Sestre SMI održale duhovnu obnovu za djevojke župe Lug-Brankovići
Biskupska konferencija

Sestre SMI održale duhovnu obnovu za djevojke župe Lug-Brankovići

U subotu, 17. veljače 2024. u župi sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima pokraj Žepča sestre Služavke Maloga Isusa održale su jednodnevnu duhovna obnova za djevojke osmog i devetog razreda te prvog i drugog razreda srednje škole, njih ukupno 22. Tema obnove bila je poći putem Kri(ža)sta, a pripremila ju je i vodila s. M. Nikolina Džavić uz pomoć s. M. Marinele Zeko, izvijestili su iz Provincije Bezgrješnog začeća BDM.

Duhovna obnova je započela u župnoj crkvi molitvom koju je pripremila s. Marinela, a animirale sestre i djevojke. Nakon toga je uslijedilo međusobno upoznavanje, a potom je s. Nikolina uvela djevojke u temu cjelodnevnog susreta. Uslijedilo je izlaganje i promišljanje, popraćeno prezentacijom o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću ali i vjerničkom odgovoru na Kristov pogled na temelju evanđeoskog teksta o susretu „nekog“ i Isusa u Markovom evanđelju gdje stoji zapisano „Isus ga nato pogleda, zavoli ga“. „Ulazeći u vrijeme Korizme čujemo svakodnevno Isusov poziv da idemo za njim, na put koji traži spremnost na odbacivanje, žrtvu, samoodricanje, neprestanu zagledanost u Učitelja i Vođu, svakodnevno prihvaćanje i nošenje svoga križa zajedno s Njime i za Njega. Svaka od nas pokušala je sebi odgovoriti na pitanja: Što mogu ili što bih trebala učiniti tijekom ove Korizme da još više zamjećujem otajstvo Isusove ljubavi prema sebi? Što mi je činiti da Isus tim darom prodre u prostor moga života? Što me to potiče u dubini moga bića da otkrivam koliko sam voljena i daje mi snagu da odgovorim na tu ljubav?“, ističu sestre SMI. Također je bilo riječi i o mnogim utemeljiteljima raznih redovničkih družbi koji su na poseban način osjetili taj Isusov pogled i odlučili sve ostaviti i krenuti za njim.

Na poseban način progovoreno je upravo o sl. Božjem Josipu Stadleru, prvom vrhbosanskom nadbiskupu koji je osnovao Družbu sestara Služavki Malog Isusa čiji je život u redovništvu – kako naglašeno – odgovor na Isusov poziv i Njegovu ljubav. Na kraju izlaganja sudionici su izmolili molitvu sv. Majke Terezije koja potiče vjernike da svoj život žive potpuno u Kristovoj prisutnosti.

Nakon kratke pauze uslijedio je kviz o vjeri, a potom i ručak kojim je sve počastio župnik don Franjo Ivandić.

U poslijepodnevnom programu s. Marinela održala je kratko predavanje o sl. Božjem Stadleru ističući da ga je njegova vjera kroz život vodila i u najtežim trenutcima života bila mu utjeha. Mladi su imali priliku čuti više o Družbi sestara SMI, te o njihovoj karizmi, a vidno ih je oduševilo slušati o tome kako su se sestre odlučile pridružiti ovoj redovničkoj zajednici, te kako su prepoznale Kristov poziv. Nakon poslijepodnevnog izlaganja i zajedničkog razgovora uslijedile su zabavne igre u župnom dvorištu, a susret je završen molitvom u tišini pred Gospodinom, pristupanjem sakramentu sv. Ispovjedi i misom pod kojom su djevojke animirale pjevanje i sviranje. Nakon Mise, zahvalne Gospodinu za sve milosti koje im je darovao kroz duhovnu obnovu, sestre su pošle kući oprostivši se s djevojkama koje su izrazile želju za ponovnim i češćim susretima. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mons. Filippo Ciampanelli novi je dotajnik Dikasterija za Istočne Crkve

Katoličke vijesti

Objavljena knjiga „U susretu sa Svetim. Pitanje o Bogu u dijalogu kršćanstva i suvremene kulture“

Katoličke vijesti

Masna Luka: Održana duhovna obnova za članove HZBS-a iz Đakova

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti