Papa Franjo: Povjerite 2024. Majci Božjoj
Svijet

Papa Franjo: Povjerite 2024. Majci Božjoj

Vatikan, 1. siječnja 2024. / 10:15 sati

Papa Franjo započeo je novu godinu pozivajući svoje sugrađane katolike da 2024. povjere Majci Božjoj, koja “zna naše potrebe” i uvijek se zalaže da “milost preplavi naše živote”.

Papa je svoj apel uputio tijekom mise u bazilici svetog Petra 1. siječnja za svetkovinu Marije, Majke Božje. Pozvao je katolike da svoje živote posvete Mariji, napomenuvši da će nas “ona dovesti do Isusa koji je ‘punina vremena’.”

“Svatko od nas ima svoje nedostatke, svoje trenutke usamljenosti, svoju unutarnju prazninu koja vapi da bude ispunjena”, rekao je Franjo u propovijedi. “Tko to može ako ne Marija, Majka punine?”

Papa je kroz svoju propovijed razmišljao o Marijinom značaju kao Majke Božje, naslovu koji je Blaženoj Majci prvi put pripisan na saboru u Efezu 431. godine kako bi se naglasilo Kristovo božanstvo.

S obzirom na ulogu Marije kao “sredstva koje je Bog izabrao” za ulazak u ljudsku povijest s Kristovim rođenjem, Franjo je rekao da je “prikladno da se godina otvori zazivanjem nje”.

„Jer te riječi, Majko Božja, izražavaju radosnu sigurnost da se Gospodin, maleno Djetešce u naručju svoje majke, zauvijek sjedinio s našim čovječanstvom, do te mjere da više nije samo naše, nego i njegovo. rekao je papa.

Ikona od
Ikona “Madone koja doji” čini pozadinu za misu u St. Petru na svetkovinu Marije, Majke Božje, 1. siječnja 2024. Zasluge: Vatican Media

Papa Franjo također je istaknuo Marijinu kontinuiranu ulogu u posredništvu darova Duha Svetoga u životima današnjih kršćana, baš kao što je to učinila na Duhove.

“Marijino majčinstvo je put koji nas vodi do očinske nježnosti Božje, najbliži, najizravniji i najlakši put”, rekao je papa Franjo.

Papa je nastavio, istaknuvši da nas Marija “vodi do početka i srca vjere, koja nije teorija ili zadatak, nego bezgranični dar koji nas čini ljubljenim sinovima i kćerima, svetohraništem Očeve ljubavi”.

Stoga, rekao je papa Franjo, “dobrodošlica Majci u našim životima nije stvar pobožnosti nego zahtjev vjere”. Papa je naglasio ovu točku citirajući Pavla VI., koji je u propovijedi iz 1970. rekao: “Ako želimo biti kršćani, moramo biti ‘marijanci’.”

U skladu s jednom od svojih stalnih točaka naglaska, Franjo je također naglasio da Marija može pomoći Crkvi “da povrati svoje vlastito žensko lice”.

Papa je ranije pozvao na veće promišljanje o “ženskoj dimenziji” Crkve. Na sastanak 30. studenog s članovima Međunarodnog teološkog povjerenstva istaknuo je potrebu za više žena u teologiji i osudio “maskulinizaciju” Crkve kao “veliki grijeh”.

Franjo je također rekao da svako društvo treba “poštivati, braniti i cijeniti žene”, te da “tko god povrijedi jednu ženu, oskvrnjuje Boga, koji je ‘rođen od žene’.”

Papa je u propovijedi 1. siječnja potaknuo kršćane da se spremnije obraćaju Blaženoj Majci za pomoć i zagovor.

🎥ISTAKNUTO | Papa Franjo predvodio je novogodišnju misu u povodu svetkovine Marije, Majke Božje, u Vatikanu. Na današnji dan Crkva obilježava i Svjetski dan mira. pic.twitter.com/MIMa8uX1rU

— EWTN Vatikan (@EWTNVatican) 1. siječnja 2024

“Kad god smo u iskušenju da se povučemo u sebe, potrčimo k njoj; kad god više ne budemo mogli razvezati čvorove u našim životima, potražimo utočište kod nje.”

Također je istaknuo vitalnu ulogu Marije u donošenju sklada u svijet u vremenu “lišenom mira”.

“Ugledajmo se u Mariju, kako bismo postali umjetnici jedinstva.”

Papa Franjo zaključio je svoju propovijed molitvom da 2024. godina “bude ispunjena nježnom majčinskom ljubavlju Marije, Svete Majke Božje” te je pozvao okupljene u bazilici svetoga Petra da svi zajedno proglase marijanski naslov koji se slavi na misi. .

“Presveta Majko Božja! Sveta Bogorodice! Sveta Bogorodice!”

Jonathan Liedl

Jonathan Liedl je viši urednik za National Catholic Register. Njegovo iskustvo uključuje rad na državnim katoličkim konferencijama, tri godine formacije u sjemeništu i podučavanje na sveučilišnom kršćanskom studijskom centru. Liedl je diplomirao političke znanosti i arapske studije (Sveučilište Notre Dame), magistrirao katoličke studije (Sveučilište sv. Tome), a trenutno završava magisterij iz teologije na Bogosloviji Svetog Pavla.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Tanzanija: Svaka crkva zajednica, svaka zajednica obitelj – Vatican News

Katoličke vijesti

Crkva i demokracija – Vatican News

Katoličke vijesti

Meksički biskupi upozoravaju na kartelsko uplitanje u izbore – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti