Vijesti s Orijenta – 7. lipnja 2024. – Vatikanske vijesti
Svijet

Vijesti s Orijenta – 7. lipnja 2024. – Vatikanske vijesti

U ovotjednim vijestima iz istočnih Crkava, proizvedenim u suradnji s L’Œuvre d’Orient, u Indiji su izbori, na Istoku se slavi svetkovina Tijelova, a mučenici iz Damaska ​​uskoro će biti sveci

Ovotjedne vijesti s Orijenta:

Izbori u Indiji

U utorak, 4. lipnja, BJP, stranka premijera Narendre Modija, pobijedila je na parlamentarnim izborima u Indiji. Ova pobjeda izazvala je zabrinutost među kršćanima u zemlji. Otkako je došao na vlast 2014., politika nacionalističkog premijera imala je za cilj transformirati Indiju u hinduističku naciju. Diskriminacija, napadi i vandalizam protiv kršćanskih i muslimanskih bogomolja su česti. Danas kršćani čine 2,3% indijskog stanovništva, što ukupno broji 27 do 30 milijuna vjernika. Među njima, 2330 ih je trenutačno u zatvoru i predstavljaju gotovo polovicu kršćana koji su zatvoreni diljem svijeta zbog svoje vjere.

Svetkovina Tijelova na Istoku

U četvrtak 30. svibnja na Istoku su organizirana brojna slavlja povodom blagdana Tijelova. Katolici i pravoslavci u gradu Zahleu u Libanonu okupili su se u jedinstvenoj procesiji. Prošli su ulicama grada, moleći i pjevajući. Patrijarh Melkitske grkokatoličke crkve, Youssef Al-Absi, nazočio je događaju. Mladi i izviđači organizirali su i bakljadu. U Iraku je misu predslavio nadbiskup Mirkis u katedrali u Kirkuku, nakon koje je uslijedila procesija Presvetog Sakramenta koju je predvodio župnik katedrale. Sljedećeg jutra 28 djece iz cijelog Kirkuka proslavilo je svoju prvu pričest.

Damaščanski mučenici koji će uskoro biti sveci

Papa je otvorio put za kanonizaciju “Damaščanskih mučenika”, osmorice franjevačke braće i trojice maronitskih laika, ubijenih iz mržnje prema vjeri u Damasku 1860. godine. Proglašeni su blaženima 10. listopada 1926., prije gotovo 100 godina. . Ovo se mučeništvo dogodilo u kontekstu kršćanskog progona od strane Druza u planini Libanon i Siriji. U noći između 9. srpnjath i 10., 1860., komandos Druza upao je u franjevački samostan u kršćanskoj četvrti Bab-Touma i masakrirao kršćane. Prije nego što su ubili jedanaest žrtava, napadači su od njih tražili da se odreknu kršćanske vjere, što su oni odbili.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ron DeSantis obustavlja predsjedničku kampanju nakon drugog mjesta u Iowi

Katoličke vijesti

Danas počinje tjedan razmatranja uoči Međunarodnog dana molitve protiv trgovine ljudima

Katoličke vijesti

Pola milijuna katolika u Indiji traži od vlade peticiju za bolje životne uvjete

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti