Ustanovu za migrante u Pennsylvaniji kojom upravljaju katolički kritizirani zbog ‘žalosnih’ uvjeta
Europa

Ustanovu za migrante u Pennsylvaniji kojom upravljaju katolički kritizirani zbog ‘žalosnih’ uvjeta

Osoblje CNA, 22. svibnja 2024. / 10:53

Dokumenti dobiveni na temelju zahtjeva Zakona o slobodi informacija (FOIA) otkrivaju ono što je dužnosnik savezne vlade opisao kao “žalosne” uvjete koji su 2021. pronađeni u katoličkoj ustanovi za djecu migrante u Pennsylvaniji.

E-poštu je putem FOIA-e dobila Američka zaklada za odgovornost (AAF) i objavio CatholicVote prošli tjedan. Prikazuju službenika Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a koji prenosi izvješće radnika iz Pennsylvanije iz travnja 2021. o postrojenju Journey of Hope u Pittsburghu.

Taj objekt je vodi Institut Svete obitelji, neprofitna skupina koja sebe opisuje kao “ukorijenjenu u bogatoj tradiciji katoličkog socijalnog učenja i baštini sestara Svete obitelji iz Nazareta”. Djeluje putem ugovora s američkom vladom za smještaj djece migranata bez pratnje.

U e-poruci od 10. travnja 2021., radnik iz Pennsylvanije opisao je objekt kao “vrijedan žaljenja”.

“Nisu ništa očistili u vremenu kada je postavljeno”, izvijestio je radnik. “Tamo je [expletive] razmazan po podovima. Molili smo njihove admine da dođu službe za čišćenje, ali oni odbijaju. Recimo da se petogodišnjaci mogu sami čistiti.”

“Svi na mom katu imaju uši”, nastavlja se u izvješću. — Tada su ih liječili [put] natrag u iste prljave plahte.”

“Mislio sam da je jedna od djevojaka trudna”, rekao je radnik. “Klinika je odbila primiti. Djeca imaju 100 temperaturu i nitko ih ne vidi. To je loše.”

U utorak je Thomas Jones, predsjednik AAF-a, razgovarao s voditeljicom “EWTN News Nightly” Tracy Sabol o razotkrivanju. Nalazi je opisao kao “užasne i šokantne”.

Jones je rekao Sabolu da je AAF bio “dugo usredotočen” na istraživanje objekata za migrante u SAD-u. Rekao je da je bilo “prilično komplicirano” dobiti e-poruke koje otkrivaju uvjete u objektu u Pittsburghu.

“Nažalost, morali smo tužiti Bidenovu administraciju kako bismo ih natjerali da objave ove dokumente”, rekao je. “I mislim da kad su dokumenti izašli, mi [understood] zašto smo ih morali tužiti.”

“Uvjeti nisu bili samo nečisti”, primijetio je Jones. “Zviždač je snimao stvari kao što su fekalije razmazane po zidu, djeca imaju uši, zahodi su bili prepuni. A ono što se dogodilo bilo je birokratsko upiranje prstom umjesto da netko učini jednostavnu, humanu stvar da uzme krpu i počisti ovaj nered.”

Jones je rekao da grupa još nije potvrdila tvrdnje vladinog zaposlenika, ali su odlučili da izvješće “treba odmah izaći na ulicu”. Dodao je da je “zaista dužnost Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga da napravi sveobuhvatnu reviziju uz pomoć Ministarstva pravosuđa kako bi bili sigurni da su svi ovi objekti u skladu sa standardima, da se to nigdje ne događa drugo.”

Dobiven e-poštom u utorak, Institut Svete obitelji nije komentirao navode o uvjetima u ustanovi. “Molimo vas da svoja pitanja uputite Saveznom uredu za djecu i obitelj”, rekli su iz instituta. Taj savezni ured nije odgovorio na sličan upit.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nacionalno euharistijsko hodočašće: Ne propustite ove stanice na Putu sv. Juana Diega

Katoličke vijesti

Nadbiskup Atlante bit će na čelu odbora Nacionalne katoličke obrazovne udruge

Katoličke vijesti

Od papinskog tajnika do nuncija? Izvještaj o diplomatskoj ulozi Gänsweina nije potvrđen

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti