Papa dorađuje vatikanske norme za potrošnju, dodjelu ugovora
Kršćanski život

Papa dorađuje vatikanske norme za potrošnju, dodjelu ugovora

Nastavljajući dugotrajno ažuriranje zakona i normi u vezi s vatikanskim izdacima i postupcima za dodjelu ugovora, papa Franjo izdao je dva dokumenta 16. siječnja.

U kraćem dokumentu, o “ograničenjima i modalitetima redovne administracije”, stoji da kada rashod ne prelazi 150.000 eura (oko 163.000 USD) ili iznosi manje od 2% prosječnog godišnjeg proračuna ureda za posljednje tri godine, rashod nije potrebna suglasnost župana Tajništva za gospodarstvo.

Drugi dokument, koji je puno duži, ažuriranje je „Normi ​​o transparentnosti, kontroli i tržišnom natjecanju javnih ugovora Svete Stolice i države Vatikanskog grada“ iz 2020.

U ažuriranje je uključeno i proširenje popisa osoba i tvrtki s kojima vatikanski uredi ne smiju potpisivati ​​ugovore.

Iz nadmetanja za poslove u Vatikanu isključeni su: koji su počinili “teške povrede” obveze plaćanja poreza; za koje je utvrđeno da “krše obveze koje se odnose na zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika, prema zakonu ili važećim kolektivnim ugovorima”; i oni koji su “rezidenti ili su osnovani u jurisdikcijama s visokim rizikom od pranja novca, financiranja terorizma i/ili širenja oružja za masovno uništenje, kako je identificirano [Vatican] Nadzorno i financijsko informacijsko tijelo u obavljanju svojih institucionalnih poslova.”

U svom dokumentu o redovnoj upravi Vatikana i kurijalnih ureda, Franjo je rekao da nove norme “predstavljaju objektivnu primjenu načela supsidijarnosti u upravljanju zemaljskim dobrima Apostolske Stolice”.

„Ovo načelo, s jedne strane, jamči zdravu autonomiju subjekata nadzora, koji moraju postupati s ‘pažnjom dobrog domaćina’, a s druge strane, omogućuje tijelima kontrole i nadzora da ispunjavaju svoje institucionalne funkcije”, napisao je Papa.

Isključivanje kupnje ispod određene granice, rekao je, promicat će “fleksibilnost, dinamiku i transparentnu učinkovitost” vatikanskih ureda.

Prošireni zakon o dodjeli ugovora ponavlja da se propisi donose u skladu “sa društvenim naukom Crkve i temeljnim načelima pravnog sustava Svete Stolice i države Vatikana”, ali dodaje da moraju biti i usklađeni. s načelima iznesenima u Franjinoj enciklici “Laudato Si’, O brizi za naš zajednički dom” iz 2015. godine.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Siromasi nisu broj nego ljudi s pričom koju treba čuti » Tekstovi

Katoličke vijesti

Da nam ne pokvari blagdane » Tekstovi

Katoličke vijesti

Vatikan: Katolički biskupi ne bi smjeli prestati davati blagoslove homoseksualnim parovima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti