Budrovčani slavili Presveto Srce Isusovo u Hrecegovini |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Budrovčani slavili Presveto Srce Isusovo u Hrecegovini |

BUDROVCI/POTOCI-BIJELO POLJE (TU) – Povodom proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova, u okviru međunarodne suradnje, članovi Kulturno-umjetničkoga društva „Šokadija“ Budrovci sudjelovali su na trodnevnici uoči svetkovine. Patron Župe Potoci-Bijelo Polje je Presveto Srce Isusovo a program obilježavanja crkvenoga goda i svetkovine započeo je u utorak – 4. lipnja 2024. kada je bilo otvorenje Dana Srca Isusova. Proslava je započela misnim slavljem koje je predvodio mjesni biskup Petar Palić, a suslavio je domaći župnik don Rajko Marković. Tom prilikom bio je i blagoslov mladih pa je misno pjevanje predvodio župni pjevački zbor mladih.

Don Rajko je pozdravio okupljeno mnoštvo vjernika rekavši: „Na početku ovoga misnog slavlja i ove trodnevnice uoči Presvetog srca Isusova, patrona naše župe, pozdravljam sve domaće vjernike  i vjernike hodočasnike. Svi ste dobro došli u ovo naše Bijelo Polje, na ovo slavlje. Mnogi se ispovijedate i dalje se ispovijedajte da biste se mogli, na ovu veliku svetkovinu, dostojno pričestiti.“ Zatim je zamolio oca biskupa da započne misno slavlje.

Tijekom propovijedi biskup Petar Palić je istaknuo: „Srce je simbol ljudske sreće, srce je simbol emocija, srce je simbol ljubavi, srce je simbol strasti, srce je simbol želja, srce je simbol snage Božje. Evanđelja također govore o Isusovom Srcu. Isus sam za sebe kaže: ‘Ja sam krotka i ponizna srca’. To Presveto Isusovo Srce koje je počelo kucati u utrobi Blažene Djevice Marije prije više od dvije tisuće godina i danas nastavlja kucati u proslavljenom čovještvu uskrsloga Krista. To će Njegovo Srce zauvijek kucati nudeći svima nama milosrđe, nudeći nam milost, nudeći nam život s Bogom. Svima nama, cijelom čovječanstvu. Upravo u Srcu Isusovu doživljavamo neizmjerno Božje milosrđe i u njemu beskrajnu želju da uvijek bude sa svojim stvorenjima, s nama.“

Večernji program je nastavljen smotrom folklora iza crkve, a nastupala su hrvatska kulturno-umjetnička društva iz Bijelog Polja, Mostara, Stoca, Višića, Aladinića, Čitluka, Prenja i Rotimlja, ukupno devet domaćih društava, te KUD „Šokadija“ Budrovci kao jedino društvo iz Republike Hrvatske. Budrovčani su slavonskim pjesmama i plesovima predstavili svoje selo, Đakovštinu i Slavoniju te izazvali veliko zanimanje hercegovačke publike.

Drugoga dana trodnevnice na misnom slavlju propovijedao je don Ivan Aničić, župni vikar župe Dračevo, bio je blagoslov djece i nastupao je dječji zbor bjelopoljske župe.

Trećega dana misno slavlje predvodio je don Gordan Božić, župnik župe Stolac uz blagoslov bračnih parova.

Na sam dan svetkovine Presvetog Srca Isusova svečano misno slavlje predvodio je mons. Rok Đonlešaj, nadbiskup barski, apostolski upravitelj kotorski i primas Srbije. Misa je održana u dvorištu ispred bjelopoljske župne crkve, pjevanje je predvodio Mješoviti veliki zbor, a na kraju slavlja bio je blagoslov obitelji, vozača i vozila. Željko Vurm

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

“Svetac svega svijeta” proslavljen diljem Nadbiskupije |

Katoličke vijesti

Završeno Biblijsko bdjenje u Bizovcu |

Katoličke vijesti

Prvosvibanjski susret obitelji |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti