Vatikan poništio vlastitu odluku o dekanu sjemeništa
Europa

Vatikan poništio vlastitu odluku o dekanu sjemeništa

Vijesti CNA, 17. svibnja 2024. / 10:13

U značajnom preokretu, Vatikan je odobrio imenovanje novog dekana na sjemeništu u sjevernoj Italiji gotovo godinu dana nakon što je prvo blokirao imenovanje zbog kandidatovih objavljenih stavova o seksualnom moralu.

Filozofsko-teološki fakultet u Bressanoneu (PTH Brixen) najavio “s velikom radošću” što je otac Martin M. Lintner, OSM, sada potvrđen za dekana i da će preuzeti dužnost 1. rujna.

Imenovanje Lintnera, koji predaje moralnu i duhovnu teologiju na sjemeništu, naišlo je na protivljenje vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje godine. sredinom 2023 nad svojim objavljenim djelima o katoličkom spolnom moralu, posebice njegovim pogledima na istospolne blagoslove.

U članku Objavljeno 2020. New Ways Ministry pod naslovom “Teolog sugerira da podrška Papinskoj civilnoj uniji može dovesti do blagoslova crkve”, Lintner je citiran kako kaže: “Homoseksualna veza ne gubi svoje dostojanstvo zbog nedostatka plodnosti.”

Lintner je također pridonio poglavlju koje nudi “teološko-etička razmišljanja o ceremoniji blagoslova za istospolne parove” knjiga pod naslovom “Blagoslov istospolnih partnerstava.”

Stav Rima o Lintnerovu imenovanju bio je obrnut nakon Vatikana kontroverzno deklaracija Fiducia Suplicans odobrio je neliturgijske blagoslove za istospolne parove u prosincu 2023.

Na vijest o svom imenovanju Lintner je rekao njemački mediji da je imenovanje novog prefekta Dikasterija za nauk vjere, kardinala Victora Fernandeza, odigralo ulogu. Također je ustvrdio da njegov slučaj – poništenje takvog imenovanja – predstavlja svojevrsni “presedan”.

Lintner je također izrazio olakšanje zbog svoje pobjede: “U potpunosti je u mom interesu zatvoriti ovo poglavlje, koje je bilo stresno za sve uključene, i ponovno se koncentrirati na teološki rad. Novim izazovima kao dekan pristupam s radošću i samopouzdanjem,” prijavio CNA Deutsch, CNA-in partner za vijesti na njemačkom jeziku.

biskup Ivo Muser iz Bolzana-Bressanonea pozdravio odluku Vatikana, rekavši kako novom dekanu želi blagoslovljen početak.

Također bih želio zahvaliti odgovornima u Vatikanskom dikasteriju za odgoj i obrazovanje na svim osobnim i telefonskim razgovorima i na sada donesenoj odluci.

PTH Brixen, koji se nalazi u sjevernoj talijanskoj regiji Južni Tirol (Alto Adige), je značajna institucija u pretežito njemačkom govornom području nudeći tečajeve iz filozofije i teologije. To je akademski centar za izobrazbu biskupije Bolzano-Bressanone za svećenike i đakone, pastoralne pomoćnike, vjeroučitelje i druga pastoralna zvanja.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan osuđuje nasilje nakon napada na Trumpa

Katoličke vijesti

Američki veleposlanik pri Svetoj Stolici Joe Donnelly odstupit će s dužnosti, stoji u izvješću

Katoličke vijesti

‘Krist želi biti s nama’: kako katoličke službe odgovaraju na krizu mentalnog zdravlja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti