Obrazovna inicijativa nastoji poduprijeti katoličke škole ‘riznicom’ crkvene tradicije
Svijet

Obrazovna inicijativa nastoji poduprijeti katoličke škole ‘riznicom’ crkvene tradicije

Osoblje CNA, 20. veljače 2024. / 07:00 ujutro

Obrazovna inicijativa AK–12 s Američkog katoličkog sveučilišta (CUA) nastoji osnažiti ono što njezin ravnatelj naziva “izrazitom izvrsnošću katoličkog obrazovanja” nudeći akreditaciju škola i potičući profesionalni razvoj vodstva katoličkih škola diljem zemlje.

Institut za transformaciju katoličkog obrazovanja (ITCE) osnovan je pri CUA u listopadu 2021. nakon nekoliko godina savjetovanja i istraživanja o tome kako bi sveučilište moglo više doprinijeti katoličkom obrazovanju u Sjedinjenim Državama.

Daryl Hagan, direktor ITCE-a, rekao je za CNA da je jedan konzultant predložio da CUA “osni institut koji bi koordinirao pružanje raznih programa i usluga usmjerenih na jačanje vodstva i nastave u katoličkim školama.”

Institut bi to učinio “iskorištavanjem raznolikosti stručnosti koja se nalazi na odjelima i jedinicama sveučilišta”, rekao je Hagan.

CUA je dom nekoliko stotina stalnog i izvanrednog akademskog osoblja. Sveučilište piše na svojoj web stranici da je škola “služila kao središte katoličkog obrazovanja u Sjedinjenim Državama tijekom prve polovice 20. stoljeća.”

Hagan je za CNA rekao da institut “promiče izrazitu izvrsnost katoličkog obrazovanja kao dar za svaku osobu i za društvo”.

To djelomično postiže putem “školske akreditacije, diplome učitelja i voditelja i programa stručnog usavršavanja te istraživanja”, rekao je Hagan.

ITCE djeluje u šest država, osam nadbiskupija i gotovo 300 katoličkih škola, opslužujući nešto manje od 100.000 učenika.

Među njegovim ponudama je Lumen Accreditation, certifikacijski program za koji ITCE kaže da predstavlja “okvir vodećih načela za K–12 katoličke škole” koji pomaže školama “potpunije uskladiti svoju zajednicu s Kristovim primjerom i učenjem”.

Rob Bridges, predsjednik Cathedral High School u Nadbiskupiji Indianapolisa, rekao je za CNA da je škola “vrlo sretna što je partner ITCE-u, budući da se naša misija savršeno slaže s njihovom.”

“[W]Oni su dio pilot grupe za program i svakako bi ih preporučili svakoj katoličkoj školi koja je zainteresirana za povećanje svoje usredotočenosti na svoju misiju,” rekao je Bridges. “Upotrijebili smo njihov materijal za vođenje povlačenja za sve edukatore na početku godine, kao i za povlačenje našeg upravnog odbora u studenom.”

ITCE također nudi katoličkim edukatorima program pod nazivom Insight, koji opisuje kao “prvi program profesionalnog razvoja socijalnog i emocionalnog učenja za K-12 edukatore u katoličkim školama.”

Prvo razvijeno 1960-ih, socijalno-emocionalno učenje (SEL) stavlja naglasak na socijalne i emocionalne vještine u učionici. ITCE-ov kurikulum koristi svoj program od 10 dijelova za raspravu o izrazito katoličkim temama kao što su “oprost, pravda i milosrđe” i odgovara na pitanja poput “Tko je ljudska osoba?”

Jeff Kummer, koji služi kao predsjednik Katoličke srednje škole sv. Ivana Pavla Velikog u Nadbiskupiji Denvera, rekao je da je “najvažnije” da škola “odabere partnera za akreditaciju usklađenog s misijom”.

“Naš katolički identitet prožima sve aspekte školskog života – od razvoja kurikuluma do prakse zapošljavanja i zadržavanja do pozadinskih procesa”, rekao je Kummer.

“Na temelju našeg iskustva s timom u ITCE-u, uvjereni smo da Lumen Accreditation neće samo tolerirati naša katolička načela, već će ih podržati i dopustiti im da vode cijeli proces akreditacije”, rekao je.

“Rezultat će biti katolička srednja škola koja će ispuniti visoka očekivanja u kurikularnom, pedagoškom i organizacijskom području, ali što je najvažnije postići duhovne i evangelizacijske ciljeve u JPG-u.”

“Osjećamo se blagoslovljenima i zahvalnima što smo dio inauguracijske kohorte Lumena, koja je plod mnogo molitve i razbora obje naše organizacije!” on je dodao.

Hagan je rekao da se ITCE financira putem dobročinitelja. Inicijativa je, rekao je, do sada “služila stotinama katoličkih prosvjetnih djelatnika kroz konferencijske prezentacije, webinar, duhovne vježbe i prilagođene programe stručnog usavršavanja za katoličke biskupije i škole.”

“Njegujemo viziju obrazovanja i formacije koja je ukorijenjena u Kristu, crpi iz velike riznice crkvene tradicije i ima za cilj puni procvat ljudske osobe u mudrosti, kreposti i svetosti”, rekao je.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hoće li Eduardo Verástegui biti na glasačkom listiću za predsjednika Meksika?

Katoličke vijesti

Tammy Peterson govori o svom izlječenju od raka i putu u katoličanstvo

Katoličke vijesti

Etiopija: JRS pomaže i podupire integraciju izbjeglica – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti