Dvije navodne žrtve fra Rupnika prvi put javno govore
Svijet

Dvije navodne žrtve fra Rupnika prvi put javno govore

Vijesti iz Rima, 21. veljače 2024. / 17:43

Dvije navodne žrtve zlostavljanja mozaičara oca Marka Rupnika prvi su put javno progovorile u srijedu, iznoseći detalje taktike koju je bivši isusovac navodno koristio kako bi njima manipulirao.

Talijanka Gloria Branciani i rođena Slovenka Marjiam Kovač, bivše sestre sada raspuštene zajednice Loyola u Sloveniji, podijelile su svoje priče na prepunoj tiskovnoj konferenciji u rimskim uredima sindikata talijanskih novinara.

Pridružila im se i njihova ugledna odvjetnica Laura Sgrò, koja je zastupala klijente u skandalu VatiLeaks, kao i obitelj Emanuele Orlandi, talijanske djevojke koja je nestala pod misterioznim okolnostima prije nekoliko desetljeća.

Branciani, 59, razmišlja o tome kako je njezino uvođenje u zajednicu bilo potaknuto željom za razvojem duhovnog života, ali je završila podvrgnuta duhovnom, psihičkom i fizičkom zlostavljanju, što je dovelo do “potpunog gubitka mog identiteta”.

Detaljno opisujući dinamiku Rupnikove navodne manipulacije, Branciani je prepričao kako je to višestrano zlostavljanje odražavalo dublju i intimniju “zlouporabu savjesti” i predstavljalo potpunu povredu duboke intimnosti njezina duhovnog života.

Navela je da je Rupnik koristio njezino zanimanje za umjetnost i kulturu “kako bi izvršio pritisak na moju osobnost”, što mu je omogućilo da utječe na promjenu njezinih “ideja, načina razmišljanja, načina ponašanja, načina odijevanja”.

“Dakle, s nametanjem svoje duhovne, teološke i umjetničke vizije, imao je sve veću moć nada mnom, isključivu moć”, rekao je Branciani.

U jednom je primjeru tvrdila da je Rupnik, dok je u svom umjetničkom ateljeu, gdje su se održavali i njihovi spiritualni tečajevi, dok je slikao, “buljio u dijelove mog tijela”, a nakon toga izveo seksualno sugestivnu gestu nad Brancianijem , što je Rupnik navodno usporedio s činom biblijske božanske objave koja izražava “mudrost oca”.

pater Marko Rupnik.  Zasluge: snimak zaslona/ACI Prensa
pater Marko Rupnik. Zasluge: snimak zaslona/ACI Prensa

Rupnik je bio u središtu gotovo šest godina dugog skandala oko njegovog navodnog zlostavljanja više od 20 redovnica, a koji se proteže kroz tri desetljeća. Nakon što je u listopadu 2022. prvobitno odlučio da neće pokrenuti sankcije protiv Rupnika jer je nastupila zastara, Dikasterij nauka vjere (DDF) ponovno je otvorio slučaj nakon što je papa Franjo ukinuo zastaru listopada 2023. Ta je odluka uslijedila nakon negodovanja javnosti zbog vijesti da je Rupnik inkardiniran u biskupiji u Sloveniji gdje je mogao nastaviti svoju svećeničku službu.

U srijedu, Vatican News prijavio da je istraga DDF-a u tijeku te da će “sada biti potrebno proučiti pribavljenu dokumentaciju kako bi se utvrdilo koji se postupci mogu i trebaju provoditi”.

Rupnik nije javno komentirao optužbe, ali njegov suradnik u Aletti centru – umjetničkoj i teološkoj školi koju je Rupnik osnovao u Rimu – rekao je da su optužbe nedokazane.

Marjiam Kovač govorila je samo 10 minuta, opisujući kako su ideali redovničkog života, zajedno sa sestarskim “odgojem i poslušnošću i povjerenjem u ljude koji su nas vodili”, bili “iskorišteni za zlouporabe raznih vrsta, savjesti, moći, duhovno, psihičko, tjelesno i često čak i seksualno.”

Prema Kovačevim riječima, od zajednice od 40 žena zlostavljano je 20 sestara.

Za Kovača je konferencija za novinare bila prilika da prekine “šutnju” s kojom su žrtve suočene, a koju je okarakterizirala kao “gumeni zid koji odbija svaki pokušaj liječenja nezdrave situacije”.

“Žao nam je jer se institucije, umjesto da nadahnuto našim iskustvom preispitaju svoj način djelovanja, nastavljaju zatvarati u šutnju”, rekla je.

Nakon njihovih primjedbi, Sgrò, njihov odvjetnik, rekla je kako se nada da će primjer dviju žena potaknuti druge žrtve da progovore s civilnim i crkvenim vlastima.

“I ne smiju se ograničiti da odu zamoliti biskupa ili poglavaricu za pomoć. Moraju ići i prijaviti se državnim sudovima, državnim vlastima. Idi u policiju… idi kod odvjetnika, idi u ured tužitelja, jer onaj tko je to učinio Gloriji mora ići u zatvor,” rekao je Sgrò.

Anne Barrett Doyle, sudirektorica organizacije Bishop Accountability, organizacije sa sjedištem u Bostonu koja je pratila kleričko zlostavljanje u Katoličkoj crkvi u posljednjih 20 godina, moderirala je konferenciju za novinare.

Pohvalila je hrabrost žena koje su javno istupile protiv patera Rupnika, kojeg je okarakterizirala kao “moćnog klerika koji je zaštićen na najvišim razinama isusovaca i Vatikana”.

U jednom trenutku, Doyle je podigao plakat sa slikama Rupnika zajedno s Marcialom Macielom i bivšim kardinalom Theodoreom McCarrickom, izjavljujući da je poput njih, Rupnik “karizmatičan … poznat, prijatelj papa i drugih na visokim položajima … poput njih, on je serijski predator.”

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Glasači u Arizoni trebali bi razmotriti mjeru koja kriminalizira ilegalne prelaske u državu iz Meksika

Katoličke vijesti

ACN: Trebamo naše svećenike i oni trebaju stalnu formaciju

Katoličke vijesti

Uništen kip Blažene Majke u nacionalnom svetištu u DC-u

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti