaslanika na 10. nacionalni euharistijski kongres Katoličke crkve SAD-a od 17. do 21. srpnja u Indianapolisu, a kardinal će slaviti završnu misu kongresa.

Tagle je proprefekt Odjela za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve Dikasterija za evangelizaciju.

Imenovanje, objavljeno 18. svibnja, “dar je Euharistijskom kongresu”, rekao je nadbiskup Timothy P. Broglio, predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD-a.

Tagleova “duboka strast prema apostolskoj misiji koja je ukorijenjena u euharistiji sigurno će imati nadahnjujući učinak na sve koji sudjeluju na Kongresu”, rekao je nadbiskup, čelnik američke nadbiskupije za vojne službe, u izjavi koju je objavio USCCB.

“Neizmjerno smo zahvalni Svetom Ocu što je kardinala Taglea imenovao svojim izaslanikom na 10. Nacionalnom euharistijskom kongresu Sjedinjenih Država”, rekao je biskup Andrew H. Cozzens iz Crookstona, Minnesota, predsjedavajući Nacionalnog euharistijskog kongresa Inc. “Imenovanje Kardinal Tagle, sa svojim misionarskim duhom i vezom sa SAD-om, dodatno ujedinjuje naše vlastite napore s univerzalnom Crkvom i jedinstvenom evangelizacijskom vizijom pape Franje.”

“U svojim riječima izaslanstvu s Nacionalnog euharistijskog kongresa prošlog lipnja,” rekao je Cozzens u izjavi za OSV News, “papa Franjo nas je izazvao da osiguramo da Kongres donese trajne plodove kao trenutak susreta i misije, podsjećajući nas sve da , ‘Postajemo vjerodostojni svjedoci radosti i preobražavajuće ljepote Evanđelja tek kada prepoznamo da ljubav koju slavimo u ovom sakramentu ne možemo zadržati za sebe, već zahtijeva da je dijelimo sa svima.'”

Tijekom nedavnog dijela svoje tjedne televizijske emisije “The Word Exposed”, čiji su izvatci objavljeni na njegovoj Facebook stranici, Tagle je naglasio središnje mjesto Krista i Euharistije u katoličkoj vjeri.

“Euharistija nije ponavljanje Kristove žrtve”, rekao je. “To je Kristova vječna žrtva u nebeskom Svetištu gdje je uzašao, omogućujući nam da je slavimo ovdje na zemlji. Wow!”

Bez Kristova uzašašća – čija se svečanost slavila 9. svibnja ili, u nekim biskupijama, 12. svibnja – “ne bismo imali naš sakramentalni život koji nas hrani”, rekao je kardinal Tagle u snimci objavljenoj na svojoj Facebook stranici 18. svibnja.

“Radujemo se s entuzijazmom što ćemo poželjeti dobrodošlicu kardinalu Tagleu u Kongres, slaviti s njim završnu liturgiju i čuti njegove riječi za Crkvu u Sjedinjenim Državama. Naša najdublja zahvalnost, ponovno, ide Svetom Ocu za ovo imenovanje”, Cozzens dodao.

Kongres je vrhunac trogodišnjeg Nacionalnog euharistijskog obnove koji su 2022. godine pokrenuli američki biskupi kako bi obnovili i ojačali razumijevanje katolika o Stvarnoj prisutnosti u Euharistiji. Održat će se na stadionu Lucas Oil i obližnjem kongresnom centru Indiana u središtu Indianapolisa, a očekuje se da će privući oko 50 000 katolika iz cijeloga SAD-a

Događaj je prvi takav nacionalni kongres u SAD-u u 83 godine, te u 48 godina od Međunarodnog euharistijskog kongresa u Philadelphiji 1976. godine.

Kongresu prethodi Nacionalno euharistijsko hodočašće, koje započinje vikend na Duhove, od 18. do 19. svibnja. Hodočašće se sastoji od četiri rute za skijaško trčanje koje dolaze iz četiri smjera: Ruta St. Elizabeth Ann Seton (istok), koja počinje u New Havenu, Connecticut; St. Junipero Serra Route (zapad), koja počinje u San Franciscu; St. Juan Diego Route (jug), s početkom u Brownsvilleu, Texas; i Marijanska ruta (sjever), koja počinje u sjevernoj Minnesoti.

Među onima koji hodaju stazama bit će vječni hodočasnici, sjemeništarci i svećenici kapelani, u pratnji euharistije, često izložene u monstranci. Svaka ruta ima usputna zaustavljanja za misu, molitvu i euharistijsko klanjanje u župama, svetištima, dobrotvornim ustanovama i drugim katoličkim ustanovama. Rute će se spojiti u Indianapolisu za početak kongresa 17. srpnja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Etiopski biskup: Molitva i pravda mogu izliječiti naše društvene podjele

Katoličke vijesti

Šest zagovornika života suočeno je s optužbama FACE Acta u Tennesseeju, mogli bi dobiti 11 godina zatvora

Katoličke vijesti

Mozambik: Više od 300 djece dobiva osnovni školski pribor u Beiri

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti