Papa Franjo razmišlja o Marijinu majčinstvu, moli za Nikaragvu tijekom novogodišnjeg Angelusa
Svijet

Papa Franjo razmišlja o Marijinu majčinstvu, moli za Nikaragvu tijekom novogodišnjeg Angelusa

Vijesti iz Rima, 1. siječnja 2024. / 09:47

Papa Franjo izrekao je svoj prvi Anđeo Gospodnji u novoj godini 1. siječnja, na svetkovinu Marije, Majke Božje, razmišljajući da je važnost Marijina majčinstva definirana ljubavlju i naglašena tihom šutnjom koja joj je omogućila da stavi Krista na mjesto centar.

“Ona nije Majka samo zato što je nosila Isusa u svojoj utrobi i rodila ga, nego zato što ga iznosi na svjetlo, a da ne zauzima njegovo mjesto”, rekao je papa pred gotovo 35 tisuća vjernika okupljenih na Trgu sv.

Papa Franjo također je iskoristio prigodu da pozove na molitve za Crkvu u Nikaragvi, koja je u središtu eskalirajućeg progona koji je pokrenuo predsjednik zemlje Daniel Ortega.

“S dubokom zabrinutošću pratim što se događa u Nikaragvi, gdje su biskupi i svećenici lišeni slobode. Njima, njihovim obiteljima i cijeloj Crkvi u zemlji izražavam svoju molitvenu blizinu”, rekao je Sveti Otac.

“Pozivam i sve vas ovdje prisutne i sav Božji narod na ustrajnu molitvu, a nadam se da ćemo uvijek tražiti put dijaloga za prevladavanje poteškoća. Pomolimo se za Nikaragvu danas.”

Samo nekoliko dana nakon Božića, 28. i 29.12. Nikaragvanski sandinistički režim oteo je četiri svećenikačije se boravište još uvijek ne zna.

Svećenici su: monsinjor Carlos Avilés, generalni vikar nadbiskupije Managua; o. Héctor Treminio, župnik župe Svetog Krista u Esquipulasu u istoj nadbiskupiji; i o. Fernando Calero, župnik župe Naše Gospe Fatimske u Rancho Grandeu u biskupiji Matagalpa.

U svom razmišljanju Angelus, papa Franjo je primijetio da je Marijina šutnja “lijepa osobina”, ali je ne treba smatrati “jednostavnom odsutnošću riječi”, već radije kao značajkom koja je “ispunjena čuđenjem i obožavanjem čuda koja Bog jest radi.”

“Na taj način ona u sebi pravi mjesta za Onoga koji je rođen; u tišini i klanjanju ona stavlja Isusa u središte i svjedoči o Njemu kao Spasitelju”, primijetio je Papa.

Sveti je Otac dalje istaknuo da je ovaj izraz majčinstva koji se vidi u Mariji ideal koji se također vidi u našim majkama koje su „sa svojom skrivenom brigom, svojom promišljenošću često veličanstvene katedrale tišine. Oni nas donose na svijet, a zatim nastavljaju s nama, često nezapaženo, kako bismo mogli rasti. Upamtimo ovo: ljubav nikada ne guši; ljubav stvara mjesta za druge i dopušta im da rastu.”

Papa Franjo je dodao da razmišljajući o majkama možemo “naučiti onu ljubav koja se njeguje prije svega u tišini, koja zna napraviti mjesta za druge, poštujući njihovo dostojanstvo, ostavljajući slobodu izražavanja, odbacujući svaki oblik posjedovanja, ugnjetavanje i nasilje.”

Hodočasnici okupljeni na Trgu svetog Petra za razmatranje anđela Gospodnjeg pape Franje 1. siječnja 2024. mašu znakovima mira.  Katolička Crkva 1. siječnja obilježava svetkovinu Marije, Majke Božje, kao i Svjetski dan mira.  Zasluge: Elizabeth Alva/CNA
Hodočasnici okupljeni na Trgu svetog Petra za razmatranje anđela Gospodnjeg pape Franje 1. siječnja 2024. mašu znakovima mira. Katolička Crkva 1. siječnja obilježava svetkovinu Marije, Majke Božje, kao i Svjetski dan mira. Zasluge: Elizabeth Alva/CNA

Uz dnevni marijanski blagdan, 1. siječnja Crkva slavi Svjetski dan mira, tradiciju koju je započeo papa Pavao VI. 1968. U svjetlu ovog slavlja, papa Franjo odvojio je trenutak tijekom molitve Anđeo Gospodnji kako bi primijetio da “’sloboda i miran suživot ugroženi su kad god ljudska bića pokleknu pred iskušenjem sebičnosti, vlastitog interesa, želje za profitom i žeđi za moći’.”

Papa je istaknuo da je protuotrov za prevladavanje ovih destruktivnih tendencija koje su danas sveprisutne “ljubav” koja se “sastoji od poštovanja i dobrote: na taj način ruši prepreke i pomaže nam živjeti bratske odnose, graditi pravednije i humanije , mirnijim društvima.”

U ponedjeljak je Vatikan je objavio videoporuku pape zazivajući zagovor Blažene Majke za mir u svijetu.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Sako: Treba nam posljednji tjedan korizme da razbistrimo um i srce

Katoličke vijesti

Katolička crkva na Haitiju održava dan molitve za oslobađanje 6 otetih redovnica, drugih

Katoličke vijesti

Sastanak naglašava ključnu vodeću ulogu koju žene imaju u suočavanju s globalnim izazovima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti