Vatikan uhitio bivšeg zaposlenika zbog pokušaja iznude korištenjem navodno ukradenog Berninijevog rukopisa
Europa

Vatikan uhitio bivšeg zaposlenika zbog pokušaja iznude korištenjem navodno ukradenog Berninijevog rukopisa

Vijesti iz Rima, 6. lipnja 2024. / 11:52

Vatikan je krajem svibnja uhitio bivšeg zaposlenika zbog pokušaja iznude nakon što je prodao Vatikanu navodno ukradeni rukopis iz 17. stoljeća za stotine tisuća eura.

Prema talijanskim novinama Domani, koje su objavile vijest 6. lipnja, povjesničara umjetnosti i bivšeg vatikanskog zaposlenika ispitali su i uhitili vatikanski žandarmi 27. svibnja nakon što mu je vatikanski kardinal Mauro Gambetti predao ček na 120.000 eura (oko 130.000 dolara) za prodaja rukopisa.

Alfio Maria Daniele Pergolizzi, koji je bio voditelj komunikacija za Fabbrica di San Pietro od 1995. do 2011., trenutno sjedi u vatikanskom zatvoru nakon što je optužen za iznudu, prijevaru i posjedovanje ukradene robe.

Rukopis koji je Pergolizzi pokušao prodati Vatikanu datira iz 1633. godine, a napisali su ga suradnici kipara Giana Lorenza Berninija. Dokument, koji ima 36 listova i 49 crteža, detaljno opisuje količinu zlata koja je Berniniju bila potrebna za ukrašavanje baldahina bazilike svetog Petra, prema Domaniju.

Rukopis je reproduciran u knjizi koju je 2021. objavio proučavatelj baldahina.

Domani je izvijestio da je podrijetlo navodno ukradenog rukopisa trenutno osporeno. Gambetti, nadsvećenik Bazilike svetog Petra, kaže da je preuzet iz arhiva Fabbrice di San Pietro, dok Pergolizzi tvrdi da mu je dan iz privatne zbirke.

Autorica knjige iz 2021., Maria Grazia D’Amelio, profesorica povijesti arhitekture na Sveučilištu Tor Vergata u Rimu, također tvrdi da rukopis nije bio u arhivi Fabbrice kada je pripremala svoj svezak i da je ikada vidjela samo skenirani kopija, koju joj je dao Pergolizzi, a nikad original.

Prema Vatican Newsu, vatikansko tužiteljstvo objavilo je uhićenje nakon što ga je javno objavio Domani.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bocvanska biskupija oplakuje gubitak biskupa koji se srušio tijekom mise

Katoličke vijesti

Posebno sjećanje na žrtve urušavanja mosta u Baltimoreu održat će se na Nacionalni dan pomorstva

Katoličke vijesti

Euharistijski hodočasnici idu ‘u visine’ na vrhu Stjenjaka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti