Weigel: Papinska akademija za život izdaje predsjednika utemeljitelja
Europa

Weigel: Papinska akademija za život izdaje predsjednika utemeljitelja

Djelatnici ACI Prensa, 22. svibnja 2024. / 15:05

George Weigel, biograf svetog Ivana Pavla II., požalio se da je Papinska akademija za život izdala dr. Jérômea Lejeunea, svog predsjednika osnivača, knjigom koja se ne slaže s Papinom enciklikom Evangelium Vitae (Evanđelje života).

Weigel je iznio optužbe prošli tjedan u svom govoru pod naslovom “St. Ivan Pavao II. i Jérôme Lejeune: Dva života u službi života”, održana u sklopu druga međunarodna konferencija o bioetici u Rimu od 17. do 18. svibnja u Vječnom gradu.

“Desetljećima su Akademija i Institut Ivana Pavla II. radili kreativno, inovativno na razvoju katoličke moralne teologije i pastoralne prakse sposobne odgovoriti na izazov napada 21. stoljeća na dostojanstvo i svetost života – i to na način da različite izričaje kulture smrti pozvala na obraćenje“, istaknuo je autor i teolog.

“Ali sada,” nastavio je Weigel, “akademija je objavila knjigu s ironičnim naslovom ‘La Gioia della Vita,’ (‘Radost života’) čiji su autori teolozi koji se mogu iskreno opisati samo kao oni koji se ne slažu s autoritativnim učenjem Evangelium Vitae.”

„Ta knjiga ne samo da slabi katolički argument za kulturu života koja odbacuje teške zločine protiv života koje je identificirao Evangelium Vitae. Čini to u smislu antibiblijske i antimetafizičke antropologije koja bi bila potpuno strana, čak i gnusna, i Jérômeu Lejeuneu i Ivanu Pavlu II.,” istaknuo je.

U svom izlaganju, Weigel je nadalje optužio da “kao što je Papinska akademija za život izdala svog predsjednika osnivača, dr. Lejeunea, objavljivanjem i promicanjem tako loše informirane i slabo argumentirane knjige, isto čini i rekonstituirani Institut Ivana Pavla II., sada uvelike lišeni učenika, iznevjeravaju namjeru sveca i učenjaka koji ju je utemeljio i koji je katoličku moralnu teologiju pozvao na obnovu koja se neće prepustiti zeitgeistu, duhu vremena, nego će je obratiti ispravnom razumu, istinskoj sućuti, i plemenito korištenje slobode.”

„I zato se moramo nadati da će dekonstrukcija Papinske akademije za život i Instituta Ivana Pavla II. za studije braka i obitelji, bolan proces koji se može promatrati tijekom proteklog desetljeća, biti zaustavljen, a zatim preokrenut, u godinama pred nama“, istaknuo je ugledni poznavatelj života svetog Ivana Pavla II.

‘Radost života’

Vatikanska izdavačka kuća objavila je 9. veljače „La Gioia della Vita” („Radost života”), čiji je prolog napisao nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, što je izazvalo kontroverze. zbog svojih izjava o eutanaziji u travnju 2023. Tekst sadrži “promišljanja o izazovima suvremene teološke etike” autora poput svećenika Carla Casalonea i Maurizija Chiodija.

Prema ožujku članak u talijanskim novinama La Repubblica, knjiga, “bez revolucioniranja katoličke doktrine, ipak ocrtava važna otvaranja kontroverznih tema kao što su kontracepcija, medicinski potpomognuta oplodnja i potpomognuto samoubojstvo.”

U siječnju 2022. Casalone, isusovački svećenik, član Papinske akademije za život i profesor moralne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, ustvrdio je da prijedlog zakona o eutanaziji u Italiji nije protivan općem dobru, već tvrdnju koju je odbacilo 60 pro-life organizacija.

U kolovozu te godine Akademija je objavila intervju s drugim svojim članom, Chiodijem, koji je primijetio da je katoličko učenje koje osuđuje kontracepciju otvoreno za “teološku raspravu unutar Crkve, čak i uz mogućnost neslaganja”.

Još jedna kontroverzna knjiga

U otvorenom pismu iz rujna 2022. devet međunarodnih stručnjaka ukazalo je na navodne ozbiljne pogreške objavljene u knjizi Papinske akademije za život pod naslovom Teološka etika života: Sveto pismo, tradicija i praktični izazovi,” koja promiče promjenu nauka Katoličke crkve o korištenju kontracepcijskih sredstava.

Vraćajući se više od pola desetljeća unatrag, u Papinskom institutu za studije o braku i obitelji Ivana Pavla II., kao iu njegovim statutima, izvršen je niz značajnih promjena.

Promjene, neki od svojih bivših direktora oplakivao 2019ne samo da su udaljili studente nego su i “opasnost za očuvanje baštine” poljskog sveca.

Još jedna posljedica novih statuta bila je “drastično smanjenje moralne teologije”, žalili su se.

Tko je bio Jérôme Lejeune?

Jérôme Lejeune (1926. – 1994.) bio je francuski liječnik koji je 1958. godine otkrio trisomiju kromosomskog para 21, odgovornu za Downov sindrom.

Otkriće je objavljeno u časopisu Nature 1959. Od tada je Lejeune posvetio sve svoje napore obrani ove djece od pokušaja da se njegovo otkriće iskoristi za opravdanje pobačaja djece s ovim stanjem.

Ova pozicija značila je da je njegova kandidatura za Nobelovu nagradu za medicinu 1970. bila neuspješna, unatoč značaju njegova otkrića.

Lejeune je bio predsjednik utemeljitelj Papinske akademije za život i svojim je radom doprinio Papinskom institutu za studije o braku i obitelji Ivana Pavla II. Sada je unutra proces beatifikacije.

Weigel je u svom izlaganju objasnio da istine za obranu života od začeća do prirodne smrti ne trebaju dar vjere da bi bile shvaćene i “nisu istine dostupne samo katolicima”.

“Zbog toga je kontinuirani rad Zaklade Jérôme Lejeune tako važan”, naglasio je govoreći o instituciji koja promiče načela poznatog francuskog genetičara.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Na kraju, Weigel je izrazio nadu da će “herojske vrline Jérômea Lejeunea biti službeno priznate od strane Crkve, kako bi se on mogao pridružiti svom prijatelju Ivanu Pavlu II., među redovima blaženih i kanoniziranih”.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Još četiri izraelska taoca proglašena mrtvima

Katoličke vijesti

Vojska čini politiku koja omogućuje pobačaje za pripadnike vojske trajnom

Katoličke vijesti

Poljska nuncijatura: Nadbiskupova ostavka povezana s nemarom u rješavanju tužbi za zlostavljanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti