​​​​​​​V. d. predsjednik Paneuropske unije BiH Topić posjetio predsjedatelja Skupštine Kantona Sarajevo Okerića
Biskupska konferencija

​​​​​​​V. d. predsjednik Paneuropske unije BiH Topić posjetio predsjedatelja Skupštine Kantona Sarajevo Okerića

U ponedjeljak, 19. veljače 2024. predsjedatelj Skupštine Kantona Sarajevo gosp. Elvedin Okerić primio je v.d. predsjednika Paneuropske unije BiH (PEU BiH) i predsjednika Zaklade Ljudsko bratstvo mons. prof. dr. Franju Topića u pratnji tajnika Željka Galića, objavljeno je u priopćenju PEU BiH i Zaklade Ljudsko bratstvo.

Mons. Topić zahvalio je predsjedatelju Okeriću na gostoljubivoj dobrodošlici te, kao počasni predsjednik Napretka, što je Kanton Sarajevo, zajedno s još tri nacionalna društva, Napredak proglasio društvom od posebne važnosti. Zatim ga je upoznao o aktivnostima i djelovanju PEU BiH ističući da je to najstarija asocijacija u Europi. PEU BiH i Međunarodna PEU podržavaju BiH, osobito sada kada uskoro treba dobiti početak pregovora za pristupanje u Europsku uniju. PEU ima u europskom parlamentu i grupu svojih zastupnika koji stalno lobiraju za BiH, stoji u spomenutom priopćenju.

Mons. Topić je predsjedatelja Okerića također upoznao i o djelovanju Zaklade Ljudsko bratstvo koja je zasnovana na Dokumentu o ljudskom bratstvu za svjetski mir, ekumenizam, dijalog i zajednički život, a koji su 2019. godine u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Ahmed El-Tayeb. Prof. Topić je kazao da je Zaklada osnovana sa željom širenja tih ideja i da nastoji promicati ideju ljudskog bratstva i sestrinstva kao put prema trajnom miru i prosperitetu naroda. Spomenuo je da ova Zaklada nastoji predstavljati most između različitih svjetonazora, tradicija, kultura i dijaloga među našim narodima.

U priopćenju dalje stoji da je ovo snažan i svijetao zamah u jedra bolje BiH u kojoj različitosti neće biti prepreka nego prilika za bolji zajednički život i razvoj. Također stoji da mnogi ugledni ljudi i institucije podržavaju zakladu od nadbiskupa Vukšića, reisa Kavazovića, Nuncija do Srednjobosanskog kantona i Općine Novi Travnik kao i da je podršku obećala i Vlada Federacije. Spomenuto je i da su materijal za Centar darovale mnoge firme: Nexe crijep, IGM ciglu, Kakanj cement, Čengiz arimaturu, N&S drvo kao i da su mnogi pojedinci i firme darovali sredstva: Imperijal Novi Travnik, GS TMT, Best, Martin i Vlado Banović i mnogi novotravnički župljani.

Navodi se i da Zaklada ima Savjet u sastavu: prof. dr. Mirko Pejanović, dr. Nedžad Grabus, mons. dr. Pavo Jurišić, dr. Dubravko Turalija, dr. Eli Tauber, dr. Šaćir Filandra i mr. Luka Brković.

Predsjedavatelj Okerić obećao je podršku radu PEU BiH kao i pomoć za daljnju izgradnju spomenutog Centra Ljudsko bratstvo i kapele u Margetićima, Novi Travnik, stoji u spomenutom priopćenju. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Delegacija Caritasa BiH boravila u posjeti Makedonskom Caritasu

Katoličke vijesti

U Mostaru upriličen Napretkov svečani božićni koncert

Katoličke vijesti

Nadbiskupijski centar za mlade predstavio se mladima u Kreševu, Kiseljaku i Usori

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti