Vatikanske norme za jubilejski oprost uključuju hodočašće, pokoru, službu
Kršćanski život

Vatikanske norme za jubilejski oprost uključuju hodočašće, pokoru, službu

Hodočasnici koji tijekom Svete godine 2025. prolaze kroz Sveta vrata Bazilike svetog Petra, idu na ispovijed, pričešćuju se i mole na papine nakane, mogu dobiti oprost, ali to mogu dobiti i zatvorenici u zatvoru i oni koji rade na obrani ljudskog života. ili pomoći migrantima i izbjeglicama.

Post “barem jedan dan u tjednu bez uzaludnih smetnji” kao što su društveni mediji također može biti put prema jubilarnom užitku, prema normama koje je Vatikan objavio 13. svibnja.

Papa Franjo rekao je da će otvoriti Svetu godinu u Vatikanu 24. prosinca ove godine i zatvoriti je 6. siječnja 2026., na blagdan Bogojavljenja. Ali također je zamolio biskupe diljem svijeta da slave Jubilej u svojim biskupijama od 29. prosinca ove godine do 28. prosinca 2025. godine.

Stoljećima je obilježje proslave svete godine bio oprost, koji crkva opisuje kao oproštenje vremenite kazne koju osoba treba platiti za svoje grijehe.

“Svaki grijeh ‘ostavlja trag’” čak i nakon što je osoba primila oproštenje i odrješenje po sakramentu pomirenja, napisao je Franjo u dokumentu kojim je proglašena Sveta godina. „Grijeh ima posljedice, ne samo izvana u učincima zla koje činimo, nego i iznutra, budući da ‘svaki grijeh, čak i lak, povlači za sobom nezdravu privrženost stvorenjima, koja se moraju pročistiti ili ovdje na zemlji, ili nakon smrti, u državi zvanoj Čistilište'”, napisao je, citirajući Katekizam Katoličke Crkve.

Norme za primanje oprosta tijekom Svete godine potpisao je kardinal Angelo De Donatis, novi poglavar Apostolskog penitencijarija, vatikanskog suda koji se bavi pitanjima savjesti i dodjelom oprosta.

Osnovni uvjeti, napisao je, su da je osoba “potaknuta duhom milosrđa”, da je “pročišćena sakramentom pokore i osvježena svetom pričešću” i da moli za Papu. Uz hodočašće, djelo milosrđa ili djelo pokore, katolik će “moći iz crkvene riznice dobiti potpuni oprost, s oprostom i oproštenjem svih svojih grijeha, koji se može primijeniti u biračkom pravu na duše u čistilištu.”

Hodočašće u Rim, rekao je De Donatis, može biti do papinskih bazilika svetog Petra, svete Marije Velike, svetog Ivana Lateranskog ili svetog Pavla izvan zidina. Ali također i jednoj od crkava povezanih s istaknutim sveticama i crkvenim učiteljicama: sv. Katarini Sijenskoj u bazilici Santa Maria sopra Minerva; Sveta Brigida Švedska na Campo de’ Fiori; Sveta Terezija Avilska u crkvi Santa Maria della Vittoria; Sveta Terezija iz Lisieuxa u Trinità dei Monti; i sv. Monike u crkvi sv. Augustina.

Hodočasnici u Svetu zemlju također mogu dobiti oprost za Svetu godinu molitvom u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu, bazilici rođenja Kristova u Betlehemu ili bazilici Navještenja u Nazaretu.

Za one koji ne mogu putovati u inozemstvo, mjesni biskupi diljem svijeta mogu odrediti svoju katedralu ili drugu crkvu ili sveto mjesto za hodočasnike da dobiju oprost, napisao je kardinal, zamolivši biskupe da “uzmu u obzir potrebe vjernika kao i priliku osnažiti pojam hodočašća sa svim njegovim simboličkim značenjem, kako bi se očitovala velika potreba za obraćenjem i pomirenjem.”

Osobe koje ne mogu napustiti svoje prebivalište — “osobito klauzurne redovnice i redovnici, ali i starije osobe, bolesnici, zatvorenici i oni koji svojim radom u bolnicama ili drugim ustanovama za njegu neprekidno služe bolesnicima” — mogu se duhovno pridružiti hodočašću i primiti oprost, prema normama.

Posjetiti bolesne ili zatvorenike, nahraniti gladne, obući gole ili primiti migranta, “na neki način hodočastiti Kristu prisutnom u njima”, može biti još jedan način primanja oprosta, rekao je kardinal, dodajući da oprost mogli dobiti svaki dan od takvih djela milosrđa.

“Puni jubilejski oprost može se također dobiti kroz inicijative koje na konkretan i velikodušan način provode u djelo duh pokore koji je, u neku ruku, duša Jubileja”, napisao je, ističući posebno suzdržavanje petkom. od “uzaludnih smetnji” poput društvenih mreža ili od “suvišne konzumacije” nejedenjem mesa.

“Podržavanje djela vjerske ili društvene prirode, posebno u podršci obrani i zaštiti života u svim njegovim fazama”, pomaganje mladoj osobi u poteškoćama ili nedavno pristiglom migrantu ili imigrantu – sve što uključuje “posvećivanje razumnog dijela vlastitog slobodno vrijeme za dobrovoljne aktivnosti koje služe zajednici ili za druge slične oblike osobnog angažmana” također su putevi prema uživanju, rekao je.

“Unatoč pravilu da se može dobiti samo jedan potpuni oprost na dan,” napisao je De Donatis, “vjernici koji su izvršili djelo milosrđa u korist duša u Čistilištu, ako toga dana drugi put prime svetu pričest, može dobiti potpuni oprost dva puta u istom danu”, iako je drugi oprost “primjenjiv samo na pokojnika”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Krunica nas približava Isusu Kristu, našem iscjelitelju

Katoličke vijesti

Koptska pravoslavna crkva potvrdila prekid ekumenskog dijaloga zbog ‘promjene stajališta’ Rima o homoseksualnosti

Katoličke vijesti

Pjevanje Božanskog časoslova » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti