Usred rasprave o pobačaju, poljski biskupi pozivaju na zaštitu nerođenih
Europa

Usred rasprave o pobačaju, poljski biskupi pozivaju na zaštitu nerođenih

Vijesti CNA, 11. lipnja 2024. / 09:30

Poljska biskupska konferencija izdala je pismo u kojem se protivi političkim naporima da se legalizira pobačaj, ističući da “nitko, u ime osobne slobode, nema pravo odlučivati ​​o životu drugog ljudskog bića”.

Pismo na zaštita životaodobren tijekom 398. plenarne skupštine Poljske biskupske konferencije u Varšavi, dolazi usred sve većeg pritiska zakonodavaca da se ukinu snažna poljska zaštita za život.

Poljski zastupnici 12. travnja glasovali su za pomak s prijedlozima za ukidanje gotovo potpune zabrane pobačaja u tradicionalno katoličkoj zemlji, AP prijavio.

Među predloženim izmjenama dva zakona imaju za cilj legalizirati pobačaj do 12. tjedna trudnoće. Drugi prijedlog nastoji dekriminalizirati pomaganje ženama koje nabavljaju pobačaj, što je trenutno kažnjivo djelo.

Biskupi tvrditi da “život nove i jedinstvene ljudske osobe počinje začećem, odnosno spajanjem stanica majke i oca. Od tog trenutka svako ljudsko biće treba imati puno pravo na zaštitu života.”

Poljski prelati također citiraju svetog Ivana Pavla II enciklika Evangelium Vitae: “Ne može biti istinske demokracije bez priznavanja dostojanstva svake osobe i bez poštivanja njezinih prava” (EV101).

Biskupi ističu da Opća deklaracija o ljudskim pravima, Povelja EU o temeljnim pravima te poljski Ustav i zakonske odredbe štite svačije pravo na život, nazivajući to “elementarnim načelom upisanim u ljudsku prirodu koje se ne smije kršiti”.

Izražavajući zabrinutost zbog pokušaja legalizacije “ubijanja djeteta u maternici”, biskupi ga ocjenjuju “iznimno opasnim za javnu sigurnost” i pozivaju sve ljude dobre volje da se suprotstave takvim nastojanjima.

U pismu se ističe da “kao pastiri Katoličke Crkve u Poljskoj, a ujedno i građani naše zemlje, imamo pravo i dužnost podsjetiti – kako vjernike Katoličke Crkve tako i sve ljude dobre volje – da smo dužni poštivati ​​ljudska bića, osobito najslabija i bespomoćna.”

Pismo odjekuje a pismo poljskih liječnika iz veljače u kojem katolički liječnici pozivaju premijera Donalda Tuska “da zaustavi aktivnosti usmjerene na to da pobačaj bude dostupan u Poljskoj”.

Biskupi također ističu važnost ljubavi obitelji i trajnog braka roditelja u zaštiti nerođenog života. Odaju počast majkama koje štite svoju djecu u teškim životnim situacijama i pozivaju očeve da ispune svoju obvezu pravne zaštite ljudskog života.

Čak i ako predloženi zakoni prođu kroz poljski parlament, vjerojatno bi se suočili s vetom predsjednika Andrzeja Dude, predanog katolika koji ostaje na dužnosti do ljeta 2025.

Duda je prošlog mjeseca uložio veto na prijedlog zakona kojim bi “pilula za jutro poslije” bila dostupna u slobodnoj prodaji ženama i djevojkama starijim od 15 godina.

Pismo biskupa čitat će se u poljskim crkvama u nedjelju 16. lipnja. Biskupi su zahvalili onima koji služe životu i zamolili sve da “ustrajno i požrtvovno brane evanđelje života” i mole za zaštitu života dok se raspravlja o pravima na pobačaj. nastavlja dijeliti naciju.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sud Sjeverne Karoline ukida ograničenja kemijskih pobačaja kod kuće

Katoličke vijesti

16 spoznaja svetog Ivana Pavla II. o Božjem milosrđu

Katoličke vijesti

50 000 maršira za život dok poljski parlament razmatra legalni pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti