Župa u Kentuckyju nudi zakazane termine za blagoslov istospolnih osoba
Europa

Župa u Kentuckyju nudi zakazane termine za blagoslov istospolnih osoba

Osoblje CNA, 6. lipnja 2024. / 14:15

Župa u biskupiji Lexington, Kentucky, otvoreno promiče blagoslove za istospolne parove unatoč vatikanskoj direktivi koja sugerira da bi takvi blagoslovi trebali biti “spontani”.

Povijesna katolička crkva svetog Pavla u centru Lexingtona piše na svojoj web stranici da “istospolni parovi koji žele blagoslov” mogu kontaktirati župnika crkve, oca Richarda Watsona, telefonom ili e-poštom.

Ponudu, danu putem crkvene stranice “LGBTQ+ Ministarstvo”, prati poveznica na vatikanski prosinac 2023 Fiducia Suplicans deklaracija, koji kaže da katolički svećenici mogu blagoslivljati istospolne parove kao izraz pastoralne bliskosti bez odobravanja njihovih spolnih odnosa.

Ta direktiva kaže da službenici “ne bi smjeli sprječavati ili zabranjivati ​​blizinu Crkve ljudima u svakoj situaciji u kojoj bi oni mogli tražiti Božju pomoć jednostavnim blagoslovom” te da svećenici u udjeljivanju takvih blagoslova mogu “tražiti da pojedinci imaju mir, zdravlje, duh strpljivosti, dijaloga i uzajamne pomoći.”

No objava nekoliko puta ukazuje da bi takvi blagoslovi trebali biti “spontani”, a ne zakazani prema dogovoru.

„Ljudi koji spontano dođu moliti za blagoslov ovim zahtjevom pokazuju svoju iskrenu otvorenost transcendenciji, pouzdanje svoga srca da se ne uzdaju samo u vlastitu snagu, svoju potrebu za Bogom i želju da izađu iz skučenosti. granice ovoga svijeta, zatvorene u svojim ograničenjima,” Fiducia Suplicans kaže.

“Pastoralni senzibilitet” službenika treba “formirati za spontano obavljanje blagoslova”, navodi se u deklaraciji, navodeći da oni trebaju biti “ne-ritualizirani”.

U dokumentu se kaže da se takvi blagoslovi “nikad ne bi smjeli davati u skladu s ceremonijama građanske zajednice, pa čak ni u vezi s njima”, niti bi se trebali “izvoditi s bilo kakvom odjećom, gestama ili riječima koje su prikladne za vjenčanje”. ”

Blagoslovi dopušteni dokumentom ne bi trebali ponuditi “nikakvu namjeru da se bilo što legitimizira”, kaže se, “nego radije otvoriti svoj život Bogu, tražiti njegovu pomoć da živimo bolje, a također i zazvati Duha Svetoga kako bi vrijednosti Evanđelje se može živjeti s većom vjernošću.”

Vatikan je to rekao u svojoj deklaraciji Fiducia Suplicans je “dovoljan za vođenje razborite i očinske pronicljivosti zaređenih službenika” po pitanju neredovitih blagoslova, te da “ne treba očekivati ​​daljnje odgovore o mogućim načinima reguliranja pojedinosti ili praktičnih stvari u vezi s blagoslovima ove vrste”.

Ni Watson ni Stan Zerkowski, ravnatelj župne LGBT službe, nisu odmah odgovorili na upit u četvrtak ujutro o ponudi.

Glasnogovornik biskupije Lexington, tražen za komentar putem telefona, odbio je komentirati stvar.

Župa je i ranije promovirala blagoslov istospolnih parova: In objavu na Facebooku 1. siječnja ove godine Crkva je izjavila da je “povijest stvorena” kada su dvije žene “zatražile blagoslov koji je otac Richard slobodno ponudio prema smjernicama u Fiducia Suplicans.” Žene su bile “u građanskom braku 22 godine”, rekla je župa.

Zerkowski je u međuvremenu dospio na naslovnice prošle godine kada je otkrio da mu je papa Franjo poslao osobnu poruku u kojoj ga je Sveti Otac pohvalio za njegov LGBT angažman.

“Hvala vam na vašoj službi”, rekao je Papa. “Molim se za vas, molim vas, nastavite tako za mene.”

Župa Lexington također je poznata po njegov prikaz na svojoj web stranici Blažene Djevice Marije ogrnute zastavom gay pridea.

Biskupija Kentuckyja i njezin biskup John Stowe također su nedavno bili u središtu kontroverzi zbog podrške Christianu Matsonu, ženi koja se identificira kao muškarac i koja već nekoliko godina živi kao pustinjak.

Stručnjaci su upozorili da biskupija riskira sijanje skandala i zabune dopuštajući Matsonu da nastavi živjeti kao redovnik i obraćajući se na nju muškim zamjenicama.

U međuvremenu, u Chicagu prošlog mjeseca, svećenik, otac Joseph Williams, ispričao za istospolni blagoslov koji je obavio u kojem je bio odjeven u puno ruho i tražio je od dviju žena koje je blagoslivljao da se ponovno obvežu da će se “ljubiti kao svete supružnice”.

“Duboko mi je žao zbog bilo kakve zbunjenosti i/ili ljutnje koju je ovo izazvalo, posebno za Božji narod”, rekao je Williams u svojoj isprici prošlog mjeseca.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički biskupi protive senatskom prijedlogu zakona o IVF-u, upozoravaju na smrt nerođene djece

Katoličke vijesti

Smanjivanje stupnja opasnosti od marihuane: Što bi katolici trebali znati

Katoličke vijesti

Vatikan: Papa ponovno progovorio o prijemu homoseksualaca u sjemeništa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti