Skup zagovornika života u Londonu usred razmatranja amandmana o pobačaju
Europa

Skup zagovornika života u Londonu usred razmatranja amandmana o pobačaju

Osoblje CNA, 17. svibnja 2024. / 10:43

Velik broj pro-life ljudi okupio se 15. svibnja ispred zgrade parlamenta u Londonu kako bi prosvjedovali protiv niza amandmana koji bi, ako budu usvojeni, dodatno liberalizirali britanske zakone o pobačaju, uključujući onaj za koji kritičari kažu da bi dopustio pobačaje do trenutka rođenja.

Kako javlja Katolički vjesnik, skup u Westminsteru koordinirale su razne organizacije kao što su Alliance Defending Freedom UK, Christian Concern, March for Life, Rachel’s Vineyard i 40 Days for Life. Sudionici su držali natpise i nosili majice s izrazom “Ne pobačaju do rođenja”.

U pitanju je niz predloženih izmjena i dopuna a Prijedlog zakona o kaznenom pravosuđu na razmatranju u britanskom parlamentu, jedan od kojih bi izmijenio zakon Ujedinjenog Kraljevstva tako da “nijedna žena ne bi bila odgovorna za zatvorsku kaznu kao rezultat pokušaja prekida vlastite trudnoće”. Glasovanje o amandmanima prvotno je bilo zakazano za srijedu, no glasovanje navodno nije održano, a čini se da drugo glasovanje još nije zakazano od četvrtka navečer.

Prema Nacionalna zdravstvena služba (NHS), pobačaji u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu se izvršiti nakon 24 tjedna samo u vrlo ograničenim okolnostima — na primjer, ako je majčin život ugrožen ili ako bi se dijete rodilo s teškim invaliditetom.

U izjava od 8. svibnja, biskup John Sherrington, glavni biskup za životna pitanja i pomoćni biskup Westminstera, izrazio je podršku amandmanu članice Parlamenta Caroline Ansell kojim bi se smanjila gestacijska granica za pobačaje s 24 na 22 tjedna. Još jedan amandman, koji je donio član parlamenta Sir Liam Fox, predstavlja korak prema kraju važećim zakonima Ujedinjenog Kraljevstva koji omogućuju pobačaj bebama s Downovim sindromom do rođenja.

Međutim, Sherrington je rekao da je “duboko zabrinut” zbog dva druga amandmana na isti prijedlog zakona. The amandman koji je predložila zastupnica Dame Diana Johnson u parlamentu u vezi s odgovornošću uklonio bi svaku pravnu zaštitu za nerođene bebe kada žena želi izvršiti vlastiti pobačaj u bilo kojoj fazi trudnoće, rekao je.

“Daljnja opasnost koju donosi ovaj amandman je da bi žene mogle prekinuti vlastitu trudnoću kod kuće korištenjem tableta za pobačaj u bilo kojem trenutku trudnoće, što bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene. Štoviše, rizici od prisilnog ili prisilnog pobačaja samo bi se povećali kako bi se zakonske zaštite oko pobačaja smanjivale”, istaknuo je.

Drugi amandman članice parlamenta Stelle Creasy uključuje prijedloge za dekriminalizaciju pobačaja do 24. tjedna za sve uključene strane.

“Crkva prepoznaje borbu i traumu koje mogu navesti neke trudnice da razmisle o pobačaju. Takve teške situacije zahtijevaju pastoralnu i medicinsku skrb za ranjive žene u vrijeme njihove potrebe. Kada se kazneno gone slučajevi ilegalnih pobačaja, na sucu je da odluči o prikladnoj ravnoteži pravde i milosrđa za sve uključene”, rekao je Sherrington.

“Naše sadašnje zakonodavstvo pruža određenu razinu zaštite trudnicama i nerođenim bebama zadržavajući abortus unutar kaznenog zakona. Daljnje ublažavanje zakona o pobačaju bila bi tragična pogreška i za majku i za dijete.”

“Kao što je papa Franjo rekao: ‘Zabrinjavajuće je vidjeti koliko je jednostavno i zgodno postalo za neke poricanje postojanja ljudskog života kao rješenja za probleme koji se mogu i moraju riješiti i za majku i za njezino nerođeno dijete. ‘ U Engleskoj i Walesu i nerođeno dijete i trudna majka zaslužuju punu zaštitu prema našim zakonima, kao neki od najranjivijih u našem društvu”, zaključio je biskup.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan ekskomunicira Viganòa zbog raskola

Katoličke vijesti

Kako američki biskupi dopiru do nekatolika po pitanjima braka i seksualnosti

Katoličke vijesti

Predvođeni biskupima, indijski kršćani vrše pritisak na vladu da obuzda zločine

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti